Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogHuis kopen voor middeninkomens niet meer mogelijk
Het AD had weer eens een leuk artikel over de huizenmarkt: 9 op de 10 koopwoningen zijn niet meer betaalbaar voor de middeninkomens. Toevallig heb ik de schrijfster de afgelopen jaren een paar keer gesproken. Ze heeft zelfs nav onze gesprekken diverse publicaties gedaan in het AD. Een persoon die haar huiswerk altijd goed doet. In het artikel staan een paar leuke uitspraken:
Woningen zijn niet meer te financieren voor mensen met een modaal inkomen. Die harde conclusie trekt adviesbureau Dynamis in zijn nieuwste onderzoek. Wie geen spaargeld meebrengt, kan het helemaal schudden.
Volgens de rapportage zijn negen van de tien woningen niet meer toegankelijk voor huishoudens met een gemiddeld inkomen.
In liefst 67 gemeenten is de woningmarkt (zo goed als) op slot geraakt voor Jan Modaal.
Met een inleg van 30.000 euro kunnen huizenzoekers hun slagingskansen in elk geval iets vergroten. Bij zo'n spaarbedrag kunnen zij niet op één op de tien woningen (mee)bieden, maar op één op de zes woningen.
Het verhaal is duidelijk. Kopers moeten flink wat eigen middelen meenemen om nog een huis te kunnen kopen.
Ik mis hier wel de uitleg over welke huizenprijzen we het hebben. 30.000 euro meer betalen bij een vraagprijs van 200.000 euro is iets heel anders dan bij een vraagprijs van 800.000 euro.
Dat bijna 50% van de woningen boven de vraagprijs worden verkocht, is de schuld van de kopers. Als iedere koper besluit om niet boven de vraagprijs te bieden is dit probleem opgelost. Slimme makelaars zullen dan wel de vraagprijs kunnen verhogen, maar dat is dan een stap waar een koper niets aan kan doen.
In het artikel wordt ook aandacht besteed aan de mening van makelaarsvereniging NVM:
Dat de situatie op de woningmarkt voor een groeiende groep nijpender wordt, constateerde de makelaarsbaas Ger Jaarsma van de NVM recent. Niet alleen starters maar ook middeninkomens komen steeds lastiger aan een woning, zei hij bij de presentatie van de kwartaalcijfers twee weken geleden. ,,Als de problemen niet snel en grondig worden aangepakt, raakt de markt steeds verder in de vicieuze cirkel van dalend woningaanbod en blijvende prijsstijgingen. Dit gaat echt de verkeerde kant op, met alle gevolgen van dien’’, voegde hij er in een adem aan te.
De problemen moeten grondig worden aangepakt, zegt Jaarsma. Ik vraag mij af welke problemen hij bedoelt. De markt is zoals deze wordt gemaakt door alle partijen. Daarvan zijn de NVM makelaars ook een onderdeel van. Zij zijn dus ook mede verantwoordelijk voor de huidige situatie die nu van toepassing is. Dhr. Jaarsma is bang dat zijn NVM makelaars geen (goed) geld meer verdienen in de komende jaren. NVM makelaars moeten jaarlijks een leuke bijdrage betalen aan de NVM. Hoe minder NVM makelaars - hoe minder inkomsten.
Ik ben van mening dat de NVM eens goed in de spiegel moet kijken. In plaats van hun makelaars te verdedigen, eens te kijken naar de consument, de koper. Deze krijgt te maken met een onleesbare koopakte, slechte ontbindende voorwaarden (geen vaste termijn) en een “verplicht” bouwkundig rapport die niet verplicht is. En dan natuurlijk de onderlinge afspraken die makelaars maken door een aankoopmakelaar te verplichten voor kopers die een woning willen kopen. Nu wordt er alleen maar geklaagd, maar zelf verbeteringen doorvoeren? Daar wordt niet naar gekeken!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.