Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 28 september 2018, 12:04 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt

Scheefhuurders - iedereen is er weer druk mee de afgelopen dagen. Het begon hiermee: een artikel in het AD 'Scheefwoner gaat veel meer betalen voor zijn huurwoning'. De regering zou het plan hebben om de huur van scheefhuurders in één keer fors te verhogen - met als insteek dat ze dan wel gaan verhuizen. Zo komen de sociale huurwoningen beschikbaar voor de mensen waar ze voor bedoeld zijn: degenen met lage inkomens.

Sociale voorzieningen voor degenen die het nodig hebben

Als ik het zo opschrijf zit er in de basis wel wat in vind ik: als je veel verdient hoor je niet een huis bezet te houden dat voor jou een schijntje kost maar voor een ander juist net te betalen is. Klinkt niet onlogisch - sociale voorzieningen niet laten benutten door degenen die dat niet meer nodig hebben.

Scheefhuurders weggezet als misdadigers?

Maar. Zo eenvoudig werkt het in de praktijk natuurlijk niet. Allereerst is niet iedereen die net boven de grens van € 37.000 zit met z'n inkomen ook direct rijk te noemen. Die groep voelt zich nu 'weggezet als een stel misdadigers' terwijl ze niet genoeg verdienen om particulier te huren en ook niet om een huis te kopen. Of als ze daar wel genoeg voor verdienen, dan is zo'n koopwoning binnen die prijsklasse op de huidige woningmarkt nauwelijks te krijgen.

Woonbond en oppositie zijn tegen

Natuurlijk valt dit plan slecht bij de Woonbond - de organisatie van en voor huurders. Bij de oppositie ook. Scheefwoners krijgen nu al een sterkere huurverhoging per jaar dan anderen: maximaal 5.4% per jaar in plaats van de standaard maximale 3,9% huurverhoging als je inkomen boven de € 41.000 ligt. De regeringspartijen concluderen dat dit niet genoeg helpt en zoeken dus naar andere middelen om 'scheefhuurders uit te roken'. Of vriendelijker gezegd: 'prikkelen om naar een duurdere woning te gaan'.

Superscheefwonen blijft lucratief

Half Nederland schreeuwt moord en brand en is bang voor honderden euro's huurverhoging. Ik vond het wel goed om eens even de uitgebreide analyse van RTLZ te lezen - objectief en gestaafd met cijfers. Wat ik daar vooral uithaal:

  • superscheefwoner ben je pas bij een inkomen boven € 70.000
  • alleen voor die groep zou de huur in één klap naar € 710 gaan
  • het idee is niet om middeninkomens te treffen

Overzicht percentage scheefwoners in Nederland van RTLZ

Plan gaat wachtlijsten niet oplossen

De conclusie is dat dit plan - als het al uitgevoerd zou worden - geen zoden aan de dijk gaat zetten. Waar moeten die scheefwoners heen? En waarom zouden ze? Als ze een fijne woning hebben is € 710 voor die hogere inkomens nog steeds weinig. Particulier huren is duurder, kopen ook en bovendien niet eenvoudig. Dus gaan ze niet verhuizen en lost het ook de wachtlijsten voor sociale huurwoningen niet op.

Wat moet er dan gebeuren? Ik zeg bouwen!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.