Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgverzekering 2019 *9*: aanvullende verzekering verplicht?

Kritisch kijken naar de zorgkosten die je wilt verzekeren

Kritisch kijken naar de zorgkosten die je wilt verzekeren

De decemberdagen vliegen voorbij, voordat we het weten is het 31 december en is je kans om je zorgverzekering op te zeggen weer voor een jaar verkeken. Je hebt nu nog maar 9 dagen! Plan daarom echt even tijd om je in de mogelijkheden van je ziektekostenpolis te verdiepen… zoals de vraag wat je doet met je aanvullende verzekering.

Basisverzekering wettelijk verplicht, aanvullende dekking niet

Iedereen moet verplicht een zorgverzekering hebben – dat weet je waarschijnlijk wel. Die verplichting geldt echter alléén voor de basisverzekering, niet voor jouw aanvullende dekking(en). Toch heeft bijna iedereen aan aanvullende zorgverzekering – en dat is niet altijd omdat daar bewust over nagedacht is. De premie voor de aanvullende pakketten kan flink oplopen, dus is het verstandig om daar eens even kritisch naar te kijken.

Zorgverzekering kost geld - grote verschillen in zorgpremies

Is de dekking van de basisverzekering te basis?

Het klinkt zo basis, de basisverzekering. Alsof dat nooit goed genoeg kan zijn, alsof een aanvullende zorgverzekering eigenlijk gewoon noodzakelijk is voor een behoorlijke dekking van je ziektekosten. Dat is een misvatting: de wettelijk verplichte basisdekking is bijzonder veelomvattend. Logisch ook: die is verplicht zodat we medisch noodzakelijke zorg niet hoeven te missen door geldproblemen. Alleen het eigen risico wil hier nog wel een rol spelen – vandaar dat er ook weer zorg is die niet onder het eigen risico valt.

Wat valt er onder de dekking van de basisverzekering?

Het is een grove samenvatting, maar de basis zorgverzekering dekt de volgende kosten:

 • bezoek aan huisarts
 • verloskundige zorg en kraamzorg
 • zorg van wijkverpleegkundigen (o.a. thuiszorg)
 • geneeskundige zorg
 • basis psychologische zorg
 • ziekenhuisverblijf
 • geneesmiddelen
 • ziekenvervoer
 • tandheelkundige zorg voor jongeren tot 18 jaar

Dus als je naar de dokter moet, naar het ziekenhuis of apotheek… die kosten zijn gewoon gedekt binnen de basisverzekering.

Vergelijk premies voor basisverzekeringen

Aanvullende zorgverzekering voor extra kosten

Als je dat lijstje hierboven bekijkt is dat eigenlijk wel heel veel, wat er onder de basisdekking valt. Toch zijn er ook allerlei kosten rondom je lichaam en gezondheid die niet onder deze dekking vallen. Veel voorkomende zorgkosten waarvoor een aanvullende zorgverzekering nodig is zijn:

 • brillen en contactlenzen
 • fysiotherapie
 • alternatieve geneeswijzen
 • tandartskosten voor volwassenen

Fysiotherapie valt bijna altijd onder aanvullende zorgverzekering

Verzekeren extra kosten niet altijd verstandig

Voor deze kosten sluiten mensen vaak een aanvullend pakket af bij hun verzekeraar. Dat is dus niet verplicht en ook lang niet in alle gevallen verstandig. Het is goed om heel kritisch te kijken naar de inhoud van de dekking en de premie die daarbij hoort. Soms is het slimmer om de kosten van een bril, fysiotherapeut of tandarts maar gewoon voor eigen rekening te nemen en qua verzekering alleen een basisverzekering aan te houden.

Afhankelijk van te verwachten kosten

De vraag of een aanvullende zorgverzekering wel of niet zinvol is hangt sterk af van de daaronder gedekte kosten die je verwacht te maken. Weet je dat je een nieuwe bril nodig hebt, sport je veel en is de kans groot dat er fysio nodig zal zijn, heb je baat bij een regelmatige behandeling door een acupuncturist? Maak een inschatting van de kosten die je verwacht te maken. Wanneer die hoger zijn dan de premie die je moet betalen voor een aanvullend pakket: doen! Check daarbij goed welke beperkingen en zijn aan de dekking – een maximum aantal behandelingen en/of maximum bedrag dat vergoed zal worden.

Meer informatie over aanvullende zorgverzekeringen

En een tandartsverzekering… moet ik dat doen?

De tandartsverzekering… daar kom ik nog wel even op terug. Wat mij betreft is het verstandig om daar éxtra kritisch naar te kijken!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek