Search
Close this search box.

Kosten bij het kopen van een huis

Alle kosten bij de aankoop van een woning op een rij

Alle kosten bij de aankoop van een woning op een rij

Wie een woning koopt en een hypotheek nodig heeft, zal ook kosten koper moeten betalen. Het voordeel van een nieuwbouwwoning is dat er geen 2% overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden. Er is ook een nadeel en dat is het renteverlies tijdens de bouw. Hieronder de kosten die komen kijken bij een bestaande – en nieuwbouwwoning. Ik heb de eventuele aankoopkosten van de makelaar voor de bestaande woning buiten beschouwing gelaten.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kostenoverzicht aankoop bestaande woning – hypotheek met NHG

Koopsom bestaande woning € 200.000
Overdrachtsbelasting (2% koopsom) € 4.000
Bankgarantie € 200
Notariskosten (transport- en hypotheekakte) € 1.200*
Kosten Nationale Hypotheek Garantie  € 1.800*
Taxatiekosten € 500*
Advieskosten hypotheekadviseur € 2.000*
Totaal € 209.700
Maximale hypotheek (koopsom) € 200.000
Benodigde eigen middelen € 9.700

Kostenoverzicht aankoop nieuwbouwwoning – hypotheek met NHG

Koopsom nieuwbouwwoning € 200.000
Renteverlies tijdens de bouw (gem 3%) € 6.000*
Kosten hypotheekakte € 700*
Kosten Nationale Hypotheek Garantie  € 1.800*
Advieskosten hypotheekadviseur € 2.000*
Totaal € 210.500
Maximale hypotheek (koop-aanneemsom) € 200.000
Benodigde eigen middelen € 10.500

De kosten met een * zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar.

Renteverlies tijdens de bouw

Het renteverlies tijdens de bouw kan op verschillende manieren betaald worden. Dit is weer afhankelijk van de bank waar de hypotheek wordt afgesloten.

Eigen middelen nodig bij aankoop woning

Blijft over de eigen middelen. Bij beide (soorten) woningen heeft de koper eigen middelen nodig. Het gaat hier globaal om 5% van de koopprijs van de woning.

Indien een koper geen eigen middelen heeft dan zal deze persoon via een andere manier het geld moeten regelen. U moet dan denken aan een lening afsluiten of een schenking ontvangen. In ieder geval is duidelijk dat het kopen van een huis alleen mogelijk is als er “eigen middelen” aanwezig zijn.

Hoe staat de hypotheekrente op dit moment?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek