Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 24 december 2018, 07:53 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering

Als je bezig bent met het maken van keuzes voor je zorgverzekering in 2019 - en dat zou je inmiddels wel eens moeten zijn... het einde van 2019 nadert.... - hoop ik dat je jezelf de vraag stelt welke dekkingen je nodig hebt. Of die aanvullende zorgverzekering wel nodig is of misschien overbodig. Met dezelfde vraag voor de tandartsverzekering!

Hoe is de dekking van tandartskosten in jouw tandartsverzekering?

Dekking en premie van de tandartsverzekering

Vooral bij de tandartsverzekering is het belangrijk om heel kritisch te kijken naar de dekking en de premie. De goedkopere tandartspakketten zijn behoorlijk beperkt in de dekking. Zodanig dat het verschil tussen wel en niet verzekeren eigenlijk maar klein is: als je € 30 per maand moet betalen voor een vergoeding van 75% van de kosten met een maximale dekking van € 500... dan betaal je dus € 360 aan premie voor een maximale dekking van € 500, waarbij je altijd nog 25% van de kosten zelf moet betalen.

Voordeel van je tandartsdekking

Stel - je krijgt in 2019 maar liefst € 600 aan tandartskosten voor je kiezen. De dekking is 75% met een maximum van € 500, dus wordt er € 450 uitbetaald. De andere € 150 betaal je zelf, terwijl je ook al € 360 aan premie betaalt. In totaal betaal jij dus € 510 in plaats van de € 600 die je moest betalen als je niet verzekerd was. Jouw voordeel uit de verzekering is niet meer dan € 90.

Premie hoger dan vergoeding = verlies op je verzekering

De andere kant op is ook mogelijk: je hebt maar € 150 aan tandartskosten volgend jaar. Je declareert en krijgt 75%, dus € 112,50 vergoed. De andere € 37,50 betaal je zelf én je hebt € 360 aan premie betaald. Tel uit je verlies....

Uitrekenen of een tandartsverzekering een goed idee is

Maximale vergoeding haalt nut verzekering weg

Nu is het natuurlijk heel normaal om 'verlies te lijden' op een verzekering. Voor de meeste verzekeringen betaal je premie en claim je sporadisch een schade. Toch is dit anders. Daar betaal je voor het afdekken van een risico dat enorm uit de hand kan lopen. Als je een keer schade hebt en die is groot, dan is dat verzekerd. Bij dit soort tandartsverzekeringen wordt een grote schade niet vergoed, de uitkering is immers gemaximeerd. De maximale vergoeding haalt dus het nut van de verzekering grotendeels weg.

Vergoeding beperkt - forse premie... waarom verzekeren?

Om er met deze verzekering voordelig uit te springen moet je dus meer dan € 360 aan vergoeding krijgen - maar een vergoeding groter dan € 500 krijg je niet. Als er écht iets ernstigs aan de hand is met je gebit heb je er net niets aan. Heb je niets bijzonders aan je gebit, dan ben je goedkoper uit als je de rekening gewoon zelf betaalt.

Uitkering kan flink tegenvallen

Begrijp me niet verkeerd: ik ben niet tégen een tandartsverzekering. De dekkingen zijn alleen vaak zo mager tegen toch berst forse premies... en daar komen mensen dan pas achter als ze een flinke tandartsrekening te betalen hebben. Die wordt dan maar deels vergoed, moeten ze alsnog een behoorlijk bedrag zelf betalen - terwijl ze dachten goed verzekerd te zijn voor hun tandartskosten. Zonde vind ik dat.

Weet wat je verzekert!

Mijn boodschap is niet dat je géén tandartsverzekering moet afsluiten. Ik wil vooral zeggen dat het belangrijk is om goed te weten wat je verzekert. Dus wat er vergoed wordt en welke premie je daarvoor betaalt. Vervolgens kun jij de bewuste afweging maken tussen het wel of niet verzekeren van - in dit geval - je tandartskosten.

Vergelijk alle zorgverzekeringen op premie en dekking

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.