Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogOppassen bij verlengen, lage rente kan maandlasten verhogen
Interessante oproep van De Hypotheekshop in De Telegraaf - in het artikel Opletten met verlengen spaarhypotheek. Het is natuurlijk een oproep aan iedereen met een spaarhypotheek, maar ook aan de banken. Goed idee!
De hypotheekrente staat op dit moment - dat weten we allemaal - waanzinnig laag. Dat is heerlijk als jouw hypotheek verlengd moet worden, want dat kun je dan doen tegen dit extreem lage renteniveau. Wat zullen je maandlasten heerlijk dalen als je van 4% naar 1,5% rente gaat!! Dat klopt... maar bij een spaarhypotheek niet...
Heb jij een spaarhypotheek? Laten we dan even teruggaan naar het moment dat je voor die aflosvorm koos. Ongetwijfeld (of moet ik zeggen: naar ik aanneem...) heeft jouw hypotheekadviseur je toen uitgelegd dat een spaarhypotheek een 'dempende werking' heeft.
Heel prettig als de hypotheekrente bij het verlopen van je rentevastperiode opeens hoog is: dan valt de stijging van je maandlasten bij een spaarhypotheek enorm mee. Dat komt doordat de rente die je krijgt over je spaarpot gelijk is aan de rente die je betaalt over de hypotheek. Als de rente over de spaarpot omhoog gaat hoef je per maand minder in te leggen om hetzelfde eindbedrag te halen, vertelde ik - toen ik in een grijs verleden hypotheekadviseur was - altijd aan mijn klanten. De stijging van de hypotheekrente werd dan gecompenseerd door een daling van de spaarpremie of de inleg op de bankspaarrekening. Dat snapten ze wel.
Prettig: minder risico op een plotselinge heftige stijging van je maandlasten. Alleen werkt heet natuurlijk andersom bij een lagere rente. Dan dalen je hypotheeklasten niet zo hard als bij een andere hypotheekvorm. Immers: bij een lagere rente moet de maandelijkse inleg voor de spaarpot omhoog om hetzelfde eindbedrag te halen.... Dus de rentelasten gaan wel flink omlaag, maar je spaarinleg omhoog.
Het kan - afhankelijk van de situatie - zelfs voorkomen dat de maandlasten van je spaarhypotheek omhoog gaan door de lage rente. Dat is natuurlijk geen feestje en waarschijnlijk ook niet waar je op gerekend had. Je denkt tenslotte: hypotheek verlengen, superlage hypotheekrente, dat is mooi!
Het probleem dat Hypotheekshop terecht aankaart is dat de informatie vanuit banken hierover niet geweldig is. Je krijgt een verlengingsvoorstel voor je hypotheek met die lage rentes. Daar staat alleen vaak niet bij wat je nieuwe maandlasten worden. Dan kun je flink schrikken als je na het verwerken van de nieuwe rentes opeens méér betaalt voor je hypotheek.
Het zou natuurlijk enorm logisch zijn dat banken bij dit soort pakkethypotheken (lening en spaarpolis of spaarrekening die bij elkaar horen) het totaalplaatje schetsen in een verlengingsvoorstel. Dus niet alleen de nieuwe rente, maar ook de nieuwe inleg voor de spaarpot en dus de totale nieuwe maandlast. Dan heb je als consument duidelijkheid en kun je er misschien zelfs voor kiezen om over te stappen naar een andere aflosvorm. Daarom is het belangrijk dat het voorstel ruim op tijd komt, zodat je ook de tijd hebt om je hierin te verdiepen.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.