Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 14 december 2018, 11:50 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering

De deadline voor het overstappen naar een andere zorgverzekering komt steeds dichterbij. De kranten staan er elke dag meer bol van, maar waarom eigenlijk? Gemiddeld neemt maar 6% van de verzekerden de moeite om over te stappen. Dat ze duizenden euro's mislopen maakt de andere 94% kennelijk niet uit.

Waar vind je de goedkoopste zorgverzekering?

Zorgverzekeraar die vroeger het provinciale ziekenfonds was

Het Dagblad van het Noorden verdiepte zich uitgebreid in de vraag of mensen overstappen en vooral - waarom eigenlijk niet? Daarbij richtte de schrijver zich natuurlijk op het Noorden; het verhaal gaat dan ook over Drenten, Friezen en Groningers. Net als in andere provincies bijna iedereen trouw aan de zorgverzekeraar die van oudsher hun provinciale ziekenfonds was: in Drenthe is dat Zilveren Kruis, in Groningen Menzis en in Friesland gaat het om De Friesland.

Besparing van € 5.000 tot € 10.000

In het artikel wordt voorgerekend dat de Noorderlingen met overstappen fictief € 5.000 tot € 10.000 had kunnen besparen in de afgelopen 10 jaar. Dat is een enorm bedrag waar je leuke dingen mee kunt doen!

Veel geld te besparen op zorgpremie

Redenen om NIET naar een andere zorgverzekeraar te gaan

Maar waarom stappen mensen dan toch niet over? Er worden verschillende redenen beschreven:

  • niet netjes om voor zorg te zoeken naar de goedkoopste
  • beginsel van solidariteit (meebetalen aan zorg voor anderen)
  • switchen is teveel moeite voor een te kleine opbrengst
  • tevredenheid over huidige zorgverzekeraar
  • weinig vertrouwen in alternatief voor vertrouwde zorgverzekeraar
  • chronische ziekte dus behoud huidige aanvullende verzekering

Niet overstappen vanwege chronische ziekte

Dat laatste is natuurlijk een heel valide reden. Bij aanvullende verzekeringen kunnen verzekeraars gezondheidsvragen stellen en als je een mooie dekking hebt die je volop gebruikt vanwege je chronische ziekte... dan ga je die niet opgeven door over te stappen naar een andere zorgverzekering. Logisch!

Andere redenen om niet over te stappen.... 

Bij de andere  redenen denk ik dan: wat zonde! Zonde om zoveel geld weg te gooien omdat... tja, eigenlijk vooral omdat je...

  • niet goed weet hoeveel je ermee kunt winnen (onwetendheid)
  • niet weet dat switchen weinig moeite is - of dat wel weet maar er gewoon geen zin in hebt (gemakzucht)
  • niet weet dat andere verzekeraars ook te vertrouwen zijn (angst)

Onwetendheid is onnodig

Eigenlijk is onwetendheid een kulverhaal natuurlijk. Al sinds 2006 wordt er ieder jaar vanaf half november heel veel geroepen over de voordelen van overstappen. Dat kan men toch niet gemist hebben?! Dan moeten we het denk ik toch meer zoeken in desinteresse. Wie het eigenlijk niet wil weten... ja, die zal het ook niet weten. Dan maakt het niet uit hoeveel aandacht eraan besteed wordt door overheid, verzekeraars en media.

Gemakzucht kost overal geld

Gemakzucht is denk ik wel iets waar veel mensen het op gooien. Ach ja, overstappen kan geld besparen, maar vind het teveel gedoe. Dat zie je natuurlijk niet alleen bij zorgverzekeringen.

Ook bij andere verzekeringen, energiecontracten, spaarrekeningen, boodschappen, leningen, hypotheken, abonnementen, loterijen... allerlei onderwerpen waar we behoorlijk op kunnen besparen. Maar dan moeten we ons erin gaan verdiepen en beslissingen nemen. Dat doen we niet. In veel gevallen uit gemakzucht. Dat die gemakzucht geld kost nemen we dan op de koop toe.

Angst voor het onbekende

Je kunt veel motivaties ook vertalen naar angst: bang om een verkeerde keuze te maken. Eentje die achteraf tegenvalt omdat die opzegde aanvullende dekking opeens toch nodig bleek. Of omdat het verhoogde eigen risico onverhoopt toch helemaal verbruikt werd. Dat kan natuurlijk gebeuren - dat is een risicootje dat je neemt.

Angst  voor overstappen met zorgverzekering

Nederlanders en risico's

En risico... daar houden de meeste Nederlanders niet van. Daarom blijft spaargeld op een spaarrekening met nagenoeg 0-rente staan in plaats van te kijken naar beleggen. En daarom blijft bijna iedereen hangen bij het oude ziekenfonds: 'Je weet wat je hebt, niet wat je krijgt'. Zelfs als het risico heel goed in te schatten is, er een flink voordeel mee gehaald kan worden én het eventuele nadeel beperkt is... doen we het toch maar niet.

Zonde.

Toch overstap overwegen? Check hier de zorgpremies!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.