Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 19 december 2018, 11:32 - Anneke Ranzato-Versloot
#hypotheek #belasting

Het einde van het jaar is altijd een interessante periode. Echt veel nieuws is er niet op geldgebied, maar we zijn natuurlijk wel druk met zorgverzekeringen en belastingen. Daarvoor is de jaarwisseling immers een deadline - het vuurwerk betekent een vervlogen kans op een andere zorgverzekering in 2019 of belastingvoordeel over 2018. 

Drie redenen om hypotheekrente vooruit te betalen

Zo kwam ik op Business Insider een artikel tegen met drie redenen om je hypotheekrente vooruit te betalen. Daar zijn eigenlijk wel een paar goede redenen voor, terwijl veel mensen hier waarschijnlijk helemaal niet over nadenken. Ik vat ze even kort samen:

  1. Belasting over je vermogen
  2. Inkomensdaling
  3. Verlaging maximaal aftrekpercentage

1. Belasting over je vermogen

De datum die van belang is voor de vraag of en hoeveel belasting je moet betalen over je vermogen (in box 3) is 1 januari. Het gaat er dus om hoe groot jouw vermogen op dat moment is. Door de hypotheekrente voor een periode vooruit te betalen verlaag je dat vermogen en betaal je dus minder belasting

2. Inkomensdaling

Het voordeel dat je hebt van de hypotheekrenteaftrek is afhankelijk van de belastingschijf waarin jouw inkomen valt. De mensen met de hoogste inkomens hebben dus meer belastingvoordeel dan wie met z'n inkomen in de eerste, tweede of derde schijf valt. Mocht je nou zien aankomen dat jouw inkomen - dat nu in de hoogste schijf zit - volgend jaar fors gaat dalen... dan kun je door het vooruitbetalen van je hypotheekrente meer uit de aftrek halen dan wanneer je gewoon volgend jaar per maand betaalt.

3. Verlaging voordeel hypotheekrenteaftrek

Het is al even bezig: de stapsgewijze verlaging van het maximale percentage waartegen de hypotheekrente afgetrokken kan worden. Dat is al een tijdje niet meer gelijk aan het percentage dat je in de hoogste inkomensschijf betaalt (in 2018: 51,95%). Voor 2018 staat het maximale voordeel van de hypotheekrenteaftrek op 49,5% - in 2019 gaat het naar 49%. Door vooruit te betalen geniet je dus 0,5% extra aftrek.

Maximaal aftrektarief hypotheekrente - tabel Business Insider

Bron: BusinessInsider.nl

Ook voor middeninkomens!

Deze redenering gaat trouwens niet alleen op voor de hoge inkomens. De tweede en derde schijf - daarin betaal je in 2018 40,85% aan inkomstenbelasting, in 2019 wordt dat 38,1%. In deze schijven is het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek gelijk aan het belastingpercentage dat je betaalt. Oftewel: vooruitbetalen levert 2,75% extra voordeel op!

Belasingtarieven 2019-2021 bron Business Insider

Bron: BusinessInsider.nl

Hypotheekrente vooruit betalen - kan het (nog) bij jouw bank?

Als je nu het idee hebt: whow, ik ga fiscaal voordeel regelen!... juich dan niet te vroeg. Niet alle banken werken eraan mee dat je hypotheekrente vooruit betaalt. En als jouw bank dat al doet... dan ben ik misschien wel te laat met deze tip? Het kan in elk geval geen kwaad om er snel naar te informeren als het je wat lijkt!

Check de actuele hypotheekrentes

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.