Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 28 december 2018, 08:36 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering

Hoe ver ben jij met de keuzes rondom je zorgverzekering? Ga je overstappen of toch maar niet? Heb je er überhaupt over nagedacht? Hoe dan ook - of je nu kiest voor een nieuwe zorgpolis in 2019 of niet, misschien kun je evengoed wel mooi geld besparen op je zorgpremie. Snel beslissen - je hebt nog 4 dagen!

Maandpremies bij zorgverzekeringen

Als we kijken naar de premies van zorgverzekeringen, dan hebben we het eigenlijk altijd over maandbedragen. Dat is niet gek - die bedragen zijn al hoog genoeg voor ons maandelijks budget. De maandpremie is een prima manier om zorgpolissen met elkaar te vergelijken zonder dat je bij één blik op het premiebedrag al flauwvalt van schrik.

Premies van zorgverzekeringen vergelijken

Korting bij jaarbetaling

Toch is het goed om te bedenken dat veel verzekeraars ook de mogelijkheid bieden om de premie per jaar ineens te betalen. Dat is dan natuurlijk een fors bedrag om in één keer over te maken - maar dan ben je er wel meteen voor het hele jaar vanaf. Bovendien geven de verzekeraars vaak ook een korting als je ineens betaalt. Zij lopen immers geen risico meer op onbetaalde premies als jij alles in één keer voldoet. Dat scheelt een hoop administratie en eventuele incassomaatregelen.

Lagere premie bij betaling per jaar

Door de korting betaal je in totaal dus minder premie voor je zorgverzekering dan wanneer je per maand betaalt. Niet alle verzekeraars geven korting bij jaarbetaling, bij een enkeling is het niet eens mogelijk om per jaar te betalen. De meeste geven wel een korting, dat gaat dan in 2019 om een korting van 1% tot 2%. In vorige jaren waren er nog verzekeraars die maar liefst 3% korting gaven - dat is nu verleden tijd.

Hoeveel procent korting krijg je bij jaarbetaling van je zorgpremie?

Meenemen in vergelijking van zorgverzekeringen

Als je nou nog aan het vergelijken bent en twijfelt tussen een paar verzekeraars - dan kan die korting misschien net de doorslag geven. Check dus of het kan bij die verzekeraars en hoeveel de korting dan is.

Per jaar betalen - genoeg spaargeld?

Natuurlijk heeft het alleen maar zin om naar de  korting bij jaarbetaling te kijken als je ook in staat bent om het bedrag in één keer op te hoesten. Als je geen spaarbuffer hebt houdt het natuurlijk op. Heb je die wel, dan kijk je even goed of je het geld voor de jaarbetaling wel kunt missen in je spaarsaldo.

Elke maand 'terugbetalen aan jezelf'

Om te voorkomen dat je jouw spaargeld opmaakt aan zorgpremie is het slim om er wel voor te zorgen dat je het geld weer terugboekt naar je spaarrekening. Dat kun je heel eenvoudig doen door het jaarbedrag gedeeld door 12 elke maand vanaf je betaalrekening over te maken naar je spaarrekening. Zo betaal je in feite alsnog per maand, gewoon vanuit je maandbudget. En is je spaarsaldo aan het eind van het jaar weer netjes aangevuld.

Spaargeld terugbetalen aan jezelf na jaarbetaling zorgpremie

Besparen op je zorgpremie en minder belasting

Die jaarbetaling doe je bij voorkeur vóór 1 januari. Dan is het geld immers niet meer op jouw rekening en maakt het geen deel meer uit van jouw vermogen. Mocht jouw financiële situatie zodanig zijn dat je meer vermogen hebt dan is vrijgesteld voor de belasting in box 3, dan bespaar je dus ook nog een beetje op het te betalen bedrag aan de fiscus.

Samengevat: je zorgpremie per jaar betalen kan een slimme zet zijn als:

  • je genoeg spaargeld beschikbaar hebt
  • je een leuke korting krijgt bij jaarbetaling
  • je het geld per maand aan jezelf terugbetaalt
  • je wilt besparen op je zorgpremie
  • je wilt besparen op je belastingen

Vergelijk zorgverzekeringen voor 2019

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.