Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogEigen Huis maakt zich zorgen, banken ook, huizenbezitter nauwelijks
Vereniging Eigen Huis heeft 142.000 hypotheekaanvragen bekeken. Zij kwamen tot de conclusie dat 9 van de 10 huizenbezitters hun aflossingsvrije hypotheek volledig meenemen als er een andere woning wordt gekocht. VEH is bezorgd over de trend en doet flinke uitspraken hierover.
Het ongewijzigd voortzetten van hoge aflossingsvrije leningen kan later vervelende gevolgen hebben, waarschuwt Eigen Huis.
De maandelijkse lasten kunnen voor sommige huiseigenaren te zwaar worden als het inkomen na pensionering lager is, de hypotheekrenteaftrek eindigt en de rente is gestegen,
Eigen Huis vindt dat adviseurs beter moeten adviseren. Nu is de enige voorwaarde van de bank dat de nieuwe aflossingsvrije hypotheek niet hoger is dan 50 procent van de koopsom van de nieuwe woning. In praktijk richten adviseurs zich op die grens. Ze waarschuwen mensen onvoldoende om hun woningschuld af te lossen, klaagt Eigen Huis.
Natuurlijk weet ik niet wat collega’s doen, maar ik kan mij niet vinden in bovenstaande uitspraken. Veel van mijn klanten willen juist gaan aflossen of tussentijds extra gaan aflossen. Of dit verstandig is, ga ik nu in deze blog niet op in. Ik mis in de uitspraken van VEH de vraag of er door de adviseur ook gekeken is naar:
Iedere hypotheekadviseur maakt een klantdossier als hij / zij een hypotheek afsluit voor zijn klant. In dit dossier staat alles. Dus ook de eigen middelen, spaargedrag etc… Bovendien vermeldt de adviseur waarom een huizenbezitter graag een aflossingsvrije hypotheek wil afsluiten. En nog belangrijker: hoe lang is de hypotheekrente vastgezet. Vooral als de rente voor een (zeer) lange periode is vastgezet, zijn de bruto maandlasten na pensionering bekend. Ik weet bij mijn klanten die een aflossingsvrije hypotheek hebben, dat zij de maandlasten (gemakkelijk) kunnen betalen na pensionering.
Ik ben van mening dat banken, diverse instanties en nu ook de media de afgelopen tijd teveel aandacht besteden aan de aflossingsvrij hypotheek. Banken bieden de aflossingsvrije hypotheek nog steeds aan. Daar tegenover krijgen huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek brieven waarin staat dat ze beter hun aflossingsvrije hypotheek kunnen aflossen. Hoe tegenstrijdig kan je te werk gaan?
Uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) komt het volgende naar boven als het gaat over de aflossingsvrije hypotheek.
Bijna iedereen (96%) met een (deels) aflossingsvrije hypotheek weet dat de hypotheek aan het einde van de looptijd moet worden afgelost. Toch weet een kwart van hen nog niet hóe de hypotheek moet worden afgelost. Daarbij zegt 7% zich hierover regelmatig zorgen te maken.
In ieder geval is duidelijk dat bijna iedere huizenbezitter met een aflossingsvrije hypotheek weet waar hij aan toe is. En dat maar een heel klein deel zich hier zorgen over maakt.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.