Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogZelf kiezen en vergelijken levert goedkopere zorgpolis op
Afgelopen maandag ging het in consumentenprogramma Radar over collectieve zorgverzekeringen. Veel mensen zijn collectief verzekerd voor hun ziektekosten in de veronderstelling dan flink goedkoper uit te zijn. Maar is dat wel zo?
Vind de goedkoopste zorgverzekering die bij jou past
Eerder dit jaar is dit al eens bekeken door de minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins. Die kwam tot de conclusie dat de collectiviteitskorting een sigaar uit eigen doos is. In de praktijk verhogen verzekeraars eerst hun premie, om die verhoging vervolgens via een korting weer terug te geven. Dat is toch diep triest... dat het überhaupt mág!
Consumenten denken dat zij een flinke korting krijgen op hun zorgpremie omdat ze een collectieve zorgverzekering hebben:
Uit de enquête van Radar blijkt dat dat collectief verzekerden vaak denken dat zij meer besparen per maand. 23 procent denkt dat de korting in euro’s 6-10 euro per maand is, 24 procent denkt dat zij maandelijks 6 tot 10 euro besparen en 17 procent denkt zelfs meer dan 15 euro per maand te besparen op de totale premie. Ook blijkt uit de enquête dat veel consumenten (33%) niet weten of zij korting krijgen en hoeveel deze korting is.
De werkelijkheid is echter heel anders. Zorgweb had dat onderzocht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De uitkomst vind ik echt heel bijzonder: de korting per collectief is gemiddeld ruim negen euro per maand, maar... daarvan wordt ruim zeven euro betaald vanuit een opslag op de premie. Netto heb je dus een korting van twee euro. En die zeven euro, die wordt dus gedragen door alle verzekerden bij die maatschappij. Doe mij maar een zorgverzekeraar zonder collectieven dus...
Even terug... wat is een collectieve zorgverzekering ook alweer precies? De oorsprong van collectieve verzekeringen ligt bij werkgevers. Collectief: met een groep mensen wordt gekozen voor één verzekeraar. Prettig voor die verzekeraar, die zonder moeite een berg klanten binnenhaalt. En dat is weer prettig voor de verzekerde. In mijn beleving was het vroeger ook echt zo dat collectieve zorgverzekeringen via werkgevers flink voordelig waren.
Die collectieven werden echter op een gegeven moment breder getrokken. Elke organisatie kon collectiviteiten opzetten bij verschillende verzekeraars. Ze schoten als paddenstoelen uit de grond. Bij een patiëntenvereniging, een assurantietussenpersoon, een voetbalclub, een vakbond, een gemeente en ga zo maar door. Er ontstonden ook speciale 'internetcollectieven': United Consumers en PMA. Collectiviteiten zonder enige andere band dan het collectief. Snap je het nog?
Hoe dan ook, de waarde van collectief verzekerd zijn lijkt behoorlijk afgekalfd. Sterker nog: in de uitzending van Radar vertellen Independer en Pricewise dat een collectieve zorgverzekering zeker niet altijd goedkoper is dan een individuele polis. Ze vonden in voorbeeldcases voor collectieve polissen een gelijkwaardig én goedkoper individueel alternatief!
Uitzending van Radar: Goedkoper uit met collectieve zorgverzekering?
Waarom zíjn die collectieve polissen er eigenlijk nog? Collectiviteitenkoning ONVZ stelt dat er een andere toegevoegde waarde is: werkgevers kunnen met de verzekeraar werken aan zaken zoals preventie en het terugdringen van ziekteverzuim. Right. Of daar ook werkelijk iets mee gedaan wordt? Kunnen... doen... zijn twee verschillende dingen. Volgens mij zijn het toch vooral commerciële instrumenten die mensen de indruk geven dat ze voordelig uit zijn. Zie de percentages hierboven: dat werkt dus ook echt zo. Maar dat is toch wel een beetje jokken zeg maar. Het verbaast me niet dat Lilianne Ploumen (PvdA) vindt dat ze wel afgeschaft mogen worden. Van mij ook.
Ga toch lekker zelf goed naar je zorgpolis kijken. Ik heb nog niet zo lang geleden uitgebreid voor je opgeschreven wat je daarvoor moet weten en doen...
Zorgverzekering 2019 kiezen - hoe kan ik slim vergelijken?
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.