Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 2 november 2018, 10:54 - Jos Koets
#huizenmarkt #huis kopen

Schreef ik eerder deze week nog positief over een AD-stuk... ze publiceren er helaas ook stukken die totaal geen toegevoegde waarde hebben. Zo schreef het AD in een artikel dat een aankopende makelaar onmisbaar is voor het kopen van een droomhuis. Vooral dit laatste woord “droomhuis” zegt al voldoende.

Aankopende makelaar onmisbaar?

Wie het artikel leest zal concluderen dat iedere huizenzoeker een aankopende makelaar in de hand moet nemen. Ik heb een paar zinnen uit het artikel genomen:

Gemiddeld wordt al na veertig dagen een ‘verkocht’-sticker over het ‘te koop’-bord in de tuin geplakt. Dat maakt het lastig je droomhuis te vinden. Zeker als je voor het eerst een woning koopt, kom je er moeilijk tussen. Daarom is het slim om hulp in te schakelen van iemand die de markt als geen ander kent. Eentje die er is om alleen joúw belangen te behartigen: een NVM-aankoopmakelaar. 

Met bovenstaande tekst maakt de NVM zich echt belachelijk. Ik weet uit ervaring dat de meeste makelaars eerst aan hun eigen verdiensten denken en dan pas aan hun klanten.

Onderlinge afspraken tussen makelaars

Bovendien moet de NVM juist optreden tegen hun makelaars die onderling afspraken maken. In veel steden kan iemand pas een woning kopen als deze een aankoopmakelaar in de hand heeft genomen. Dit noemen we elkaar geld toe stoppen. Het gaat hier soms om een paar duizend euro die een koper moet betalen. Dit zijn praktijken die per direct verboden moeten worden.

Alleen: hoe weet je of de vraagprijs niet te hoog is? We weten allemaal dat liefde blind maakt. Bijvoorbeeld voor gebreken, al dan niet verborgen. Kun je als aankopende partij de verkoper daarop aanspreken? Dat zijn risico’s die je als leek niet herkent. Een NVM-aankoopmakelaar kent ze wel. Dat voorkomt nare verrassingen achteraf.

Met bovenstaande tekst wordt bedoeld dat makelaars alle gebreken van een woning precies in kaart kunnen brengen. En als de gebreken worden geconstateerd dat zij hun klant gaan helpen met een schadevergoeding.

Constatering gebreken door makelaar? 

Ik heb nog een paar blauwe plekken overgehouden toen ik deze tekst las omdat ik van mijn stoel ben afgevallen. Een taxateur / makelaar zal (bijna) nooit de gebreken constateren van een woning. En als deze worden geconstateerd dan zal deze niet voor zijn klant opkomen. Dit laatste kost tijd en het levert niets op. Ik weet dit uit de praktijk. Een bouwkundige expert is (meestal) wel een toegevoegde waarde. Deze bekijkt de woning veel beter en zal in zijn rapport wel de gebreken noteren. Dit gebeurt vóór de aankoop waardoor de koper alsnog de koop ongedaan kan maken.

Factuur aankopende makelaar

Bovendien kun je alles van a tot z door je NVM-aankoopmakelaar laten regelen, maar ook kiezen voor een aantal deeldiensten. Zo betaal je alleen voor wat je echt nodig hebt.

Waarom klagen kopers altijd bij mij over de factuur van een aankopende makelaar. In veel gevallen is deze (veel) hoger dan mijn factuur voor het adviseren en verzorgen van de hypotheek. Ik reken voor een starter 2.000 euro en voor een doorstromer 2.500 euro. Hoe is het mogelijk dat een makelaar voor een aankoop van een woning meer dan dit in rekening brengt?

Makelaars moeten aan de zorgplicht!

Ik herhaal nogmaals wat ik al diverse keren heb geschreven. Het wordt tijd dat makelaars onder de zorgplicht gaan vallen. De NVM en andere organisaties doen hun werk niet goed. Zij zorgen er wel voor dat er steeds meer klachten gaan komen over makelaars en taxateurs.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.