Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogComfortabele positie voor banken na werven kinderen
Van de week kwam ik op RTLZ.nl dit artikel tegen: "Banken strijden om je kind: jong binnen is vaak klant voor het leven". Op zich niets nieuws wat mij betreft, maar het zette me toch aan het denken.
Kinderen zijn al sinds jaar en dag heilig bij de banken. Bij het openen van een rekening krijg je de leukste cadeaus en kosten voor kinderrekeningen zijn er niet. Of het nu een betaalrekening of een spaarrekening is, je hoeft er geen cent voor te betalen. Dat is bij betaalrekeningen voor volwassenen tegenwoordig wel anders!
De reden waarom kinderen zo in de watten gelegd worden ligt voor de hand: de kans is groot dat je blijft bankieren bij de bank waar je als kind een rekening kreeg van je ouders. Dus willen banken kinderen gráág verwelkomen als klant en doen daar graag iets extra's voor. In het RTLZ-artikel staat letterlijk:
Van alle kinderen met een ING-rekening blijft 90 procent klant bij ING zodra ze volwassen zijn, zegt een woordvoerder van de bank tegen RTL Z. Andere banken willen geen exacte gegevens delen, maar ASN zegt dat 'veel mensen geneigd zijn bij de bank te blijven waar ze jongs af aan klant zijn' en SNS heeft het over 'veruit de meeste klanten' die de bank loyaal blijven zodra ze volwassen zijn.
Dat het vroeger zo werkte vind ik niet zo gek: overstappen naar een andere bank was een heel gedoe. Je had ook niet echt in beeld waarom je dat zou doen: er was nog geen internet met vergelijkingen van kosten en rentes. De enige reden om over te stappen was als je ruzie had met het bankfiliaal om de hoek - en de mensen daar zorgden er wel voor dat het zo ver niet kwam.
Tegenwoordig is dat wel anders. Je kunt heel goed zien wat de kosten zijn die je betaalt en hoe dat bij andere banken zit. Wat de rente op je spaarrekening is en wat je elders kunt krijgen. Er is steeds meer aandacht voor duurzaamheid en er zijn enkele duurzame banken: ASN Bank en Triodos. Er zijn nieuwe banken op de markt met een mooi aanbod: Knab en Bunq. Genoeg redenen om als jongere - of nog later - de bank die je ouders voor je kozen te verlaten.
Waar krijg je de hoogste spaarrente?
Bovendien is overstappen niet ingewikkeld meer: het openen van een rekening kan bij veel banken online en voor een vloeiende overgang is er de prima werkende Overstapservice. Toegegeven, de keuze voor een nieuwe betaalbank heeft meer voeten in de aarde dan voor een andere spaarbank. Maar toch, als je wilt overstappen hoeft dat je niet tegen te houden.
Daar zit natuurlijk de crux: 'als je wilt'. De wil om van bank te veranderen is er bij de meeste mensen duidelijk niet. Als ze het al doen, dan misschien voor hun spaargeld. De betaalrekening laten ze liever zoals die is. We zagen het vorig jaar: pas als er een principiële reden is - ING salarisverhoging Hamers - komen bankklanten in beweging. Niet voor lagere kosten of een hogere rente. En dus blijf je lekker hangen bij de bank waar je als kind een rekening hebt gekregen.
Dat is heel prettig voor de banken. Ze hoeven maar twee dingen te doen. 1 = zorgen dat hun klanten als ze kinderen krijgen met hun kids ook naar de eigen bank gaan. 2 = marketingenergie steken in het binnenhalen van kinderrekeningen van 'niet-klanten'. Elke nieuwe kinderrekening staat nagenoeg garant voor een klant voor het leven. Comfortabel hoor.
Het zal je niet verbazen dat het bij mij anders is gegaan. Als kind kreeg ik een rekening bij de bank van mijn ouders, de toenmalige Nutsspaarbank. Later werd dat VSB Bank en ging ik daar zelfs ook werken. Toch heb ik de VSB Bank - inmiddels was het Fortis Bank geworden en misschien al ABN Amro - verlaten en ben voor mijn eigen geldzaken overgestapt naar de ASN Bank.
Als je me vraagt waarom.... weet ik dat eigenlijk niet meer precies. Ik denk dat ik allereerst een ASN rekening opende voor mijn inkomsten uit freelance opdrachten. Waarschijnlijk omdat dit online kon: ik vind het altijd een heel gedoe als ik voor bankzaken naar een kantoor moet. Vervolgens bleek de rente bij ASN toch echt beter dan bij VSB. En ze vergoedden rente op een betaalrekening. Kortom: ik stapte helemaal over.
Voor mijn zakelijke activiteiten werk ik tegenwoordig heel tevreden met Knab. Eerst zat ik bij Bunq, maar daar werden de voorwaarden een stuk minder interessant toen ik een tweede betaalrekening erbij wilde. Dat was veel aantrekkelijker bij Knab, waar je met één pakket een onbeperkt aantal rekeningen kunt aanhouden.
En mijn kinderen? Die hadden als eerste een spaarrekening bij de Rabobank, de bank die voor mijn man nog steeds heilig is. Maar toen ik over was naar ASN nam ik de kinderen gezellig mee: die hebben daar nu hun eigen betaalrekening en spaarrekening, naast de spaarrekening die ik er voor ze aanhoud.
Dus ook bij ons zie je dat we de kids bankieren bij de bank van de ouders, alleen dan dus 'mijn' bank en niet die van mijn man. Niet zo gek aangezien ik toch alle bankzaken regel. Zal dat zo blijven? Ik probeer ze op te voeden tot bewuste en actieve consumenten die goed kijken naar mogelijkheden en doordachte keuzes maken. Maar als ik eerlijk ben denk ik niet dat zij de moeite zullen nemen om uiteindelijk over te stappen naar een andere bank. Niet uit zichzelf in elk geval....want van nature zijn ze best wel lui....
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.