Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 3 december 2018, 14:09 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen #sparen #hypotheek #betalen

Wat zeg ik nou? Vertrouw niet blind op je partner? Tja... als het gaat om geldzaken dan hè. Er zijn heel veel mensen die in hun relatie alles dat over administratie en financiële zaken overlaten aan hun partner. Dat kan behoorlijk wat ellende opleveren...

Zelfstandigheid bij ziekte of overlijden

Ik heb er weleens eerder iets over geschreven, vooral doelend op de zelfstandigheid van partners als er één wegvalt. Hartstikke lastig als je dan merkt dat je absoluut niets weet van alles dat over de financiën en administratie gaat.

Nu komt dat meestal wel goed - er zijn wel mensen die de achterblijvende partner helpen om er wijs uit te worden. Of misschien zelfs de boel gaan beheren om problemen te voorkomen.

Zelf geldzaken doen na scheiding

Een andere situatie waarin je de geldzaken opeens maar 'zelf moet kunnen' is als je gaat scheiden. Ook niet onoverkomelijk en ook dan zijn er meestal wel mensen in je omgeving die je erbij kunnen helpen als dat nodig is. Dus dat komt wel goed, denk je waarschijnlijk.

Kortom: waarom zou je je verdiepen in de gezamenlijke geldzaken als jouw partner daar veel beter in is en het nog leuk vindt ook?

Adminstratie binnen je relatie: doe het samen!

Dikke schuld door blind vertrouwen in partner

Nou.... wat als jouw partner niet zo zuiver is als jij nu denkt? Het is natuurlijk lastig om daar een voorstelling van te maken, maar het komt voor... ik lees net een verhaal op AMWeb.nl over een vrouw die door haar blinde vertrouwen aansprakelijk is voor een schuld van een kleine € 20.000. 

Vervalste handtekeningen op kredietovereenkomsten

In het kort samengevat: tijdens hun huwelijk had ex-man een krediet afgesloten op twee namen en dat krediet later nog eens verhoogd. Met twee handtekeningen op de overeenkomsten. Die van de vrouw was vervalst door de man, het hele aanvraagproces was per post verlopen.

Handtekening vervalst door ex bij kredietaanvraag - toch aansprakelijk

De vrouw had hier niets van gemerkt omdat ze nooit naar de bankafschriften keek: alle gezinsfinanciën liet ze over aan haar man. Pas nadat hij vertrokken was kreeg zij in beeld dat er een krediet liep.

Klachteninstituut: eigen schuld, dikke bult....

Een klacht bij de bank leverde niets op, dus stapte ze naar het Klachteninstituut voor de Financiële dienstverlening (Kifid). Daar kreeg ze echter geen gelijk. De geschillencommissie stelt: "Het feit dat de Bank meer onderzoek had moeten doen naar de echtheid van de handtekeningen, weegt in dit geval echter niet op tegen de eigen schuld van Consument”.

Die eigen schuld zit volgens de commissie zo: "“Consument heeft door toegang te verlenen tot haar persoonlijke documenten voor haar ex-partner de mogelijkheid geschapen dat hij buiten haar om en zonder haar instemming met haar vervalste handtekening de kredietfaciliteit kon aangaan en verhogen.”

Of: eigen bult, dikke schuld!

Kortom: als jouw partner niet zo lief en aardig is als je nu misschien denkt, kan hij of zij dus wegkomen met het aangaan van een schuld op jouw naam. Natuurlijk kun je een zaak aanspannen wegens valsheid in geschrifte tegen je ex, maar dat ontslaat je dus kennelijk niet van je aansprakelijkheid richting de bank. Niet als je blind hebt vertrouwd op je voormalig geliefde als het om geldzaken ging. Dus zit je toch met een dikke schuld.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.