Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogDuizenden euro's kunnen besparen maar het toch niet doen...
De deadline voor het overstappen naar een andere zorgverzekering komt steeds dichterbij. De kranten staan er elke dag meer bol van, maar waarom eigenlijk? Gemiddeld neemt maar 6% van de verzekerden de moeite om over te stappen. Dat ze duizenden euro's mislopen maakt de andere 94% kennelijk niet uit.
Waar vind je de goedkoopste zorgverzekering?
Het Dagblad van het Noorden verdiepte zich uitgebreid in de vraag of mensen overstappen en vooral - waarom eigenlijk niet? Daarbij richtte de schrijver zich natuurlijk op het Noorden; het verhaal gaat dan ook over Drenten, Friezen en Groningers. Net als in andere provincies bijna iedereen trouw aan de zorgverzekeraar die van oudsher hun provinciale ziekenfonds was: in Drenthe is dat Zilveren Kruis, in Groningen Menzis en in Friesland gaat het om De Friesland.
In het artikel wordt voorgerekend dat de Noorderlingen met overstappen fictief € 5.000 tot € 10.000 had kunnen besparen in de afgelopen 10 jaar. Dat is een enorm bedrag waar je leuke dingen mee kunt doen!
Maar waarom stappen mensen dan toch niet over? Er worden verschillende redenen beschreven:
Dat laatste is natuurlijk een heel valide reden. Bij aanvullende verzekeringen kunnen verzekeraars gezondheidsvragen stellen en als je een mooie dekking hebt die je volop gebruikt vanwege je chronische ziekte... dan ga je die niet opgeven door over te stappen naar een andere zorgverzekering. Logisch!
Bij de andere redenen denk ik dan: wat zonde! Zonde om zoveel geld weg te gooien omdat... tja, eigenlijk vooral omdat je...
Eigenlijk is onwetendheid een kulverhaal natuurlijk. Al sinds 2006 wordt er ieder jaar vanaf half november heel veel geroepen over de voordelen van overstappen. Dat kan men toch niet gemist hebben?! Dan moeten we het denk ik toch meer zoeken in desinteresse. Wie het eigenlijk niet wil weten... ja, die zal het ook niet weten. Dan maakt het niet uit hoeveel aandacht eraan besteed wordt door overheid, verzekeraars en media.
Gemakzucht is denk ik wel iets waar veel mensen het op gooien. Ach ja, overstappen kan geld besparen, maar vind het teveel gedoe. Dat zie je natuurlijk niet alleen bij zorgverzekeringen.
Ook bij andere verzekeringen, energiecontracten, spaarrekeningen, boodschappen, leningen, hypotheken, abonnementen, loterijen... allerlei onderwerpen waar we behoorlijk op kunnen besparen. Maar dan moeten we ons erin gaan verdiepen en beslissingen nemen. Dat doen we niet. In veel gevallen uit gemakzucht. Dat die gemakzucht geld kost nemen we dan op de koop toe.
Je kunt veel motivaties ook vertalen naar angst: bang om een verkeerde keuze te maken. Eentje die achteraf tegenvalt omdat die opzegde aanvullende dekking opeens toch nodig bleek. Of omdat het verhoogde eigen risico onverhoopt toch helemaal verbruikt werd. Dat kan natuurlijk gebeuren - dat is een risicootje dat je neemt.
En risico... daar houden de meeste Nederlanders niet van. Daarom blijft spaargeld op een spaarrekening met nagenoeg 0-rente staan in plaats van te kijken naar beleggen. En daarom blijft bijna iedereen hangen bij het oude ziekenfonds: 'Je weet wat je hebt, niet wat je krijgt'. Zelfs als het risico heel goed in te schatten is, er een flink voordeel mee gehaald kan worden én het eventuele nadeel beperkt is... doen we het toch maar niet.
Zonde.
Toch overstap overwegen? Check hier de zorgpremies!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.