Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 29 oktober 2018, 11:27 - Jos Koets
#huizenmarkt #huis kopen

Het AD had weer eens een leuk artikel over de huizenmarkt: 9 op de 10 koopwoningen zijn niet meer betaalbaar voor de middeninkomens. Toevallig heb ik de schrijfster de afgelopen jaren een paar keer gesproken. Ze heeft zelfs nav onze gesprekken diverse publicaties gedaan in het AD. Een persoon die haar huiswerk altijd goed doet. In het artikel staan een paar leuke uitspraken:

Woningen zijn niet meer te financieren voor mensen met een modaal inkomen. Die harde conclusie trekt adviesbureau Dynamis in zijn nieuwste onderzoek. Wie geen spaargeld meebrengt, kan het helemaal schudden. 
Volgens de rapportage zijn negen van de tien woningen niet meer toegankelijk voor huishoudens met een gemiddeld inkomen.
In liefst 67 gemeenten is de woningmarkt (zo goed als) op slot geraakt voor Jan Modaal. 
Met een inleg van 30.000 euro kunnen huizenzoekers hun slagingskansen in elk geval iets vergroten. Bij zo'n spaarbedrag kunnen zij niet op één op de tien woningen (mee)bieden, maar op één op de zes woningen.

Het verhaal is duidelijk. Kopers moeten flink wat eigen middelen meenemen om nog een huis te kunnen kopen.

Eigen middelen ten opzichte van huizenprijs

Ik mis hier wel de uitleg over welke huizenprijzen we het hebben. 30.000 euro meer betalen bij een vraagprijs van 200.000 euro is iets heel anders dan bij een vraagprijs van 800.000 euro.

Verkoop boven vraagprijs schuld van kopers

Dat bijna 50% van de woningen boven de vraagprijs worden verkocht, is de schuld van de kopers. Als iedere koper besluit om niet boven de vraagprijs te bieden is dit probleem opgelost. Slimme makelaars zullen dan wel de vraagprijs kunnen verhogen, maar dat is dan een stap waar een koper niets aan kan doen.

Makelaars maken zich zorgen

In het artikel wordt ook aandacht besteed aan de mening van makelaarsvereniging NVM:

Dat de situatie op de woningmarkt voor een groeiende groep nijpender wordt, constateerde de makelaarsbaas Ger Jaarsma van de NVM recent. Niet alleen starters maar ook middeninkomens komen steeds lastiger aan een woning, zei hij bij de presentatie van de kwartaalcijfers twee weken geleden. ,,Als de problemen niet snel en grondig worden aangepakt, raakt de markt steeds verder in de vicieuze cirkel van dalend woningaanbod en blijvende prijsstijgingen. Dit gaat echt de verkeerde kant op, met alle gevolgen van dien’’, voegde hij er in een adem aan te.  

Grondige aanpak problemen woningmarkt?

De problemen moeten grondig worden aangepakt, zegt Jaarsma. Ik vraag mij af welke problemen hij bedoelt. De markt is zoals deze wordt gemaakt door alle partijen. Daarvan zijn de NVM makelaars ook een onderdeel van. Zij zijn dus ook mede verantwoordelijk voor de huidige situatie die nu van toepassing is. Dhr. Jaarsma is bang dat zijn NVM makelaars geen (goed) geld meer verdienen in de komende jaren. NVM makelaars moeten jaarlijks een leuke bijdrage betalen aan de NVM. Hoe minder NVM makelaars - hoe minder inkomsten.

NVM moet in de spiegel kijken

Ik ben van mening dat de NVM eens goed in de spiegel moet kijken. In plaats van hun makelaars te verdedigen, eens te kijken naar de consument, de koper. Deze krijgt te maken met een onleesbare koopakte, slechte ontbindende voorwaarden (geen vaste termijn) en een “verplicht” bouwkundig rapport die niet verplicht is. En dan natuurlijk de onderlinge afspraken die makelaars maken door een aankoopmakelaar te verplichten voor kopers die een woning willen kopen. Nu wordt er alleen maar geklaagd, maar zelf verbeteringen doorvoeren? Daar wordt niet naar gekeken!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.