Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 11 december 2018, 11:33 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Een stijging van spaarrentes is de laatste tijd zo bijzonder dat we er bij HomeFinance.nl altijd een beetje van opkijken. Toch gebeurt het zo af en toe: een mooi moment om weer eens naar het totaaloverzicht te kijken.

Zo kwam NIBC met een verhoging van de depositorentes voor één en twee jaar vast - per gisteren. En ze waren niet de enige, ook Blue Orange - de bank uit Letland die recent de Nederlandse markt betrad - kwam gisteren met een verhoging: één jaar vast levert daar nu 1,15% op in plaats van de eerdere 1,1%. Dat is dan wel weer fors hoger dan de éénjaarsrente bij NIBC, die nu staat op 0,66%.

Waarom niet een jaar vastzetten op een deposito?

Eigenlijk denk ik elke keer als ik ernaar kijk: waarom zou je het eigenlijk niet doen - een goed deel van je spaargeld voor een jaar vastzetten? Hoe groot is de kans dat je dat geld binnen nu en een jaar nodig hebt? Niet zo groot in de meeste gevallen, en natuurlijk houd je een direct opvraagbare buffer aan voor onvoorziene situaties. 

Renteverschil: absoluut klein, relatief groot

Toch moet ik ook toegeven dat ik het zelf alweer een tijd niet gedaan heb, spaargeld wegzetten op een deposito. Terwijl ik als geen ander weet dat het renteverschil aanzienlijk is tussen m'n internetspaarrekening en een éénjaarsdeposito. Laten we eens even kijken hoe dat op dit moment zit.... de hoogste spaarrente op internetspaarrekeningen:

Spaarrente internetsparen 11 december 2018

De hoogste rente op deposito's voor één jaar vast:

Hoogste spaarrente op deposito 1 jaar vast 11 december 2018

Laten we nu even doen alsof we de vlaggetjes - die aangeven onder welk depositogarantiestelsel het geld valt - niet zien. Dan kun je voor een deposito voor 1 jaar vast dus 0,8% meer rente krijgen dan op de best renderende internetspaarrekening. Dat is een fors verschil! Hoeveel je dat werkelijk oplevert aan extra spaarrente is natuurlijk afhankelijk van het bedrag dat je wegzet. Stel dat je € 25.000 kunt missen voor een jaar, dan levert je dat dus € 200 op. Toch leuk meegenomen. Bij kleinere bedragen zul je alleen de moeite misschien niet zo snel nemen: voor elke € 1.000 spaargeld geeft een 0,8% hogere rente je € 8,= extra.

Wat als je geld bij ING, Rabobank of ABN Amro staat?

Bij het berekenen van het verschil hierboven ga ik uit van internetsparen met de hoogste rente. Alleen heeft lang niet iedereen z'n spaargeld bij LeasePlan Bank staan... hele volksstammen hebben hun centjes gewoon nog op een rekening bij ING, Rabobank of ABN Amro. De rente? Die is inmiddels nog maar 0,03% daar. Zou je dan dat geld overhevelen naar een deposito met 1,15% rente, dan is het verschil maar liefst 1,12%. 

Nederlandse spaargarantie aanhouden

Dan moet je alleen wel je geld in Letland willen wegzetten. Ik denk dat veel Nederlanders er toch liever voor kiezen om hun spaargeld onder de Nederlandse spaargarantie te laten vallen. Check de Nederlandse vlaggetjes hierboven - dan kom je dus bij NIBC Bank terecht voor 0,66% bij één jaar vast. Krijg je dus met dezelfde garantie 0,63% meer dan bij de drie grote banken. Zonder dat je meer risico loopt. Je zou toch zeggen: dat is de moeite waard...

Geld slim wegzetten levert meer spaarrente op

Verschil tussen internetsparen en deposito groeit

Zoals ik al zei: we kijken bij HomeFinance.nl wel vaker naar die verhoudingen tussen internetsparen en deposito's. In april van dit jaar schreef ik nog '1500% winst op je spaargeld - gewoon risicoloos in Nederland' - ook met deze insteek. Een kleine acht maanden geleden was het verschil tussen de hoogste rente bij internetsparen en de beste rente bij 1 jaar vastzetten nog iets kleiner. De hoogste 1-jaarsrente was toen toevallig ook 1,15%, maar bij internetsparen kon je toen nog maximaal 0,4% krijgen. Bij de grootbanken kreeg je toen nog 0,05%, inmiddels dus 0,03%. Het verschil groeit dus... 

Elke dag geld weggooien

Toch staat mijn spaargeld nog steeds op die internetspaarrekening. En dat van jou waarschijnlijk ook. Hoe zit dat toch? Wat moet er gebeuren om ons in actie te laten komen? In feite ben je gewoon geld aan het weggooien door het niet te doen... tenzij je verwacht dat de rente op je spaarrekening in het komende jaar flink gaat stijgen. Daar ben ik nog geen signalen van tegengekomen - ik denk oprecht (dit is géén advies) dat het qua rendement slimmer is om te kiezen voor een deposito met de rente één of misschien twee jaar vast. Alleen: wanneer doe je dat dan ook echt? Wanneer neem je de moeite om een depositorekening te openen? 

Zeker als je al een rekening hebt bij NIBC Direct, of een rekening bij LeasePlan Bank, is het zó geregeld.... Maar ja, als je die rekening hebt is de winst die je boekt met vastzetten weer wel kleiner. Bij LeasePlan Bank levert het je 0,3% extra rente op, bij NIBC Direct 0,41%. Nog even doorrekenen.... dat is bij € 25.000 voor LeasePlan Bank dus € 75 voor een jaar, en bij NIBC Direct € 102,50. Kun je toch weer iets leuks van doen!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.