Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 16 november 2018, 10:51 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt #huis kopen

Ken je dat... het korte moment van shock door een krantenkop? Ik had het zojuist door een zin in de dagelijkse nieuwsbrief van De Telegraaf. Er stond letterlijk: 'De PvdA stelt voor de overdrachtsbelasting op 10% te zetten'. Wát? Ja, dat stond er echt. Zo'n kop is natuurlijk je reinste clickbait want daar ga ik wel op klikken. De artikelkop is al iets anders: Column: Overdrachtsbelasting naar 10?

10% overdrachtsbelasting voor vastgoedbeleggers

Het gaat om een voorstel van Henk Nijboer, Tweede Kamerlid voor de PvdA. Het idee om de overdrachtsbelasting te verhogen naar 10% geldt alleen voor vastgoedbeleggers. Wie meer dan twee woningen in eigendom heeft zou dan voor de volgende woning 10% overdrachtsbelasting gaan betalen. Dat klinkt meteen een stuk minder idioot.

10% overdrachtsbelasting voor vastgoedbeleggers?

Starters géén overdrachtsbelasting meer

Aan de andere kant staat in het plan dat starters op de woningmarkt géén overdrachtsbelasting meer zouden gaan betalen. 0% belasting bij de aankoop van je eerste eigen woning. Dat zou het voor starters een stuk gemakkelijker maken om een huis te financieren: het bedrag dat ze moeten meenemen aan eigen middelen neemt direct flink af.

Voor alle anderen zou de overdrachtsbelasting gewoon op de huidige 2% per jaar blijven staan.

Interessant voor koopwoningmarkt

Eens even denken... wat vind ik hiervan? Aan de ene kant is het niet gek om beleggers te laten 'bloeden': er worden met de prijsstijgingen enorme winsten geboekt door vastgoedbeleggers, met name in de grote steden. Wie zijn geld in vastgoed wil stoppen om dikke winsten te behalen moet dan een behoorlijke entreefee inleggen in de vorm van de hoge overdrachtsbelasting. Is wat voor te zeggen, het zou de prijsstijgingen wat kunnen tegengaan.

Geld verdienen met beleggen in huizen - huizenmarkt - overdrachtsbelasting

Slecht voor huurders

Maarrrrr.... wie belegt in vastgoed doet dat meestal niet om snel door te verkopen. Het idee is vaak om te verhuren. Ook weer tegen enorme huurprijzen - dat is waar - maar dan zijn er tenminste huurwoningen. Als beleggers minder huizen gaan kopen komen er ook minder beschikbaar voor huurders. Daardoor zullen de huren nog verder stijgen.

Belastingsommetje: bedrijfsleven de dupe

Daarom stelt Frits Panhuyzen in de Telegraaf-column dat het een ondoordacht plan is. Hierbij speelt ook mee dat het plan geld kost - naar schatting € 240 miljoen. Het voordeel voor de starters kost € 400 miljoen, het nadeel voor de beleggers levert € 160 miljoen op. Het tekort zou dan opgelost moeten worden door de vennootschapsbelasting minder te verlagen - dan draait het bedrijfsleven er dus voor op.

Zoals zo vaak volg ik beide redeneringen wel. Elluk nadeel hep se foordeel, zou Johan zeggen. En andersom. Voordeel voor starters en woningmarkt, nadeel voor beleggers, huurders en bedrijven. Wat is belangrijker? 

 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.