Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogRente afgeboekt van spaarrekening kinderen....
Het nieuwe jaar is begonnen! Natuurlijk wil ik je graag - namens al mijn collega's bij HomeFinance - het allerbeste wensen voor 2019. Op elk gebied: in gezondheid, relaties én geldzaken. Dat het maar een jaar met veel voorspoed en weinig tegenslagen mag worden.
Voorspoed, geluk en de beste wensen... prachtig allemaal, maar wat betekent het nu eigenlijk? Dat is voor iedereen anders, en gelukkig maar. Het ligt er maar net aan vanuit welke positie je komt en wat je voor eisen stelt aan het leven. Wie het de afgelopen jaren financieel moeilijk heeft gehad zal al blij zijn als er eens geen aanmaningen of deurwaarders langskomen. Wie in een financieel comfortabele positie zit vindt het wellicht al vervelend dat de spaarrente zo laag is. Als je wilt is er altijd wel iets te vinden om over te klagen, net zo goed is er als je wilt altijd wel iets positiefs te ontdekken.
Persoonlijk houd ik me liever bezig met die positieve punten dan met klagen. Dat wil niet zeggen dat ik geen verbeterpunten zie, maar zo zie ik die dan ook graag. Als verbeterpunten, niet als dingen om hard tegenaan te schoppen en doorlopend over te mopperen. Ligt dat verbeteren binnen mijn mogelijkheden - dan ga ik graag mee aan de slag. Het liefst meteen. En dan wil ik ook antwoord. Het liefst meteen. Zoals met mijn ontdekking van gisteren.
Gisteren moest ik even wat regelen met geld van m'n kinderen. Dus ik was in het online bankiersysteem op hun spaarrekeningen en zag tot mijn verbazing dat er per 1 januari een paar cent was afgeschreven. Rente over 2018. AFgeschreven! Van een SPAARrekening! Is dat niet gek? Nu kan ik natuurlijk denken: die paar cent, waar gáát het over - daar ga ik geen energie in steken. Maar ja, ik snap het niet dus wil ik weten hoe het zit. Dus heb ik een mail naar de bank gestuurd om te vragen om opheldering.
Het rentepercentage op de spaarrekening is niet negatief en ook niet geweest, daar doen banken volgens mij particulier ook nog niet aan in Nederland. Het gaat om spaarrekeningen van de kids - maar geen kinderspaarrekeningen. Er gaat elke week een beetje zakgeld naartoe, en regelmatig gaat het saldo er vanaf omdat ze er iets van hebben gekocht.
Op welke spaarrekening krijg je de hoogste rente?
Toegegeven: dat zakgeld stelt weinig voor dus een werkelijk saldo vormt zich op deze spaarrekening-voor-eigen-gebruik niet bepaald. Een rentevergoeding van niets is dan ook prima te verklaren, maar een negatieve in mijn ogen niet. Niet alleen is het rentepercentage niet negatief (geweest), het saldo ook niet. Kan ook helemaal niet op die spaarrekeningen natuurlijk.
Bij mijn weten mogen banken al een tijd niet meer werken met valutadagen bij overboeken, waardoor een rekening valutair rood kon staan. Vroeger was dat wel zo, dat heb ik in mijn grijze verleden als bankmedewerker ook wel mogen uitleggen aan relaties. Die hadden dan een groot bedrag binnengekregen op hun betaalrekening en direct doorgesluisd, maar valutair kwam het pas de volgende dag binnen, waardoor de rekening een dag rood stond. Dat kan best wat rente kosten - een renteboeking die mensen dan niet begrepen. Logisch en dus fijn dat dit inmiddels al een hele tijd niet meer mag.
Ik ben me ook niet bewust van kosten van een spaarrekening die op enige manier verwerkt zijn in een renteberekening. Kan daarover ook niets vinden in de voorwaarden van die spaarrekening. Toen waren mijn ideeën om de afboeking te verklaren uitgeput. Terugkijkend zie ik dat het in eerdere jaren ook al is gebeurd, alleen heb ik het toen niet opgemerkt. Of misschien wel gezien maar niet de moeite genomen om er iets mee te doen.
Het grappige is: op hun betaalrekeningen is er geen sprake van negatieve rente afboeking. Terwijl je het daar nog eerder zou verwachten: eventueel saldo gaat daar veel sneller van de rekening af dan bij hun spaarrekening. Ik zie daar trouwens helemaal niets van een renteboeking, terwijl de betaalrekening net als de spaarrekening een rentevergoeding kent.
Fascinerend toch? Ik heb het dus aan de bank gevraagd maar nog geen antwoord gekregen. Probeer geduldig af te wachten, alleen daar ben ik dus niet zo goed in. Ik vraag me oprecht af hoe dit zit. Ja, het gaat maar om een paar cent. Alleen zal dit niet alleen bij de spaarrekeningen van mijn kids gebeuren en dus in totaal voor de bank wellicht een aardig bedrag opleveren. Zodra ik weet hoe het zit ga ik dat natuurlijk in een blog verwerken!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.