Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 15 januari 2019, 10:30 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt #hypotheek

Voorspellen wat de hypotheekrente gaat doen... of wat er met de huizenmarkt gaat gebeuren in 2019... ik vind het altijd maar bijzonder lastig. Mensen zijn er wel naar op zoek - dat kunnen we zien aan de bezoekcijfers van bijvoorbeeld dit nieuwsberichtje van vorige week: Voorspellingen over huizenmarkt en hypotheekrente 2019.

Ontwikkeling van de huizenprijzen

De voorspellingen die specialisten opschrijven zijn natuurlijk ergens op gebaseerd. De geleerden van het Economisch Bureau van ABN Amro hebben echt wel goede redenen om te zeggen dat de huizenprijzen blijven stijgen. Heel schokkend is het niet - volgens mij heeft iedereen die verwachting wel, maar er zit heus een gedegen onderbouwing achter.

Voorspellen van hypotheekrente in 2019

De voorspelling over de hypotheekrente - blijft laag met een lichte stijging - die Van Bruggen Adviesgroep deed is eigenlijk de uitkomst van een onderzoek onder consumenten en adviseurs. Ook daar niets verrassends. Dat is niet gek: de verwachting die consumenten en adviseurs hebben wordt logischerwijs sterk beïnvloed door wat er in de media wordt geroepen. Als de media roepen dat iedereen iets verwacht zal dat ook de algemene verwachting worden. 

Hoe staat de hypotheekrente op dit moment?

Beslissen op basis van voorspellingen

In eerste instantie wilde ik opschrijven dat ik me niet zo laat leiden door voorspellingen en verwachtingen. Alleen realiseerde ik me direct dat dit nergens op slaat. Toen wij ons huis kochten en een keuze moesten maken voor een rentevastperiode van de hypotheek.... natuurlijk dacht ik toen na over wat ik zou verwachten van de ontwikkeling van de hypotheekrente. Koos er op basis daarvan om de rente lekker 20 jaar vast te zetten. Achteraf bekeken had ik beter voor 1 jaar vast kunnen kiezen en dit jaar opnieuw de keuze maken.

Zekerheid halen uit verwachtingen?

Alleen weet je dat niet, en zekerheid is - zéker als het om hypotheeklasten gaat - toch wel heel fijn. Dat is natuurlijk waarom we met z'n allen zo dol zijn op voorspellingen en verwachtingen: het geeft je een gevoel van verstandig zijn. Dat je jouw beslissing ergens op baseert en niet zomaar wat doet. Zodat je jezelf achteraf niets kwalijk hoeft te nemen als de beslissing niet zo uitpakte als je hoopte... je had tenslotte niet zomaar iets gedaan! Je hebt je keuze gebaseerd op uitspraken van mensen die er verstand van zouden moeten hebben. En als later blijkt dat zij fout zaten - dan kun jij er ieder geval zéker niets aan doen.

De toekomst voorspellen kan niet - verwachtingen uitspreken over hypotheekrente en huizenprijzen wel

Bewuste beslissingen en eigen verantwoordelijkheid

Ik ben groot voorstander van bewuste beslissingen. Niet zomaar wat doen, maar je goed laten informeren en dingen uitzoeken. Daarbij zijn voorspellingen en verwachtingen van experts interessante input. Toch vind ik ook weer niet dat je daarmee zelf niet meer verantwoordelijk bent. Dat je kunt zeggen: "ja maar hij zei.... en dus is het zijn schuld dat ik die keuze maakte." Jouw beslissing is jouw verantwoordelijkheid. Als mensen je bewust voorliegen over feiten is het wat anders, maar voorspellingen en verwachtingen van anderen kun je niet de schuld geven.

Niemand weet wat de toekomst brengt

Tot slot: er is natuurlijk helemaal geen sprake van échte zekerheid dat je de juiste beslissing neemt. Die is er nooit, omdat niemand weet wat de toekomst brengt. That's life.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.