Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogWat verwacht de AFM van nazorg bij hypotheken?
Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft een onderzoek gedaan naar de vraag of hypotheekadviseurs hun klanten na het afsluiten van de hypotheek nog regelmatig benaderen. Uit dit onderzoek komt naar voren dat meer dan de helft van de klanten in dat kader ontevreden is over zijn adviseur. Dat is overigens niet de eerste keer, in 2015 deden ze al een soortgelijk onderzoek met soortgelijke uitkomsten: Zorggebrek bij hypotheken.
Opvallende uitspraken in het persbericht over het onderzoek van VEH zijn:
Vereniging Eigen Huis wil dat hypotheekadviseurs hun klanten veel actiever informeren en adviseren over voor hen relevante veranderingen. Nog te veel adviseurs zijn uitsluitend gericht op het moment van afsluiten en niet op de vele jaren daarna.
Slechts iets meer dan de helft van de huiseigenaren heeft na het afsluiten van de hypotheek nog wel eens contact met zijn hypotheekadviseur. In bijna 80% van de gevallen gebeurt dat pas als de klant zelf contact opneemt en om advies vraagt.
Vereniging Eigen Huis wil dat de AFM duidelijkheid geeft over wat de klant van zijn onafhankelijke of bankadviseur mag verwachten tijdens de looptijd van zijn hypotheek. Desnoods moet daarvoor de regelgeving worden aangepast. De vereniging adviseert klanten om hierover altijd duidelijke afspraken met zijn adviseur te maken.
Ik sta niet te kijken van bovenstaande uitspraken. Ik weet dat veel collega’s pas actief hun klanten benaderen als deze een abonnement hebben afgenomen. Een klant betaalt dan een maandelijks bedrag aan zijn adviseur. Wie geen abonnement heeft en zijn adviseur belt, zal vaak het antwoord krijgen dat er betaald moet worden.
Ik heb al diverse keren in blog geschreven dat ik er een groot voorstander van ben dat een klant regelmatig (om het paar jaar) bij zijn hypotheekadviseur aan tafel zit. Tijdens het gesprek kan dan zijn situatie (die misschien is veranderd) weer eens goed worden doorgenomen. Al mijn klanten weten dat ik daar een groot voorstander van ben. Ik weet echter ook uit de praktijk dat mijn klanten daar geen gebruik van maken. Pas als er daadwerkelijk iets gebeurt (bijvoorbeeld een scheiding) wordt er contact met mij opgenomen. Natuurlijk heeft een hypotheekadviseur zijn zorgplicht naar zijn klant toe. Ik moet de VEH gelijk geven dat er geen 100% duidelijkheid is hoe dit precies moet worden uitgevoerd.
Persoonlijk ben ik van mening dat een hypotheekadviseur en een klant beiden initiatief moeten nemen. Even goed de huidige situatie weer in kaart brengen, voorkomt problemen in de toekomst. Of hiervoor de klant moet betalen / wil betalen, is een onderwerp die bij het afsluiten van de hypotheek al moet worden vastgelegd. Ik krijg nu vaak het idee dat huizenbezitters geen contact opnemen met hypotheekadviseurs omdat zij geen geld willen uitgeven. Ik weet echter als de situatie (iets) verandert is, dat dit juist geld kan besparen voor een klant. Het woord is nu aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die eens duidelijk moet uitleggen wat een hypotheekadviseur nog moet doen na het afsluiten van de hypotheek. Anders gezegd: wat houdt de zorgplicht nu precies in voor een hypotheekadviseur?
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.