Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
zaterdag 15 december 2018, 10:42 - Jos Koets
#hypotheek #huis kopen

Wie een huis koopt heeft meestal een hypotheek nodig. Deze hypotheek kan rechtstreeks afgesloten worden bij een bank, via een “onafhankelijk” hypotheekadviseur of via internet. Bij deze laatste mogelijkheid sluit de koper van de woning zelf de hypotheek af. Hoe dan ook, het afsluiten van een hypotheek brengt kosten met zich mee.

Afsluitkosten voor je hypotheek

Welke keuze je ook maakt, er moet betaald worden voor het afsluiten van de hypotheek. Fiscaal gezien zijn de “afsluitkosten” eenmalig aftrekbaar. Dit betekent dat een gedeelte van de kosten betaald wordt door de fiscus (een teruggave). De hypotheekadviseurs moeten hun advieskosten kenbaar maken op hun website. Iedere klant kan dus vooraf zien hoeveel een adviseur in rekening gaat brengen.

Grote verschillen in kosten

Toch is het opvallend dat er nog grote verschillen over de hoogte van de advieskosten zijn. Dit heeft ook te maken met de verschillende werkwijzen. Veel hypotheekadviseurs hanteren een vast bedrag voor het afsluiten van de hypotheek. Er zijn ook adviseurs die per uur factureren. Bij dit laatste is de hoogte van het uurtarief weer van belang. Is een uurtarief van 100 euro of 200 euro van toepassing?

Besparen op advieskosten hypotheekadviseur

Indien een klant vooraf zijn huiswerk goed doet, dan zal deze merken dat op de advieskosten van adviseurs heel wat te besparen valt. Mijn advieskosten zijn natuurlijk ook bekend. Deze zijn als volgt:

  • Starter 2.000 euro
  • Doorstromer 2.500 euro
  • Zelfstandige 3.000 euro
  • Oversluiten 2.000 euro
  • Scheiding 2.000 euro

Bovenstaande bedragen kunnen iets afwijken als er sprake is van een combinatie. Wie gaat scheiden en oversluiten zal zeker geen 4.000 euro betalen. Meestal hanteer ik dan het tarief van 2.000 euro.

Hypotheekadviseurs die veel geld vragen voor onjuist advies

Te hoge advieskosten met te weinig kennis en dan korting geven

Ik heb de afgelopen jaren mijn tarieven verhoogd. Op de verplichte cursusdagen werd ik namelijk “uitgelachen” door collega’s. Ieder jaar hoor ik nog steeds met verbazing de verhalen aan van mijn collega’s. Dit jaar weer een verhaal waar eigenlijk de honden geen brood van lusten. Ik sprak een hypotheekadviseur die vindt namelijk dat iedere koper “gek” is op korting. Zijn klanten betalen 4.500 euro aan advieskosten. Wie niets zegt, mag ook daadwerkelijk dit bedrag betalen. Klanten die hun mondje open doen, krijgen korting. Natuurlijk kreeg ik niet te horen hoeveel deze korting was. Ik merkte wel even op dat dit minimaal 50% moest zijn. Na mijn opmerking kon ik aan zijn gezicht zien dat hij mijn opmerking niet waardeerde.

Verkeerd hypotheekadvies met forse factuur

Als collega’s zo met hun klanten omgaan dan gaan mijn haren recht overeind staan. Zij vinden hun eigen portemonnee belangrijker dan het geven van een goed advies. Betreffende dit laatste kan ik verklappen dat veel adviseurs wel doen of zij alles weten, maar in werkelijkheid de plank volledig misslaan. Heel veel huizenbezitters krijgen dus een verkeerd advies. Met dit laatste bedoel ik niet een verkeerde hypotheek constructie, maar een advies over de fiscaliteit. Zij verschuilen zich dat alles te ingewikkeld is geworden. Echter zij willen geen tijd vrij maken om dit leren.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.