Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 6 december 2018, 14:17 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering

Afgelopen maandag ging het in consumentenprogramma Radar over collectieve zorgverzekeringen. Veel mensen zijn collectief verzekerd voor hun ziektekosten in de veronderstelling dan flink goedkoper uit te zijn. Maar is dat wel zo?

Vind de goedkoopste zorgverzekering die bij jou past

Korting is sigaar uit eigen doos

Eerder dit jaar is dit al eens bekeken door de minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins. Die kwam tot de conclusie dat de collectiviteitskorting een sigaar uit eigen doos is. In de praktijk verhogen verzekeraars eerst hun premie, om die verhoging vervolgens via een korting weer terug te geven. Dat is toch diep triest... dat het überhaupt mág!

Idee van consumenten bij collectieve polis

Consumenten denken dat zij een flinke korting krijgen op hun zorgpremie omdat ze een collectieve zorgverzekering hebben:

Uit de enquête van Radar blijkt dat dat collectief verzekerden vaak denken dat zij meer besparen per maand. 23 procent denkt dat de korting in euro’s 6-10 euro per maand is, 24 procent denkt dat zij maandelijks 6 tot 10 euro besparen en 17 procent denkt zelfs meer dan 15 euro per maand te besparen op de totale premie. Ook blijkt uit de enquête dat veel consumenten (33%) niet weten of zij korting krijgen en hoeveel deze korting is.

Werkelijke korting door collectief

De werkelijkheid is echter heel anders. Zorgweb had dat onderzocht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De uitkomst vind ik echt heel bijzonder: de korting per collectief is gemiddeld ruim negen euro per maand, maar... daarvan wordt ruim zeven euro betaald vanuit een opslag op de premie. Netto heb je dus een korting van twee euro. En die zeven euro, die wordt dus gedragen door alle verzekerden bij die maatschappij. Doe mij maar een zorgverzekeraar zonder collectieven dus...

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Even terug... wat is een collectieve zorgverzekering ook alweer precies? De oorsprong van collectieve verzekeringen ligt bij werkgevers. Collectief: met een groep mensen wordt gekozen voor één verzekeraar. Prettig voor die verzekeraar, die zonder moeite een berg klanten binnenhaalt. En dat is weer prettig voor de verzekerde. In mijn beleving was het vroeger ook echt zo dat collectieve zorgverzekeringen via werkgevers flink voordelig waren.

Collectiviteiten als paddenstoelen

Die collectieven werden echter op een gegeven moment breder getrokken. Elke organisatie kon collectiviteiten opzetten bij verschillende verzekeraars. Ze schoten als paddenstoelen uit de grond. Bij een patiëntenvereniging, een assurantietussenpersoon, een voetbalclub, een vakbond, een gemeente en ga zo maar door. Er ontstonden ook speciale 'internetcollectieven': United Consumers en PMA. Collectiviteiten zonder enige andere band dan het collectief. Snap je het nog?

Waarde van collectieve polis twijfelachtig

Hoe dan ook, de waarde van collectief verzekerd zijn lijkt behoorlijk afgekalfd. Sterker nog: in de uitzending van Radar vertellen Independer en Pricewise dat een collectieve zorgverzekering zeker niet altijd goedkoper is dan een individuele polis. Ze vonden in voorbeeldcases voor collectieve polissen een gelijkwaardig én goedkoper individueel alternatief!

Radar: individuele zorgverzekering vaak goedkoper dan collectieve polis
Uitzending van Radar: Goedkoper uit met collectieve zorgverzekering?

Waarom zijn ze er nog?

Waarom zíjn die collectieve polissen er eigenlijk nog? Collectiviteitenkoning ONVZ stelt dat er een andere toegevoegde waarde is: werkgevers kunnen met de verzekeraar werken aan zaken zoals preventie en het terugdringen van ziekteverzuim. Right. Of daar ook werkelijk iets mee gedaan wordt? Kunnen... doen... zijn twee verschillende dingen. Volgens mij zijn het toch vooral commerciële instrumenten die mensen de indruk geven dat ze voordelig uit zijn. Zie de percentages hierboven: dat werkt dus ook echt zo. Maar dat is toch wel een beetje jokken zeg maar. Het verbaast me niet dat Lilianne Ploumen (PvdA) vindt dat ze wel afgeschaft mogen worden. Van mij ook.

Zelf zorgverzekering samenstellen, vergelijken en kiezen

Ga toch lekker zelf goed naar je zorgpolis kijken. Ik heb nog niet zo lang geleden uitgebreid voor je opgeschreven wat je daarvoor moet weten en doen...

Zorgverzekering 2019 kiezen - hoe kan ik slim vergelijken?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.