Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente vastzetten… hoeveel jaar is slim?

Lagere rente zorgt ook voor sneller aflossen van de hypotheek

Lagere rente zorgt ook voor sneller aflossen van de hypotheek

De moeilijkste beslissing die een huizenbezitter moet nemen als de woning is gekocht, is voor hoeveel jaar hij de hypotheekrente moet vastzetten. Nu zijn de verschillen tussen de rente vast periodes van de hypotheekrentes niet groot. Dat maakt het misschien nog wel lastiger.

Hypotheekrente bij verschillende rentevastperiodes

Vorige week waren onderstaande rentes voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie de laagste van Nederland:

Rentevastperiode Hypotheekrente
10 jaar 1,69%
20 jaar 2,22%
30 jaar 2,47%

Hoe staat de hypotheekrente op dit moment?

Maandlast bij verschillende hypotheekrentes

Als ik bovenstaande rentes doorbereken voor een annuïteitenhypotheek van 200.000 euro (WOZ-waarde is ook 200.000 euro) met een belastingvoordeel van 38,10% geven ze de volgende bruto en netto maandlasten:

  10 jaar vast 1,69% 20 jaar vast 2,22% 30 jaar vast 2,47%
Bruto per maand € 709 € 761 € 787
Netto in de eerste maand € 643 € 662 € 672
Netto in de 120ste maand € 672 € 698 € 711
Hypotheekschuld na 10 jaar € 144.729 € 147.947 € 149.432

Bereken zelf de maandlast van uw hypotheek

Lagere hypotheekrente = sneller hypotheek aflossen

Uit bovenstaande cijfers blijkt dat natuurlijk de laagste rente ook de laagste bruto en netto maandlasten oplevert. Echter er wordt ook het meeste afgelost op de annuïteiten hypotheek. Veel huizenbezitters nemen deze aflossing niet mee in hun beslissing welke rentevastperiode zij moeten kiezen.

Natuurlijk heeft de huizenbezitter die de rente voor 30 jaar vastzet meer zekerheid dan de huizenbezitter die de rente voor 10 jaar vast zet. Deze laatste moet over 10 jaar maar afwachten wat dan de hoogte van de hypotheekrente is. Echter deze persoon heeft wel ruim 4.700 euro (39 euro per maand) meer afgelost op de hypotheek. Bovendien zijn de netto maandlasten ook gemiddeld 35 euro lager geweest in de eerste 10 jaar. Het gaat hier dus over een bedrag van rond de 75 euro per maand (9.000 euro totaal) dat bespaard is in de eerste 10 jaar.

Combinatie van verschillende rentevastperiodes

Het is trouwens ook mogelijk een combi te maken. Hierbij moet u denken aan het volgende: Annuïteiten hypotheek 100.000 euro, rente 10 jaar vast
Annuïteiten hypotheek 100.000 euro, rente 20 jaar vast

In het bovenstaande is er een spreiding waardoor ook het “risico” wordt beperkt. In ieder geval is duidelijk dat ook starters even verder moeten kijken dan hun neus lang is. De goede hypotheekadviseurs zullen hun klanten op deze mogelijkheden wijzen.

Bespreek de keuze voor uw rentevastperiode met een expert!

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek