Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 14 januari 2019, 09:06 - Jos Koets
#hypotheek #belasting

Naar aanleiding van mijn groot onderzoek naar de duur van de renteaftrek bij huizenbezitters, kreeg ik een vraag van een collega wat er nu precies gedekt is op onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering moet dekking geven als hypotheekadviseurs per ongeluk een fout maken in hun advies. Een fout kan bijvoorbeeld zijn dat een adviseur renteaftrek berekent over 30 jaar terwijl dit korter moet zijn, omdat de klant al eerder een koopwoning heeft gehad.

Boete voor foutieve berekening hypotheekadvies

Eind november 2018 schreef ik een blog over een adviseur die een boete had gekregen van 1.500 euro. Deze adviseur had het eigen woning verleden van zijn klant verkeerd berekend.

Dekt beroepsaansprakelijkheidsverzekering foute hypotheekberekening?

In december heb ik de Vereende - waar mijn beroepsverzekering loopt -aangeschreven met de vraag of er dekking was voor het berekenen van het Eigen Woning verleden en het berekenen van een Draagplicht overeenkomst. Hierna is er onderling contact geweest. Ik heb hun wat berekeningen toegestuurd. Zij konden niet direct antwoord geven, maar gingen dit bekijken. 

Op 7 januari kreeg ik antwoord: er is gewoon dekking voor 'fiscaliteit' op mijn verzekering, met het standaard eigen risico zoals dat voor deze BAVAM-polis geldt. De Vereende is niet van plan de voorwaarden van de polis aan te passen in verband met het nieuwe huwelijksvermogensrecht.

Aangezien de fiscaliteit steeds ingewikkelder is geworden, is het belangrijk dat er een goede dekking is bij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Ik verwacht dat steeds meer hypotheekadviseurs “fouten” gaan maken.

Wat is een correcte hypotheekberekening?

Dan is nog de vraag of het klachteninstituut voor de financiële dienstverlening (Kifid) wel alles weet hoe de fiscaliteit precies in elkaar zit. Zij moeten uiteindelijk de eventuele klachten van consumenten beoordelen.

Hetzelfde geldt trouwens voor de fiscus. In het kort komt het erop neer dat de “goede” hypotheekadviseurs hun werk goed willen doen, maar dit niet meer kunnen doen. De regeltjes zijn te onduidelijk waardoor een goed advies niet meer mogelijk is.

Ik ben daarom zeer benieuwd wat de gevolgen gaan worden / zijn. Gaan er dit jaar meer klachten komen over “verkeerde” berekeningen? Het woord is aan de huizenbezitters.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.