Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 4 januari 2019, 10:57 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Het issue over de negatieve rente op de spaarrekeningen van mijn kinderen... ik schreef er eerder deze week een blog over en had jullie het vervolg beloofd. Bij deze!

Uitleg van ASN Bank

Omdat ik er niet van houd te schoppen als er nog een lopende vraag is heb ik heel bewust in mijn vorige blog niet de naam van de bank genoemd. Nu kan dat wel, want schoppen blijkt niet nodig. Dat had ik ook niet echt verwacht, ik was gewoon nieuwsgierig.

De uitleg die ik van ASN Bank kreeg:

Dit negatieve rentebedrag is een onbedoeld gevolg van afrondingen in de manier waarop wij de rente op de rekening uitrekenen. In de volgende alinea vindt u de nogal technische uitleg hiervan. Dit probleem komt maar bij enkele van onze rekeninghouders voor, maar wij gaan zeker op zoek naar een oplossing zodat dit niet nog een keer kan gebeuren. ASN Bank gebruikt de ‘progressieve renteberekening’ om de rente op de rekening te berekenen. Bij deze progressieve renteberekening wordt per financiële transactie de rente over die transactie tot de volgende rentevervaldag berekend en opgeteld (bij een storting) of afgetrokken (bij een opname) in de opgebouwde rente. Omdat er hierbij wordt afgerond op 2 decimalen, en de rente in 2018 natuurlijk erg laag was (0,1%) kan het gebeuren dat kleine stortingen geen rente opleveren, terwijl een wat grotere opname (met een negatief effect) juist niet werd afgerond.

Ik snap hem en daarmee is het ook prima. Ze gaan de afgeboekte centen netjes terugstorten, zoals het hoort natuurlijk. Of ze dat ook over eerdere jaren gaan doen... daar ben ik nog wel benieuwd naar!

Oplossing voor negatieve rente boeking?

Ze schrijven immers 'wij gaan zeker op zoek naar een oplossing zodat dit niet nog een keer kan gebeuren'. Nu is het de eerste keer dat ik het zag, maar ik zal toch niet de eerste en enige zijn die over zo'n boeking aan de bel trekt? De negatieve renteboeking over 2018 was immers niet de eerste keer dat het gebeurde. Terugkijkend zie ik het ook op 1 januari 2018 en op 1 januari 2017 gebeuren.

Het lijkt me niet dat ik de eerste ben die hier iets over roept want het speelt dus al jaren. Misschien is het ook een zo minimaal probleem dat het de moeite van het werken aan een oplossing niet waard is, dat zou ik me kunnen voorstellen. Aan de andere kant lijkt het me ook een kleine ingreep om ergens in de computerregels een regel op te nemen dat de renteboeking op 1 januari niet minder mag zijn dan € 0,00 - bij spaarrekeningen dan. Maar ja, dat moeten ze dan weer terugdraaien als er ooit wel sprake zal zijn van een negatieve rente op spaarrekeningen.....

Het lijkt me dat het opmerking is in klantenservice-stijl, alleen ben ik bang dat het niet helemaal waar is? 

Op zoek naar een spaarrekening met hogere rente?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.