Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Betalen met je horloge of juist contant?

Digitaal afrekenen okay - cashloze samenleving

Digitaal afrekenen okay – cashloze samenleving

Fascinerend: terwijl Rabobank en ABN Amro gisteren een samenwerking met Garmin bekendmaakten – waardoor je met slimme horloges kunt betalen in de winkel – klaagt De Nederlandsche Bank (DNB) over het afnemend gebruik van contant geld.

Steeds minder cash betalingen

De cijfers liegen er niet om: we doen in Nederland minder dan vier op de tien betalingen contant. DNB vindt dat een risico: een cashloze samenleving is kwetsbaar, daar wil de centrale bank niet naartoe. Dat vind ik dan interessant, omdat er de afgelopen jaren toch vooral veel is geroepen dat we elektronisch moesten betalen vanwege veiligheid enzo.

Pinnen Ja graag - digitaal betalen met pinpas

Alles met pin betalen – geen contant geld in huis

Toevallig stond van de week de glazenwasser hier voor de deur om zijn geld op te halen en had ik gewoon écht geen € 15 in huis. Ja, in munten voor collectes enzo, maar niet in behoorlijk briefgeld. Ik betaal letterlijk alles met m’n pasjes. Meestal heb ik niet eens een portemonnee bij mee want m’n betaalpassen zitten in m’n telefoonhoesje. De stap naar betalen met m’n smartphone heb ik nog niet gezet, maar zo’n Garmin Pay smartwatch … dat lijkt me wel wat eerlijk gezegd.

Geen cashloze samenleving

Ik kan me er overigens wel in vinden hoor: het moet mogelijk blijven om met contant geld te betalen. Niet voor mij – maar zeker voor ouderen, blinden/slechtzienden en andere mensen die moeite hebben met pinnen. En wel voor mij en voor iedereen: al dat digitale betalen is natuurlijk ook wel gevoelig voor storingen en hacking bijvoorbeeld. Als de betaalautomaten niet werken of de betaalsystemen van de banken plat komen te liggen… dan hebben we wel echt een probleem.

Contant betalen met cash geld

Polderen of opleggen?

DNB wil dus dat cash betalen mogelijk en algemeen geaccepteerd blijft. Daarvoor zijn er afspraken nodig tussen banken, detailhandel en belangenverenigingen. De directeur Cash van DNB zegt daarover in het AD: “Wij hopen op de poldermanier. Lukt dat niet, dan kun je aan regels denken. Dat zie je in Scandinavië ook. Het is aan de politiek om dat te bepalen.”

Het zal wel neer gaan komen op opleggen denk ik. Banken en winkels zijn helemaal niet blij met contant geld, is hartstikke duur voor ze natuurlijk – en risicovol. Dus als DNB wil bewaken dat we cash kunnen blijven betalen, dan zullen regels onvermijdelijk zijn lijkt me.

Digitale munt in Zweden

Wist ik niet: in Zweden wordt nog maar 1% van de betalingen met cash geld gedaan en zijn ze bezig met een proef voor een digitale munt: de e-krona. Machtig interessant. Nu hebben ze daar natuurlijk maar met één land te maken, dat zal hier niet zo’n vaart lopen. Voordat alle eurolanden zo ver zijn…. 

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek