Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Geld en tijd draaien om prioriteit

Besparen door het maken van andere keuzes

Besparen door het maken van andere keuzes

Druk druk… dat is wat je vaak hoort als je aan mensen vraagt hoe het met ze gaat. Ze hebben een vol leven met van alles te doen. Helemaal goed natuurlijk, tenzij je dat volle leven als té druk ervaart. Dat is hoe het antwoord ‘druk druk’ altijd op mij overkomt: alsof ze het liever anders zouden zien. Natuurlijk hóeft dat niet zo te zijn. Wie het fijn vindt om altijd bezig te zijn kan daarmee juist willen aangeven dat het prima gaat.

Tijd draait meestal om prioriteit

Zelf probeer ik – hoe veel ik ook bezig ben – dat antwoord niet te geven als je aan me vraagt ‘Hoe gaat het?’. Ja, ik heb altijd veel te doen. Combineer een gezin met een baan én een eigen bedrijf … dan kan dat ook niet anders. En: ik wíl het ook niet anders! De invulling van m’n tijd draait dus om prioriteit. De vraag wat ik op dat moment het belangrijkste vind om mijn tijd aan te besteden. Soms is iets belangrijk omdat het moet. Huishoudelijke dingen bijvoorbeeld… die doe ik niet omdat ik het leuk vind, maar ze moeten wel gebeuren. Gelukkig is dat ‘moeten’ redelijk beperkt in mijn leven, kan ik heel vaak wel echt kiezen wat ik ga doen. En kan ik dus m’n prioriteiten stellen.

Geld draait óók om prioriteit

Eigenlijk geldt hetzelfde voor het uitgeven van geld. Je kunt elk uur maar één keer invullen, je kunt elke euro maar één keer besteden. Waaraan je dat doet en hoeveel dan – dat is een keuze. Tenminste, nadat de uitgaven die moeten gedaan zijn. Huur of hypotheek, gas/water/licht, verplichte en verstandige verzekeringen… dat moet. Eten moet ook, net als kleding. Daarin heb je alleen wel veel sterker de keuze hoeveel je daaraan uitgeeft. In welke winkel je boodschappen doet, wat je gaat eten, of je kiest voor merken of niet, hoeveel je kwijt bent aan luxe artikelen, hoeveel kledingstukken je in de kast hebt hangen…. zo kan ik nog een hele tijd doorgaan: het zijn allemaal keuzes.

Tijd en geld zijn prioriteit

Geld besparen door andere keuzes

Vind je dat je te druk bent? Dan moet je kijken waar je jouw tijd aan besteedt en of dat niet anders kan. Houd je geen cent over of kom je tekort? Dan moet je kijken waar je jouw geld aan besteedt en daar andere keuzes in maken. Ik weet dat heel veel mensen nu denken: “Dát is makkelijk praten! Ik draai ieder dubbeltje om en kom nog steeds tekort. Er valt niets meer te kiezen als ik alles al zo goedkoop mogelijk doe en niets overhoud.” Ik weet ook dat er zéker mensen zijn bij wie dat klopt, waar echt geen cent meer te besparen is. Toch ben ik er óók van overtuigd dat er heel wat mensen zijn die nog wel financiële ruimte kunnen maken door het maken van andere keuzes. 

Bewuste en onbewuste prioriteiten

Jouw prioriteiten zijn niet de mijne, en niet die van de buurman. Iedereen maakt zijn eigen keuzes, dat is juist zo prettig. Alleen worden lang niet alle keuzes bewust gemaakt. We nemen allemaal doorlopend onbewuste beslissingen. Omdat we gewend zijn om het zo te doen vooral. Het zijn gewoontes die we niet meer ter discussie stellen. Die gewoontes kunnen behoorlijk geld (of tijd) kosten en zijn het waard om eens goed naar te kijken. Dat kan nog weleens een invalshoek zijn die je tijd en geld gaat besparen!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek