Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogOngemerkt nieuwe beperking renteaftrek doorgevoerd
Eind januari kwam er en besluit uit van de Staatssecretaris Snel over de duur van de renteaftrek als er sprake is van een alleenstaande die een andere woning koopt met een (nieuwe) partner. In het in het besluit besproken voorbeeld werd een woning met winst verkocht door een alleenstaande.
In april 2017 gaf minister Wiebes antwoord dat de verkoopwinst voor 50% terecht kwam bij de nieuwe partner, terwijl deze niets te maken had met de verkoop van de woning. Een zeer opmerkelijk besluit daar de bijleenregeling (verkoopwinst van de woning) persoonlijk is. Volgens Wiebes was dit niet dus niet aan de orde.
Staatssecretaris Snel heeft dit gecorrigeerd maar huizenbezitters moeten dan wel op hun belastingaangifte toestemming geven. Zij moeten in 2019 voor de aangifte van 2018 daarvoor een vinkje zetten dat niet teruggedraaid kan worden. Wie het vinkje zet, geeft aan het renteaftrek verleden van de partner voor 50% over te nemen. Een starter die dus nog nooit een koopwoning heeft gehad, krijgt dus een renteaftrek verleden.
Hieronder even een simpel rekenvoorbeeld ter verduidelijking.
A heeft een hypotheek van 200.000 euro vanaf 2001
A verkoopt zijn woning in 2018 voor 300.000 euro (100.000 euro winst)
A en B kopen een nieuwe woning van 400.000 euro
Indien B het vinkje op het belastingformulier niet zet zal een groot gedeelte van de hypotheek niet fiscaal aftrekbaar zijn. Door dit wel te zetten, krijgt B voor 50% het verleden van A terwijl B voor het eerst koopt. Wie starter is op de huizenmarkt mag de hypotheekrenteaftrek voor 30 jaar opgeven. Indien B het vinkje zet (moet B wel doen om volledige renteaftrek te hebben op het hypotheekbedrag) dan heeft B al 17 jaar renteaftrek genoten over 100.000 euro. Hierbij merk ik op dat dit weer afhankelijk is van de hypotheekvormen die A en B kiezen voor hun nieuwe koopwoning.
Met deze zet laat Den Haag zien dat het bijna niet meer mogelijk is om voor hypotheekadviseurs een goed advies te geven. Een goed advies is mogelijk als de duur van de renteaftrek duidelijk is, met daarbij de hypotheekbedragen. Vanaf 2013 is er geen duidelijkheid gegeven. Pas eind januari 2018 kwam het verlossende woord. In de afgelopen vijf jaar zijn er dus adviezen gegeven die totaal niet kloppen.
Uit het bovenstaande blijkt dat Den Haag bezig is om de renteaftrek in stapjes steeds minder te maken. Geen enkele politieke partij wil direct de renteaftrek afschaffen. Dit kost stemmen en dat willen ze niet. Daarom wordt er verkondigd dat de renteaftrek gehandhaafd blijft. Ondertussen worden er maatregelen doorgevoerd om het zó ingewikkeld te maken dat bijna niemand het meer begrijpt. Hoe minder mensen het begrijpen, hoe makkelijker het is om de renteaftrek af te schaffen.
Uit bovenstaand voorbeeld blijkt dat een starter die normaal 30 jaar renteaftrek heeft, nu nog maar 13 jaar renteaftrek heeft. Deze starter had nooit met een doorstromer moeten gaan samenwonen. Starters moeten dus met starters gaan samenwonen zodat ze wel 30 jaar renteaftrek hebben. Het moet toch niet gekker worden.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.