Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 21 december 2018, 11:12 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #pensioen

Gisteren liep ik buiten met de hond en opeens dacht ik eraan: ik heb nog helemaal geen lijfrentestorting gedaan dit jaar! Het is toch echt eind december, voordat je het weet ben je alleen maar bezig met de zorgverzekering en vergeet je gewoon je jaarruimte af te storten. Dat zou zonde zijn!

Jaarruimte voor 2018 berekenen

Zelf pensioen opbouwen

Al jarenlang bouw ik zelf mijn pensioen op. Daarvoor stort ik elk jaar een bedrag op een pensioenrekening - vanuit daar wordt het geld belegd voor later. Een prima systeem wat mij betreft, al is het wel volledig onduidelijk wat eruit gaat komen. Ik heb dus geen pensioen waarvan ik weet: als ik mijn pensioendatum bereikt heb ga ik zo-en-zoveel per maand ontvangen. Nee: ik bouw een lijfrentekapitaal op en tegen de tijd dat het zover is ga ik daar een lijfrente mee aankopen. Hoeveel dat kapitaal zal zijn? Geen idee! 

Zelf sparen voor een pensioenaanvulling

Niet veel anders dan een beschikbare premieregeling

Eigenlijk is het niet veel anders dan wanneer je via je werkgever een pensioen opbouwt via een beschikbare premieregeling. Ook daarbij gaat er immers geld in een pot, daarmee wordt belegd, en wat er aan het eind uitkomt weet je niet van tevoren. Wat voor pensioen je daar te zijner tijd mee kunt aankopen weet je dus ook niet. En als je naar de status van de pensioenfondsen tegenwoordig kijkt is ook zo'n ooit zo zekere pensioenregeling nog helemaal zo zeker niet. 

Wel ieder jaar aan storting denken!

Zelf m'n pensioeninleg storten is voor mij prima - er is alleen één nadeel: je moet er wél op tijd aan denken. Als ik in mijn belastingaangifte over 2018 een lijfrentestorting wil opvoeren als aftrekpost moet ik wél zorgen dat ik het uiterlijk 31 december 2018 geregeld heb. Het slaat natuurlijk nergens op om met die storting te wachten tot eind december. Zodra ik m'n belastingaangifte heb ingediend kan ik bepalen welk bedrag er aan pensioeninleg aftrekbaar voor het belastingjaar 2018. Daarvoor heb ik de inkomenscijfers van 2017 nodig - van werkgever en eigen bedrijf. Het is allemaal totaal niet ingewikkeld maar je moet het wel even doen. Dus dat wordt bij mij dan toch weer.... 21 december in dit geval.

Voor eind december je jaarruimte berekenen en storten

Berekenen jaarruimte 2018

Om te beginnen maar eens even m'n jaarruimte voor 2018 berekenen. Dat is letterlijk een paar minuten werk - als je tenminste je inkomenscijfers van 2017 in de buurt hebt. Gelukkig is alles digitaal beschikbaar, ook m'n belastingaangifte over 2017. Het idee dat ik in m'n papieren moet duiken.... maar dat is dus niet nodig. Even inloggen bij de Belastingdienst, aangifteformulier erbij, inkomenscijfers opzoeken, die invullen in de rekentool voor de jaarruimte en klaar.

Goochelen met jaartallen voor jaarruimteberekening

Ook al weet ik precies hoe het werkt, ik raak toch altijd een beetje in de war van de jaartallen. De jaarruimte 2018 bereken je met de inkomenscijfers van 2017 - je stort het geld in 2018 en je voert het op in de belastingaangifte over 2018 die je in 2019 invult. Het is allemaal heel logisch. Je kunt moeilijk je jaarruimte voor 2018 berekenen met je inkomen in 2018. Dat is immers nog niet bekend.... met alleen een loondienstverband zou je er nog een goede gooi naar kunnen doen, maar met een eigen bedrijf erbij is dat lastiger. Dus moet je de inkomenscijfers over 2017 gebruiken, die haal je simpelweg uit de aangifte die je eerder dit jaar deed.

Bereken hier je jaarruimte voor 2018

Jaarruimte afstorten naar verzekeraar, bank of beleggingsinstelling

Met het bedrag aan jaarruimte op m'n scherm is de volgende vraag: waar breng je het heen? Ik heb een paar jaar geleden besloten tot een beleggingsrekening bij Brand New Day voor m'n pensioen, dus daar denk ik niet meer over na. Het bedrag moet even van m'n spaarrekening naar m'n betaalrekening en zodra het daar is aankomen stort ik het door naar m'n pensioenrekening bij BND. Easy.

Elk jaar een nieuwe koopsompolis afsluiten

Ik kan me nog wel van vroeger herinneren dat mensen ieder jaar opnieuw een lijfrentepolis afsloten bij een verzekeraar. Banksparen voor je pensioen bij een bank of beleggingsinstelling kon toen nog helemaal niet. Elk jaar was het in december een feestje voor tussenpersonen: lijfrentepolissen vergelijken en klanten erop wijzen dat ze hun koopsom nog moesten storten. Daar hebben die intermediairs bakken met geld mee verdiend in die tijd. Misschien nog steeds wel, dat oude systeem zit er bij veel mensen ongetwijfeld nog ingebakken.

Elk jaar een nieuwe koopsompolis afsluiten

Belastingvoordeel: lijfrenteaftrek en iets minder vermogensbelasting

Okay... als het geld is gestort hoef ik er voor dit jaar niet meer over na te denken. Pas bij de belastingaangifte over een paar maanden komt het weer in beeld. Dan kan ik de gestorte jaarruimte als aftrekpost opvoeren en gaat het met dus belastingvoordeel opleveren. Immers: mijn inkomen wordt verlaagd door de aftrekpost, waardoor ik minder inkomstenbelasting hoef te betalen. In box 1 - waar je belasting betaalt over 'inkomsten uit werk en woning'.

Beetje belastingvoordeel in box 3... in 2020...

Daar komt nog een beetje belastingvoordeel in box 3 bij. Mijn vermogen op 1 januari 2019 is door deze storting een beetje lager, waardoor het bedrag waarover ik vermogensrendementsheffing betaal ietsiepietsie minder is. Dat is dan trouwens pas weer relevant in 2020, omdat de peildatum voor de hoogte van je vermogen staat op 1 januari van het belastingjaar. In de aangifte over 2018 - die ik doe in 2019 - gaat het dus om het vermogen op 1 januari 2018. Over gegoochel met jaartallen gesproken.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.