Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 12 oktober 2018, 11:22 - Jos Koets
#lenen #sparen #beleggen

Ik heb al eerder een aantal blogs geschreven over de studieschulden. Vanaf september 2015 is het nieuwe leenstelsel ingegaan. Wie mijn blogs heeft gevolgd weet dat ik een grote voorstander ben om maximaal te lenen per maand en dit leenbedrag te sparen. Na de studie is het dan mogelijk dat de student met het spaarbedrag (waar tegenover dus de studieschuld staat) om een huis te kopen. Is huren tegen die tijd voordeliger of beter? Dan kan de studieschuld in één keer worden afgelost.

Slimme student gaat beleggen met studielening

Vorige week besteedde ik nog aandacht aan dit onderwerp op de website IEX. Ik kreeg naar aanleiding van deze column een zeer leuke reactie van een student.

Ik ben het helemaal met de uiteenzetting op iex.nl eens. Eindelijk eens een artikel waarbij, mits er doordacht met de centen om wordt gegaan, de voordelen van de optie tot lenen in combinatie met de huidige lage rente worden benoemd.
Gelijk bij de start van mijn bachelor, toen het oude stelsel nog van kracht was, ben ik maximaal gaan lenen. Intussen zijn we ruim vier jaar verder en ben ik aan een master begonnen. Toentertijd was ik thuiswonend en kon ik leven van mijn bijbaantjes. Daarnaast ontving ik, door maximaal bij te lenen, elke maand een bedrag van circa €850 van DUO. In de loop der jaren heb ik op deze manier een studieschuld van €31.000 opgebouwd (waarvan €10.000 zal worden kwijtgescholden i.v.m. prestatiebeurs en behalen diploma). Ik heb dit altijd netjes op de beleggingsrekening gezet waarbij ik sinds 2014 jaarlijks gemiddeld 5% rendement heb gemaakt. Nu ik onder het nieuwe stelsel val, leen ik elke maand circa €1.100. Ook dit zal ik de komende twee jaar blijven doen. Al met al zal dit een uiteindelijke studieschuld opleveren van €57.400 - €10.000 (prestatiebeurs)= €47.400. Nu ik uitwonend ben moet ik maandelijks wel iets verbruiken van de lening maar desondanks blijft er maandelijks ruim €800 over. Dit resulteert in een totaal van €50.000 + €20.000 (eigen vermogen). Een mooie pot! 

Uit het bovenstaande blijkt hoe sommige studenten al verder kijken dan hun neus lang is. Deze studenten zorgen er voor dat zij na hun studie meer mogelijkheden hebben. Dat deze student ook nog het geluk heeft dat hij 5% beleggingsrendement maakt per jaar, is mooi meegenomen. Het kan natuurlijk ook negatief uitvallen voor hem als het tegenvalt met de rendementen. Het risico van beleggen met geleend geld is dat de verkoop van de beleggingen uiteindelijk minder oplevert dan het bedrag dat terugbetaald moet worden.

Maximale studieschuld opbouwen en geld apart zetten

Zolang de rente op studieschulden nihil / laag is, kan maximaal lenen een goede optie zijn. Dat een student niet moet gaan feesten en dus zijn studiegeld over de balk moet gooien, lijkt mij logisch. Deze slimme student laat zien hoe het in de praktijk mogelijk is om met geleend geld geld te verdienen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.