Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 24 januari 2019, 14:05 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Het is bij ons thuis een discussie die vaak terugkomt: dat ik wil dat m'n kinderen ergens voor sparen. Noem het beroepsdeformatie, maar ik ben heel bewust bezig met de financiële opvoeding van onze kinderen. Het concept van de kraan die altijd lekt bij de loodgieter... ik zou niet graag zien dat dit van toepassing wordt op de geld-wijsheid van mijn kinderen. Dus probeer ik ze bij te brengen om met een spaardoel te werken.

Geldgenen van hun vader

Alleen werken ze ook weer niet supergoed mee moet ik zeggen. Het liefst geven ze al het geld dat ze tot hun beschikking hebben direct uit en dan ook nog het liefst alleen aan online gamen. Helemaal jongens van nu zeg maar. Ze hebben denk ik de geldgenen van hun vader, niet van mij. Die is veel meer van het 'geld moet rollen' dan van het sparen. Dus doe ik extra mijn best om ze in ieder geval wel verstandig te leren omgaan met geld, juist omdat ze het niet automatisch in zich hebben. Ieder aanknopingspunt gebruik ik gráág om het met ze over geld te hebben, zoals laatst toen m'n jongste vroeg waarom mensen geld lenen.

Zakgeld splitsen

Natuurlijk krijgen ze - zoals het Nibud dat adviseert - al zakgeld sinds ze begonnen zijn met leren rekenen in groep 3. Dat is inmiddels alweer een flinke tijd geleden - ze zitten nu allebei op de middelbare. Dat zakgeld kregen ze eerst contant, maar dat vergat ik dan vaak en dan moest ik terugredeneren wanneer ik ze voor het laatst hun eurootje gegeven had. Bovendien heb ik steeds vaker helemaal geen contant geld in huis, dus ben ik al een tijdje geleden overgestapt op digitaal zakgeld. Ze hebben allebei een betaalrekening en een eigen spaarrekening: de helft gaat naar de ene, de andere helft naar de andere rekening. Met het geld op hun betaalrekening mogen ze doen wat ze willen, over uitgaven van hun spaargeld beslis ik mee. Ah, wat klinkt dat streng!

Spaarrekeningen voor kinderen vergelijken

Spaardoel voor kinderen

Goed, dan heb je dus die spaarrekening. Eigenlijk geef ik maar weinig zakgeld. Ze hebben nauwelijks wensen en aan online gamen geven ze naar mijn smaak toch al teveel uit. Als opa op visite komt geeft hij hen ook nog eens zijn eigen zakgeld - ze hebben gewoon geld genoeg. Dus heb ik laatst met ze besproken dat ik best meer zakgeld wil geven - dat past wel bij hun leeftijd - maar dat ik dan graag wil dat ze een echt spaardoel hebben. Tot nu toe is het meer van 'wat staat er op m'n spaarrekening, wat zal ik eens gaan kopen?' Dat is niet echt doelgericht sparen, terwijl ze wel regelmatig iets roepen van 'ik wil ....!' Mijn standaard reactie: oh, dat is mooi als spaardoel! Vervolgens vervliegt de wens en dus het spaardoel ook. Ze hebben nu allebei een doel gezegd, ik ben benieuwd of ze dat gaan halen...

Welk bedrag is slim voor een spaardoel?

Het lastige met zo'n spaardoel is dat het vaak zó duur is dat het jaren duurt voor ze dat bereiken. Dat is niet erg stimulerend natuurlijk, ik denk dat het goed is als het niet te lang duurt. Hoe lang okay is, dat hangt af van de leeftijd en het karakter van je kind. Voor sommige kids zal een maand sparen al een uitdaging zijn, terwijl een ander gerust een jaar lang geld apart zet voor zijn ultieme spaardoel. Hoe belangrijk is dat doel voor jouw kind? Dat bepaalt mede hoe lang ze er voor bezig kunnen zijn.

Spaardoel voor kinderen

Met mijn jongens kijk ik nu wat verder vooruit, naar wat grotere aankopen. De oudste wil een eigen gameconsole op zijn kamer, de jongste een bokspaal (of hoe dat dan ook heet). Moeten ze er een jaar voor sparen? So be it: dan kan geld dat ze krijgen op hun verjaardag in elk geval meetellen en is een hoger bedrag ook reëel.

Financieel verstandige volwassenen

Ik heb dus duidelijk ideeën over hoe het moet - je kind leren sparen. Dat wil alleen niet zeggen dat het bij mij thuis ook werkelijk zo werkt. Maar ik doe mijn best om ze te laten opgroeien tot financieel verstandige volwassenen - hopelijk gaat dat lukken!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.