Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 17 januari 2019, 12:06 - Jos Koets
#hypotheek #huis kopen

Ik heb al eerder een blog geschreven hoe een huizenbezitter geld kan verdienen met de risicoklasse waarin zijn hypotheek valt. Het betreft hier dan hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie.

Hypotheek 100% van de woningwaarde

De meeste huizenbezitters sluiten een hypotheek af van 100% van de marktwaarde. Om het simpel te houden is dan de koopsom van de woning gelijk aan de taxatiewaarde en dus ook het hypotheekbedrag. Hieronder de huidige rentes van Florius waarbij de rente vast periode 20 jaar is. Bij 100% van de marktwaarde is de hypotheekrente 2,99%.

Hypotheekrente Florius 20 jaar vast 14-01-2019

Door de maandelijkse aflossingen (bijvoorbeeld de annuïteitenhypotheek) en / of stijgende huizenprijzen, is het mogelijk dat deze hypotheek in de toekomst in een lagere risicoklasse komt (bijvoorbeeld 85%). Een simpel voorbeeld ter verduidelijking:

Marktwaarde van de woning € 200.000
Lopende hypotheek nog € 170.000 (=85% van de marktwaarde)
Hypotheekrente wordt dan 2,69%

Bij 85% van de marktwaarde is de rente 2,69%. Dit is 0,3% lager dan er nu betaald wordt. Bij Florius zal je moeten aantonen door middel van een taxatierapport wat de waarde van de woning is. Hierna zal Florius tijdens de rente vast periode de hypotheekrente aanpassen. Daarbij wordt de onnodige opslag uit het rentepercentage gehaald.

Niet elke geldverstrekker verlaagt opslag

Vorige week nog een klant die een hypotheek had afgesloten bij Hypotrust. Helaas was het bij deze hypotheek (Elan) niet mogelijk dat de rente tussentijds werd aangepast. Dit gebeurt dan pas nadat de rente vast periode is afgelopen. Ik hoef u niet te vertellen dat dit om een zeer leuk bedrag gaat (afhankelijk van de hoogte van de hypotheek) wat bespaard kan worden.

Zo had ik vorige week een klant waarbij de rente wel tussentijds wordt aangepast. Het rentevoordeel voor deze klant werd 0,6%. U begrijpt dat mijn klant zeer tevreden was toen ik hem opbelde en hem erop attendeerde om een taxatierapport te laten maken. Er zijn ook banken waarbij de rente automatisch wordt aangepast. Deze banken hebben de taxatiewaarde in hun systeem gezet.

Aanpassen risicoklasse levert goed geld op

In ieder geval is duidelijk met de stijgende huizenprijzen en de verplichte aflossing dat er geld valt te verdienen aan de risicoklasse. Het is dan wel verstandig dat u de hypotheek heeft afgesloten bij een bank waarbij rentekorting wordt verstrekt. Het komt nog regelmatig voor dat hypotheekadviseurs geen aandacht besteden aan de rentekorting. Ik ben van mening dat alle banken in Nederland de rentekorting moeten aanbieden.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.