Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 19 oktober 2018, 11:56 - Jos Koets
#hypotheek #belasting

De Vereniging Eigen Huis heeft al een tijdje geleden (mei 2018) de noodklok geluid betreffende de renteaftrek. Volgens hen zijn de regels voor de hypotheekrenteaftrek te ingewikkeld. Het gevolg is dat de IB-aangiftes verkeerd worden ingevuld.

Regels renteaftrek veel te ingewikkeld

FD.nl heeft daar destijds uitgebreid aandacht aan besteed:

De regels voor hypotheekrenteaftrek zijn zo ingewikkeld dat een fout in de aangifte bij de aftrekpost in de IB snel is gemaakt. Vooral belastingbetalers die al langer woningbezitter zijn, kampen met de wirwar van oude en nieuwe regels. De complexiteit van de hypotheekschuld in de belastingaangifte komt naar voren in een rondgang langs hypotheekadviseurs. VEH 'vermoedt dat er momenteel in de adviespraktijk op grote schaal fouten worden gemaakt bij gebrek aan betrouwbare gegevens over de fiscale geschiedenis van klanten.'
Aanleiding voor de rondgang is een ESB-artikel dat concludeert dat de bijleenregeling niet leidt tot het verlagen van de hypotheekschuld, waarschijnlijk omdat doorstromers hun aangiftes verkeerd invullen en te ruim gebruikmaken van de renteaftrek. Hypotheekadviseurs benadrukken dat zij hun klanten juist informeren. En VEH zegt geen signalen te krijgen dat adviseurs de regels negeren. Adviseurs en VEH wijzen op de complexiteit van de regels. De combinatie van gewijzigde persoonlijke omstandigheden (huwelijk, scheiding en verhuizing) en nieuwe wetgeving vertroebelt het zicht op hoeveel rente huizenbezitters nog mogen aftrekken. De Belastingdienst bevestigt dat belastingplichtigen veel fouten maken met de eigen woning.

Groot fiscaal onderzoek naar hypotheekrenteaftrek

Ik kan u verklappen dat ik niet verbaasd ben. Ik ga zelfs een stapje verder. Ik durf te beweren dat in diverse situaties minimaal 95% van de hypotheekadviseurs in Nederland de duur van de renteaftrek in combinatie met het juiste hypotheekbedrag niet kunnen berekenen. Op het ogenblik ben ik met een collega Paul Muskens bezig met een groot fiscaal onderzoek. De materie is zelfs voor mij ingewikkeld. Wij moeten regelmatig hulplijnen inroepen om de casussen vanuit de praktijk te kunnen oplossen. Wij verwachten dat het onderzoek nog een paar maanden gaat duren. Schrik niet maar dit onderzoek zal minimaal 200 uur per persoon aan tijd gaan kosten. De uitkomst van het onderzoek zal in ieder geval schokkend zijn. In de komende maanden zal er ik diverse blogs over schrijven. In deze blogs zal ik u laten zien hoe ingewikkeld de renteaftrek is geworden in Nederland (voor een bepaalde doelgroep).

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.