Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 28 november 2018, 11:20 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering

Soms lees je van die dingen waarvan je denkt: hoe hálen ze het in hun hoofd! Zoals dit: zorgaanbieders die patiënten cadeaus of geld aanbieden als ze bij hen de zorg afnemen. Maar dan wel alleen als ze de juiste verzekering hebben....

Pareltjes met vrije artsenkeuze

Zorgverleners zijn blij met patiënten die een zorgverzekering hebben met een zo uitgebreid mogelijke vergoedingsregeling. Restitutieverzekeringen met vrije artsenkeuze en ruime vergoedingen... dat zijn de pareltjes waardoor een zorgverlener heel veel kan claimen bij de verzekeraar. Mensen met die polissen worden dan ook met open armen ontvangen bij de zorgverlener. En dat niet alleen: ook met cadeau's!

Vergelijk basis zorgverzekeringen met restitutie

Gratis iPhone bij restitutieverzekering

De commotie richt zich vooral op één specifieke actie - die van verslavingszorgverlener SGGZ. Patiënten worden daar actief gestimuleerd om over te stappen naar specifieke zorgverzekeringen. Gestimuleerd met een beloning: als ze zo'n verzekering nemen en een verslavingsbehandeling afronden krijgen ze gratis een iPhone XR.

Gratis iPhone bij verslavingsprogramma met juiste zorgverzekering

Screenprint actiesite SGGZ

Deze manier van communiceren zorgt ervoor dat je gaat uitrekenen wat die iPhone je dan gaat kosten... Dat verschilt per verzekering. Bij de Gewoon ZEKUR Vrij betaal je voor de restitutiepolis € 178,80 meer dan voor de naturapolis - maar bij de IZZ Basis van VGZ slechts € 54. Voordelig iPhone-tje! Wel onder de strenge voorwaarde dat je het 12-weekse verslavingsprogramma ook succesvol afrondt.

Boze zorgverzekeraars en politici

Zowel zorgverzekeraars als politici zijn niet te spreken over deze actie. In feite wordt hier premiegeld uitgegeven aan cadeaus. Vanuit zo'n SGGZ is het op zich wel te begrijpen: ze krijgen een hogere vergoeding vanuit die verzekeringen en geven dat via een iPhone terug aan de patiënt.

Zorgpremie gaat ook naar marketing verzekeraars

De verzekeraars willen dit natuurlijk niet - want zo gaat uiteindelijk geld dat voor zorg bedoeld is op aan cadeaus. Aan de andere kant: zijn het niet diezelfde zorgverzekeraars die tot voor kort zelf met cadeaus smeten voor nieuwe klanten? En nog steeds heeeeel veel geld uitgeven aan marketingcampagnes voor het binnenhalen van nieuwe klanten? Wordt dat niet ook betaald vanuit de premies?

Premie voor zorgverzekering

Behandeling van internetverslaving uitgesloten

Ergens denk ik: als zo'n beloning ervoor zorgt dat iemand met een verslaving een programma gaat volgen waardoor hij van die verslaving afkomt - dan is dat hartstikke mooi. De voorwaarde van specifieke verzekeringen is jammer, maar budgettechnisch vanuit de zorgverlener wel te begrijpen. Een andere voorwaarde van de actie maakte me overigens erg aan het lachen: " Mensen die een behandeling willen volgen voor internetverslaving zijn (gezien de iPhone) helaas van deelname uitgesloten…". Geniaal!

Misbruik van vergoedingen

Maar goed - dat positieve aspect daargelaten vind ik het ook zorgwekkend dat zorgverleners cadeaus uitdelen als je binnenkomt met een polis met een uitgebreide vergoeding. Eigenlijk doen de brillenboeren dat al jaren, alleen gaat dat wat minder expliciet. En zo zijn er vast nog meer voorbeelden... het draait allemaal om het gebruik... of misbruik... maken van vergoedingsmogelijkheden die er nu eenmaal zijn. Daar mag van mij iets tegen gedaan worden, maar hoe?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.