Search
Close this search box.

Gaan eigen woning en hypotheek fiscaal naar box 3?

Hypotheekrenteaftrek te complex - wat gaat het kabinet doen?

Hypotheekrenteaftrek te complex – wat gaat het kabinet doen?

Het zal u niet verbazen dat er steeds meer geluiden komen uit de media dat de huidige renteaftrek voor hypotheken te ingewikkeld is. Uit mijn onderzoek met mijn collega Paul Muskens kan ik niet anders zeggen dat dit klopt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat we vanaf heden bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek volledig moeten afschaffen. Vorige week kwam vakblad AMWeb met een leuk bericht over dit onderwerp. Heel toevallig had ik de schrijver een week daarvoor gesproken.

Geen afschaffing hypotheekrenteaftrek ineens

We hoeven in ieder geval niet bang te zijn dat de hypotheekrenteaftrek ineens wordt afgeschaft. Dat kan immers niet meer ineens genoemd worden: het kabinet is al vanaf 2001 bezig om de renteaftrek in stapjes af te schaffen. Iedere keer wordt er iets beloofd voor een langere periode (bijvoorbeeld 30 jaar) en dan wordt deze periode na een paar jaar flink ingekort. Het kabinet speelt een leuk spelletje. Ze verkondigen iets voor een langere periode. Deze negatieve maatregel wordt in de media breed uitgemeten waardoor iedere huizenbezitter op de hoogte is. Daarna wordt de termijn flink ingekort, want iedereen weet er toch al van.

Belastingvoordeel hypotheekrenteaftrek berekenen steeds moeilijker

Fiscaliteit hypotheken te ingewikkeld

De komende tijd zal de media gaan verkondigen dat de fiscaliteit te ingewikkeld is geworden. Wie even goed naar de situatie kijkt, weet dat de Belastingdienst het eigen woningschuld verleden van huizenbezitters niet goed in kaart kan brengen. Vanaf 2013 is dit voor starters geen probleem. Er zijn echter talloze situaties te bedenken waarbij de duur van de renteaftrek niet goed is bij te houden (anders gezegd: de fiscus weet het niet). Het is dan ook niet verwonderlijk dat er weer een nieuw voorstel uit de kast wordt gehaald.

Staatssecretaris Snel heeft al geroepen dat dit voorstel niet aan de orde is. Dit zegt voor mij eigenlijk al dat er een akkoord is. Het voorstel is simpel:

De eigen woning wordt naar box 3 overgeheveld

De gevolgen van deze zet zijn niet enorm. Dit heeft te maken met de lage hypotheekrente. Indien deze namelijk 2% hoger zou zijn dan waren de gevolgen wel anders geweest. Den Haag zal echter nooit kijken naar de langere termijn want deze wordt altijd door hun ingekort. Volgend jaar zullen er meer ballonnetjes de lucht in worden geschoten betreffende het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. De vraag is nu wat het kabinet gaat doen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek