Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 3 oktober 2018, 11:06 - Jos Koets
#hypotheek #belasting #huis kopen

Eind januari kwam er en besluit uit van de Staatssecretaris Snel over de duur van de renteaftrek als er sprake is van een alleenstaande die een andere woning koopt met een (nieuwe) partner. In het in het besluit besproken voorbeeld werd een woning met winst verkocht door een alleenstaande.

Uitspraak minister Wiebes in 2017

In april 2017 gaf minister Wiebes antwoord dat de verkoopwinst voor 50% terecht kwam bij de nieuwe partner, terwijl deze niets te maken had met de verkoop van de woning. Een zeer opmerkelijk besluit daar de bijleenregeling (verkoopwinst van de woning) persoonlijk is. Volgens Wiebes was dit niet dus niet aan de orde.

Snel: toestemming voor overname renteaftrek verleden

Staatssecretaris Snel heeft dit gecorrigeerd maar huizenbezitters moeten dan wel op hun belastingaangifte toestemming geven. Zij moeten in 2019 voor de aangifte van 2018 daarvoor een vinkje zetten dat niet teruggedraaid kan worden. Wie het vinkje zet, geeft aan het renteaftrek verleden van de partner voor 50% over te nemen. Een starter die dus nog nooit een koopwoning heeft gehad, krijgt dus een renteaftrek verleden.

Rekenvoorbeeld met overnemen hypotheekverleden

Hieronder even een simpel rekenvoorbeeld ter verduidelijking.

A heeft een hypotheek van 200.000 euro vanaf 2001
A verkoopt zijn woning in 2018 voor 300.000 euro (100.000 euro winst)
A en B kopen een nieuwe woning van 400.000 euro

Indien B het vinkje op het belastingformulier niet zet zal een groot gedeelte van de hypotheek niet fiscaal aftrekbaar zijn. Door dit wel te zetten, krijgt B voor 50% het verleden van A terwijl B voor het eerst koopt. Wie starter is op de huizenmarkt mag de hypotheekrenteaftrek voor 30 jaar opgeven. Indien B het vinkje zet (moet B wel doen om volledige renteaftrek te hebben op het hypotheekbedrag) dan heeft B al 17 jaar renteaftrek genoten over 100.000 euro. Hierbij merk ik op dat dit weer afhankelijk is van de hypotheekvormen die A en B kiezen voor hun nieuwe koopwoning.

Hypotheekrenteaftrek berekenen steeds ingewikkelder

Goed hypotheekadvies bijna niet meer mogelijk

Met deze zet laat Den Haag zien dat het bijna niet meer mogelijk is om voor hypotheekadviseurs een goed advies te geven. Een goed advies is mogelijk als de duur van de renteaftrek duidelijk is, met daarbij de hypotheekbedragen. Vanaf 2013 is er geen duidelijkheid gegeven. Pas eind januari 2018 kwam het verlossende woord. In de afgelopen vijf jaar zijn er dus adviezen gegeven die totaal niet kloppen.

Hypotheekrenteaftrek wordt in stapjes steeds minder

Uit het bovenstaande blijkt dat Den Haag bezig is om de renteaftrek in stapjes steeds minder te maken. Geen enkele politieke partij wil direct de renteaftrek afschaffen. Dit kost stemmen en dat willen ze niet. Daarom wordt er verkondigd dat de renteaftrek gehandhaafd blijft. Ondertussen worden er maatregelen doorgevoerd om het zó ingewikkeld te maken dat bijna niemand het meer begrijpt. Hoe minder mensen het begrijpen, hoe makkelijker het is om de renteaftrek af te schaffen.

Partnerkeuze op basis van renteaftrek

Uit bovenstaand voorbeeld blijkt dat een starter die normaal 30 jaar renteaftrek heeft, nu nog maar 13 jaar renteaftrek heeft. Deze starter had nooit met een doorstromer moeten gaan samenwonen. Starters moeten dus met starters gaan samenwonen zodat ze wel 30 jaar renteaftrek hebben. Het moet toch niet gekker worden.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.