Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nieuwe truc voor afschaffing hypotheekrenteaftrek

Ongemerkt nieuwe beperking renteaftrek doorgevoerd

Ongemerkt nieuwe beperking renteaftrek doorgevoerd

Eind januari kwam er en besluit uit van de Staatssecretaris Snel over de duur van de renteaftrek als er sprake is van een alleenstaande die een andere woning koopt met een (nieuwe) partner. In het in het besluit besproken voorbeeld werd een woning met winst verkocht door een alleenstaande.

Uitspraak minister Wiebes in 2017

In april 2017 gaf minister Wiebes antwoord dat de verkoopwinst voor 50% terecht kwam bij de nieuwe partner, terwijl deze niets te maken had met de verkoop van de woning. Een zeer opmerkelijk besluit daar de bijleenregeling (verkoopwinst van de woning) persoonlijk is. Volgens Wiebes was dit niet dus niet aan de orde.

Snel: toestemming voor overname renteaftrek verleden

Staatssecretaris Snel heeft dit gecorrigeerd maar huizenbezitters moeten dan wel op hun belastingaangifte toestemming geven. Zij moeten in 2019 voor de aangifte van 2018 daarvoor een vinkje zetten dat niet teruggedraaid kan worden. Wie het vinkje zet, geeft aan het renteaftrek verleden van de partner voor 50% over te nemen. Een starter die dus nog nooit een koopwoning heeft gehad, krijgt dus een renteaftrek verleden.

Rekenvoorbeeld met overnemen hypotheekverleden

Hieronder even een simpel rekenvoorbeeld ter verduidelijking.

A heeft een hypotheek van 200.000 euro vanaf 2001
A verkoopt zijn woning in 2018 voor 300.000 euro (100.000 euro winst)
A en B kopen een nieuwe woning van 400.000 euro

Indien B het vinkje op het belastingformulier niet zet zal een groot gedeelte van de hypotheek niet fiscaal aftrekbaar zijn. Door dit wel te zetten, krijgt B voor 50% het verleden van A terwijl B voor het eerst koopt. Wie starter is op de huizenmarkt mag de hypotheekrenteaftrek voor 30 jaar opgeven. Indien B het vinkje zet (moet B wel doen om volledige renteaftrek te hebben op het hypotheekbedrag) dan heeft B al 17 jaar renteaftrek genoten over 100.000 euro. Hierbij merk ik op dat dit weer afhankelijk is van de hypotheekvormen die A en B kiezen voor hun nieuwe koopwoning.

Hypotheekrenteaftrek berekenen steeds ingewikkelder

Goed hypotheekadvies bijna niet meer mogelijk

Met deze zet laat Den Haag zien dat het bijna niet meer mogelijk is om voor hypotheekadviseurs een goed advies te geven. Een goed advies is mogelijk als de duur van de renteaftrek duidelijk is, met daarbij de hypotheekbedragen. Vanaf 2013 is er geen duidelijkheid gegeven. Pas eind januari 2018 kwam het verlossende woord. In de afgelopen vijf jaar zijn er dus adviezen gegeven die totaal niet kloppen.

Hypotheekrenteaftrek wordt in stapjes steeds minder

Uit het bovenstaande blijkt dat Den Haag bezig is om de renteaftrek in stapjes steeds minder te maken. Geen enkele politieke partij wil direct de renteaftrek afschaffen. Dit kost stemmen en dat willen ze niet. Daarom wordt er verkondigd dat de renteaftrek gehandhaafd blijft. Ondertussen worden er maatregelen doorgevoerd om het zó ingewikkeld te maken dat bijna niemand het meer begrijpt. Hoe minder mensen het begrijpen, hoe makkelijker het is om de renteaftrek af te schaffen.

Partnerkeuze op basis van renteaftrek

Uit bovenstaand voorbeeld blijkt dat een starter die normaal 30 jaar renteaftrek heeft, nu nog maar 13 jaar renteaftrek heeft. Deze starter had nooit met een doorstromer moeten gaan samenwonen. Starters moeten dus met starters gaan samenwonen zodat ze wel 30 jaar renteaftrek hebben. Het moet toch niet gekker worden.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek