Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 4 december 2018, 09:45 - Jos Koets
#hypotheek #huis kopen

Vereniging Eigen Huis heeft 142.000 hypotheekaanvragen bekeken. Zij kwamen tot de conclusie dat 9 van de 10 huizenbezitters hun aflossingsvrije hypotheek volledig meenemen als er een andere woning wordt gekocht. VEH is bezorgd over de trend en doet flinke uitspraken hierover.

Gevolgen voortzetten aflossingsvrije lening

Het ongewijzigd voortzetten van hoge aflossingsvrije leningen kan later vervelende gevolgen hebben, waarschuwt Eigen Huis.

De maandelijkse lasten kunnen voor sommige huiseigenaren te zwaar worden als het inkomen na pensionering lager is, de hypotheekrenteaftrek eindigt en de rente is gestegen,

Eigen Huis vindt dat adviseurs beter moeten adviseren. Nu is de enige voorwaarde van de bank dat de nieuwe aflossingsvrije hypotheek niet hoger is dan 50 procent van de koopsom van de nieuwe woning. In praktijk richten adviseurs zich op die grens. Ze waarschuwen mensen onvoldoende om hun woningschuld af te lossen, klaagt Eigen Huis.

Klacht Eigen Huis terecht?

Natuurlijk weet ik niet wat collega’s doen, maar ik kan mij niet vinden in bovenstaande uitspraken. Veel van mijn klanten willen juist gaan aflossen of tussentijds extra gaan aflossen. Of dit verstandig is, ga ik nu in deze blog niet op in. Ik mis in de uitspraken van VEH de vraag of er door de adviseur ook gekeken is naar:

  • Eigen middelen
  • Spaargedrag van de huizenbezitters (hoeveel wordt er maandelijks gespaard)
  • Toekomstige erfenis
  • Klantdossier hypotheekadviseurs gelezen

Waarom aflossingsvrije hypotheek & hoe lang staat hypotheekrente vast?

Iedere hypotheekadviseur maakt een klantdossier als hij / zij een hypotheek afsluit voor zijn klant. In dit dossier staat alles. Dus ook de eigen middelen, spaargedrag etc… Bovendien vermeldt de adviseur waarom een huizenbezitter graag een aflossingsvrije hypotheek wil afsluiten. En nog belangrijker: hoe lang is de hypotheekrente vastgezet. Vooral als de rente voor een (zeer)  lange periode is vastgezet, zijn de bruto maandlasten na pensionering bekend. Ik weet bij mijn klanten die een aflossingsvrije hypotheek hebben, dat zij de maandlasten (gemakkelijk) kunnen betalen na pensionering.

Banken tegenstrijdig over aflossingsvrije hypotheek

Ik ben van mening dat banken, diverse instanties en nu ook de media de afgelopen tijd teveel aandacht besteden aan de aflossingsvrij hypotheek. Banken bieden de aflossingsvrije hypotheek nog steeds aan. Daar tegenover krijgen huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek brieven waarin staat dat ze beter hun aflossingsvrije hypotheek kunnen aflossen. Hoe tegenstrijdig kan je te werk gaan?

Mensen weten het, enkeling maakt zich zorgen

Uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) komt het volgende naar boven als het gaat over de aflossingsvrije hypotheek.

Bijna iedereen (96%) met een (deels) aflossingsvrije hypotheek weet dat de hypotheek aan het einde van de looptijd moet worden afgelost. Toch weet een kwart van hen nog niet hóe de hypotheek moet worden afgelost. Daarbij zegt 7% zich hierover regelmatig zorgen te maken.

In ieder geval is duidelijk dat bijna iedere huizenbezitter met een aflossingsvrije hypotheek weet waar hij aan toe is. En dat maar een heel klein deel zich hier zorgen over maakt.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.