Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 4 oktober 2018, 13:34 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen #sparen #hypotheek #betalen #beleggen

Op Metro.nl zag ik de kop 'Jongste generatie boeit eigen financiën niet' - een artikel in samenwerking met de Federatie Financieel Planners (FFP) dat dan weer onderzoek heeft laten uitvoeren door het Nibud. Volg je me nog? Nou ja, het gaat dus over jongeren en geldzaken.

Financiële toekomst boeit ze voor geen meter

De FFP vindt de resultaten van het onderzoek verontrustend want - de financiële toekomst van jongeren (18-30 jaar) boeit ze kort gezegd voor geen meter. 'Slechts de helft weet welke financiële beslissingen van nu gevolgen hebben voor later' - is de uitkomst. Ze hebben te weinig inzicht maar vooral ook te weinig belangstelling. Maar liefst een derde 'van de jongvolwassenen vindt nadenken over een oudedagsvoorziening, inkomen voor onvoorziene omstandigheden en de financiële toekomst van hún kinderen niet belangrijk'. 

FFP: één op de twee jongeren heeft te weinig financieel inzicht

Klantenwerving voor FFP

Ik kan niet zeggen dat ik dit verrassend vind. En het FFP ongetwijfeld ook niet echt - zo'n onderzoek is vooral heel interessant om klanten te werven. Niets mis mee overigens, begrijp me niet verkeerd. Ik ben een groot voorstander van een persoonlijk financieel plan voor iedereen. Dus als adviseurs via ouders weten door te dringen tot de jongere generatie is dat helemaal prima.

Want dat is volgens mij het idee. Dat ouders van een eerdere generatie zich betrokken voelen bij de financiële toekomst van hun kinderen en kleinkinderen, en er daarom bij hun kinderen op aandringen om met een adviseur te gaan praten.

Allerlei tools beschikbaar

Het is niet alsof jongeren niet in staat zijn om er zelf mee aan te slag te gaan. Er zijn allerlei online tools beschikbaar om dingen mee uit te rekenen en te plannen. Het merendeel van de jongeren verdiept zich daar alleen niet in. Ze hebben er gewoon geen zin in, zien het nut niet of denken dat ze het niet gaan snappen.

En als je nou eerlijk bent... hoe serieus was jij met je financiële toekomst bezig vóór je dertigste? En nu dan? Ikzelf als ik heel eerlijk ben - met mijn bovengemiddelde financiële interesse en kennis - ook te weinig. Dus wat kunnen we dan verwachten van jongeren die helemaal niets met geldzaken hebben?

Recht op gratis financieel plan met regelmatige update

Steeds vaker bekruipt mij het idee dat iedereen gewoon recht zou moeten hebben op een basis financieel plan met regelmatige update. Gratis, waarbij de adviseurs wel professionals zijn die behoorlijk betaald worden voor die adviezen. Dus geen goedbedoelende vrijwilligers die ook wat over geldzaken weten.

Hiermee zou toch een hoop ellende voorkomen kunnen worden.... te hoge aflossingsvrije hypotheken die voor problemen zorgen, te lage pensioenopbouw met alle gevolgen van dien, gebrekkige verzekeringen die mensen in de geldzorgen brengen en ga zo maar door. Budgetcoaching kan er een onderdeel van zijn, dat is maar net afhankelijk van de financiële situatie van degene waar het om gaat.

Financieel consultatiebureau

Een soort van financieel consultatiebureau zeg maar. Dat je een oproep krijgt en dan gewoon moet komen. Net als met je baby. De consultant houdt jouw financiële ontwikkeling dan een beetje in de gaten en geeft je aanwijzingen over hoe het goed of beter te doen. Los van de praktische haken en ogen waardoor het vast nooit zover zal komen... ik ben wel gecharmeerd van het idee.

 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.