Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogDe Belastingdienst weet het niet....
In mijn blog Goedkeurend Besluit doen of niet doen kon u lezen dat huizenbezitters een beslissing moeten nemen om het Goedkeurend Besluit al dan niet te gaan toepassen.
Het nadeel van deze keuze is deze het eenmalig is en dat het Eigen Woning verleden voor de helft overgaat naar de ander. Het is natuurlijk ook mogelijk om geen gebruik te maken van dit besluit - dan is de Wettelijke Regeling gewoon van toepassing.
Helaas is er geen 100% duidelijkheid hoe de gevolgen van het toepassen van de Wettelijke Regeling berekend moeten worden. Er zijn namelijk twee mogelijkheden. Hieronder een rekenvoorbeeld:
Door het trouwen in gemeenschap van goederen, gaat het renteaftrek verleden van A voor 50% over naar B. B krijgt hierdoor 10 jaar renteaftrek voor een bedrag van 50.000 euro.
Door het trouwen in gemeenschap van goederen, gaat het renteaftrek verleden van A NIET voor 50% over naar B.
Het verschil is duidelijk te zien. Door het trouwen vindt er een boedelmenging plaats waardoor het Eigen Woning verleden van A wel of niet voor 50% overgaat naar B. De vraag is: welke berekening moeten woningbezitters en dus ook hypotheekadviseurs nu hanteren?
Omdat ik het antwoord niet helder kreeg heb ik contact gezocht met Kamerlid Omtzigt (CDA). Hij heeft mij mondeling verteld dat de Belastingdienst het ook NIET weet. Hij heeft daar in 2013 vragen over gesteld. Sindsdien is er nooit een 100% helder antwoord gekomen welke berekening (uitwerking 1 of 2) er nu gevolgd moet worden.
Dit is natuurlijk absurd, want dagelijks moeten hypotheekadviseurs berekeningen maken voor hun klanten.
Het is nu wachten op antwoord van het Ministerie van Financiën. Ik zal even een afwachtende houding aannemen. Gaat het te lang duren, dan zal ik de heer Omtzigt zeker nog een keer bellen.
Voorlopig zijn de huizenbezitters de dupe. Zij kunnen namelijk geen beslissing nemen over de keuze voor het Goedkeurend Besluit of de Wettelijke regeling. Ook zitten hypotheekadviseurs met hun handen in het haar: zolang er geen duidelijkheid is kunnen zij nooit een 100% goed advies geven!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.