Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 14 november 2018, 12:04 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

Druk druk... dat is wat je vaak hoort als je aan mensen vraagt hoe het met ze gaat. Ze hebben een vol leven met van alles te doen. Helemaal goed natuurlijk, tenzij je dat volle leven als té druk ervaart. Dat is hoe het antwoord 'druk druk' altijd op mij overkomt: alsof ze het liever anders zouden zien. Natuurlijk hóeft dat niet zo te zijn. Wie het fijn vindt om altijd bezig te zijn kan daarmee juist willen aangeven dat het prima gaat.

Tijd draait meestal om prioriteit

Zelf probeer ik - hoe veel ik ook bezig ben - dat antwoord niet te geven als je aan me vraagt 'Hoe gaat het?'. Ja, ik heb altijd veel te doen. Combineer een gezin met een baan én een eigen bedrijf ... dan kan dat ook niet anders. En: ik wíl het ook niet anders! De invulling van m'n tijd draait dus om prioriteit. De vraag wat ik op dat moment het belangrijkste vind om mijn tijd aan te besteden. Soms is iets belangrijk omdat het moet. Huishoudelijke dingen bijvoorbeeld... die doe ik niet omdat ik het leuk vind, maar ze moeten wel gebeuren. Gelukkig is dat 'moeten' redelijk beperkt in mijn leven, kan ik heel vaak wel echt kiezen wat ik ga doen. En kan ik dus m'n prioriteiten stellen.

Geld draait óók om prioriteit

Eigenlijk geldt hetzelfde voor het uitgeven van geld. Je kunt elk uur maar één keer invullen, je kunt elke euro maar één keer besteden. Waaraan je dat doet en hoeveel dan - dat is een keuze. Tenminste, nadat de uitgaven die moeten gedaan zijn. Huur of hypotheek, gas/water/licht, verplichte en verstandige verzekeringen... dat moet. Eten moet ook, net als kleding. Daarin heb je alleen wel veel sterker de keuze hoeveel je daaraan uitgeeft. In welke winkel je boodschappen doet, wat je gaat eten, of je kiest voor merken of niet, hoeveel je kwijt bent aan luxe artikelen, hoeveel kledingstukken je in de kast hebt hangen.... zo kan ik nog een hele tijd doorgaan: het zijn allemaal keuzes.

Tijd en geld zijn prioriteit

Geld besparen door andere keuzes

Vind je dat je te druk bent? Dan moet je kijken waar je jouw tijd aan besteedt en of dat niet anders kan. Houd je geen cent over of kom je tekort? Dan moet je kijken waar je jouw geld aan besteedt en daar andere keuzes in maken. Ik weet dat heel veel mensen nu denken: "Dát is makkelijk praten! Ik draai ieder dubbeltje om en kom nog steeds tekort. Er valt niets meer te kiezen als ik alles al zo goedkoop mogelijk doe en niets overhoud." Ik weet ook dat er zéker mensen zijn bij wie dat klopt, waar echt geen cent meer te besparen is. Toch ben ik er óók van overtuigd dat er heel wat mensen zijn die nog wel financiële ruimte kunnen maken door het maken van andere keuzes. 

Bewuste en onbewuste prioriteiten

Jouw prioriteiten zijn niet de mijne, en niet die van de buurman. Iedereen maakt zijn eigen keuzes, dat is juist zo prettig. Alleen worden lang niet alle keuzes bewust gemaakt. We nemen allemaal doorlopend onbewuste beslissingen. Omdat we gewend zijn om het zo te doen vooral. Het zijn gewoontes die we niet meer ter discussie stellen. Die gewoontes kunnen behoorlijk geld (of tijd) kosten en zijn het waard om eens goed naar te kijken. Dat kan nog weleens een invalshoek zijn die je tijd en geld gaat besparen!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.