Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 14 december 2018, 10:35 - Jos Koets
#hypotheek #belasting

Het zal u niet verbazen dat er steeds meer geluiden komen uit de media dat de huidige renteaftrek voor hypotheken te ingewikkeld is. Uit mijn onderzoek met mijn collega Paul Muskens kan ik niet anders zeggen dat dit klopt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat we vanaf heden bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek volledig moeten afschaffen. Vorige week kwam vakblad AMWeb met een leuk bericht over dit onderwerp. Heel toevallig had ik de schrijver een week daarvoor gesproken.

Geen afschaffing hypotheekrenteaftrek ineens

We hoeven in ieder geval niet bang te zijn dat de hypotheekrenteaftrek ineens wordt afgeschaft. Dat kan immers niet meer ineens genoemd worden: het kabinet is al vanaf 2001 bezig om de renteaftrek in stapjes af te schaffen. Iedere keer wordt er iets beloofd voor een langere periode (bijvoorbeeld 30 jaar) en dan wordt deze periode na een paar jaar flink ingekort. Het kabinet speelt een leuk spelletje. Ze verkondigen iets voor een langere periode. Deze negatieve maatregel wordt in de media breed uitgemeten waardoor iedere huizenbezitter op de hoogte is. Daarna wordt de termijn flink ingekort, want iedereen weet er toch al van.

Belastingvoordeel hypotheekrenteaftrek berekenen steeds moeilijker

Fiscaliteit hypotheken te ingewikkeld

De komende tijd zal de media gaan verkondigen dat de fiscaliteit te ingewikkeld is geworden. Wie even goed naar de situatie kijkt, weet dat de Belastingdienst het eigen woningschuld verleden van huizenbezitters niet goed in kaart kan brengen. Vanaf 2013 is dit voor starters geen probleem. Er zijn echter talloze situaties te bedenken waarbij de duur van de renteaftrek niet goed is bij te houden (anders gezegd: de fiscus weet het niet). Het is dan ook niet verwonderlijk dat er weer een nieuw voorstel uit de kast wordt gehaald.

Staatssecretaris Snel heeft al geroepen dat dit voorstel niet aan de orde is. Dit zegt voor mij eigenlijk al dat er een akkoord is. Het voorstel is simpel:

De eigen woning wordt naar box 3 overgeheveld

De gevolgen van deze zet zijn niet enorm. Dit heeft te maken met de lage hypotheekrente. Indien deze namelijk 2% hoger zou zijn dan waren de gevolgen wel anders geweest. Den Haag zal echter nooit kijken naar de langere termijn want deze wordt altijd door hun ingekort. Volgend jaar zullen er meer ballonnetjes de lucht in worden geschoten betreffende het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. De vraag is nu wat het kabinet gaat doen.

 

 

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.