Search
Close this search box.

Besparen op je lening door hoger maandbedrag

Sneller aflossen maakt lening goedkoper

Sneller aflossen maakt lening goedkoper

Geld besparen op je lening… denk je daar weleens over na? Dikke kans van niet – terwijl er toch bij veel mensen wel kansen liggen om via die weg slimmer om te gaan met hun geldzaken.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Geld lenen kost altijd geld

De slimste manier van geld lenen is natuurlijk helemaal niet lenen. Geld lenen kost tenslotte altijd geld. Maar ja, er zijn nu eenmaal situaties waarin het echt nodig is om ergens geld vandaan te halen dat je zelf niet hebt. Dat kun je dan op verschillende manieren doen, zoals:

 • rood staan op je betaalrekening
 • je creditcard gebruiken
 • iets kopen op afbetaling
 • een lening afsluiten

Rood staan, kopen op afbetaling en betalen met creditcard

Rood staan op je betaalrekening hoeft niet verkeerd te zijn als het voor héél even is. Permanent rood staan is een dure vorm van lenen, dus dan kun je beter kiezen voor een lening. Hetzelfde geldt voor kopen op afbetaling: dat is per definitie erg duur lenen – een lening afsluiten is dan veel verstandiger. En je creditcard? Het ligt eraan of je het openstaande bedrag op de card aan het eind van de maand wel in één keer kunt betalen. Zo niet: bij het in termijnen aflossen van je openstaande creditcardrekening betaal je meestal ook een forse rente.

Geld lenen als je platzak bent

Persoonlijke lening verstandige keuze

Je proeft het al: ik vind zelf het afsluiten van een persoonlijke lening vaak de verstandigste keuze. Simpelweg omdat je dan de laagste rente betaalt en niet de woekerrentes die gerekend worden voor rood staan, betaling in termijnen of creditcardschulden.

Besparen op lening die je hebt lopen

Dat wil dan weer niet zeggen dat je er na het afsluiten van die lening nooit meer naar hoeft te kijken. Het is heel goed mogelijk dat je door er nu aandacht aan te besteden flink kunt besparen op die destijds verstandig gekozen lening. Hoe dan?

 • Oversluiten naar lagere rente
 • Sneller aflossen door extra aflossingen
 • Sneller aflossen door inkorten looptijd

Totale kosten van je lening

De kosten van je lening, dat is het totaalbedrag aan rente dat je tijdens de looptijd betaalt. Dat wordt bepaald door een aantal zaken:

 • het geleende bedrag
 • het rentepercentage
 • de looptijd: hoe lang je erover doet om terug te betalen

Het oorspronkelijk geleende bedrag, dat kun je bij een lopende lening niet meer beïnvloeden. Wel kun je misschien iets doen aan het rentepercentage en/of de looptijd. 

Lagere rente voor goedkoper lenen

Als je wilt kijken of je het rentepercentage van je lening omlaag kunt krijgen, dan kijk je naar het oversluiten van je lening. Dan sluit je een nieuwe lening af bij een andere bank en lost daarmee jouw huidige lening af. Je vraagt dan natuurlijk niet het bedrag aan dat je oorspronkelijk leende – je hebt alleen het bedrag nog dat nu nog terugbetaald moet worden (het openstaande saldo). Bij een lagere rente en een gelijke looptijd komt je uit op een lagere maandlast. 

Vergelijk de rente van persoonlijke leningen

Kortere looptijd: maandlast omhoog

Nog beter is om de looptijd van je lening in te korten met een gelijke of hogere maandlast. Hoe sneller je van je lening af  bent, hoe goedkoper die in totaal is. Dat inkorten van de looptijd kan bij de bank waar jouw lening nu loopt, of bij een nieuwe bank met een lagere rente. Elke dag dat je geld leent betaal je rente over het openstaande bedrag, dus je kunt je voorstellen dat je ook kunt besparen met elke dag dat je eerder terugbetaalt. Betaal je sneller terug, dan is dat dus goedkoper. Dat sneller terugbetalen kan op twee manieren: 

 • hoger maandbedrag
 • extra aflossen 

Bereken het maandbedrag van je lening

Kortom: besparen op je lening hoeft niet per se te betekenen dat je maandlast omlaag gaat. Sterker nog: door een fors hogere maandlast kun je juist heel veel extra besparen! Je moet alleen wel in staat zijn om die maandlast ook werkelijk te betalen, want op betalingsachterstanden voor je lening zit je natuurlijk zéker niet te wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek