Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 6 februari 2019, 14:52 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt

Vorige week kregen we hier de OZB-aanslag van de gemeente binnen. Toch altijd wel een klein shockje qua bedrag, maar goed - het hoort erbij. Kijkend naar de waarde die de gemeente heeft toegekend aan ons huis denk ik: dat is toch alweer aardig meer dan we er anderhalf jaar voor betaalden. De WOZ-waarde al... wat zou het huis dan in de verkoop opleveren? Niet dat ik overweeg te verhuizen hoor, we zijn hartstikke blij in ons huis. En als je verkoopt heb je toch ook weer een andere woning nodig.... woningen die óók flink in prijs gestegen zijn. 

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?

Die WOZ-waarde, is dat nou een beetje representatief? Dat wordt in dit filmpje mooi uitgelegd:

Weet jij trouwens de actuele WOZ-waarde van jouw huis? Ik heb dan net m'n aanslagbiljet ontvangen, maar misschien jij nog niet.... als je nieuwsgierig bent kun je de WOZ-waarde vinden via het Kadaster - net als nog veel meer informatie over het bepalen ervan.

Wat zou m'n woning bij verkoop waard zijn?

Maar goed, toch ben ik ook wel nieuwsgierig naar de actuele verkoopwaarde van ons huis. Funda.nl heeft daar een leuke tool voor: de Funda Waardecheck. Je weet natuurlijk nooit wat je werkelijk voor je huis kunt krijgen, maar ik denk dat Funda wel een aardige indicatie kan geven. Daar komen immers zo ongeveer alle huizen die te koop aangeboden worden in beeld - met de vraagprijs. Dus kunnen ze daar op basis van jouw postcode en type woning redelijk inschatten wat jouw woning waard zou kunnen zijn. Wel met een flinke marge overigens, en dat is logisch. Wat je werkelijk voor je woning kunt vragen hangt tenslotte ook af van het onderhoud enzo.

Verkopen op de top van de markt?

Het nadeel van zo'n check is dat ik toch ook meteen ga nadenken over de mogelijkheden. De huizenprijzen zijn natuurlijk enorm gestegen in de afgelopen jaren, en de rek lijkt er wel een beetje uit te raken. Het zou daarom interessant kunnen zijn om nu te verkopen en de waardestijging lekker te cashen. Niet voor ons gezin hoor: met twee tienerjongens is kleiner wonen nu juist geen goed plan. En wil je cashen, dan wil je dus goedkoper terugkopen. Kleiner of in een minder populair gebied. De huizen bij mijn ouders in Drenthe zijn nog steeds veel goedkoper dan hier in de Randstad bijvoorbeeld. Maar ook die kant op verhuizen is bij ons niet aan de orde.

Huis verkopen

Verhuizen om te cashen

Zit je in een andere situatie... kinderen de deur uit, geen bezwaar tegen vertrekken naar een dunnerbevolkte regio... dan kan dit wel het moment zijn om te cashen. Je huis tegen een mooie prijs verkopen en er iets veel goedkopers voor terugkopen. Het geld dat je overhoudt kan een mooie aanvulling zijn voor je pensioen bijvoorbeeld. Of je koopt het nieuwe huis met een hele lage of zelfs zonder hypotheek, als je dat prettig vindt. Daardoor heb je dan weer nauwelijks woonlasten, waardoor je een veel lager pensioeninkomen nodig hebt om rond te komen op je oude dag.

Is jouw pensioen prima in orde, dan is het nog steeds lekker om geld over te houden. Aan de verkoop of in je maandelijkse budget, dat maakt niet uit. Met dat geld kun je dan weer andere leuke dingen doen. Reizen, schenken aan je kinderen of hen helpen met de aankoop van een woning... ik roep maar even wat. En is dat allemaal niet aan de orde, heb je dat extra geld eigenlijk nergens voor nodig... dan kun je altijd nog wat gaan spelen met beleggingen als je dat leuk vindt.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.