Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 15 februari 2019, 10:05 - Jos Koets
#hypotheek #huis kopen

Huizenbezitters die uit elkaar gaan, mogen hun portemonnee trekken. Scheiden op welke manier dan ook - als er sprake is van een koopwoning kost het veel geld. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een onderzoek gedaan naar trouwen, kinderen krijgen en scheiden naar opleidingsniveau. De Telegraaf vat het samen tot de conclusie dat “hoogopgeleiden minder vaak scheiden”.

Onderzoek naar trouwen, kinderen krijgen en scheiden naar opleidingsniveau

In het onderzoek staat onder meer:

  • 53% van de paren die in het jaar 2000 gingen samenwonen, zijn na 15 jaar nog bij elkaar (80% van de stellen die nog bij elkaar zijn is getrouwd en vrijwel alle stellen hebben kinderen)
  • 25% van de paren ging binnen 5 jaar uit elkaar (79% was nog kinderloos)
  • 94% van de stellen die niet waren getrouwd en geen kinderen hadden, waren in 2015 niet meer bij elkaar
  • hoe hoger opgeleid het stel, hoe kleiner de kans op een relatiebreuk als er kinderen zijn

Ik vind bovenstaande cijfers toch wel schokkend. Bijna de helft van de stellen is na 15 jaar uit elkaar. Huizenbezitters sluiten meestal een hypotheek af voor een duur van 30 jaar.

Scheiden - veel stellen gaan binnen 15 jaar uit elkaar

Eigen woning bij scheiding

Het klinkt misschien raar, maar deze cijfers zijn goed nieuws voor de hypotheekadviseurs. Die hebben altijd werk aan een scheiding! Als een stel met een eigen huis uit elkaar gaat zijn er twee mogelijkheden:

  1. de woning wordt verkocht
  2. één van de personen blijft in de woning wonen

Wordt de woning verkocht, dan moeten beide personen ergens anders gaan wonen. De kans is zeer groot dat er weer een woning wordt gekocht. In dit geval heeft de hypotheekadviseur dus weer wat te doen.

Ook als er één persoon in de woning blijft wonen, dan moet de lopende hypotheek worden omgezet. De persoon die de woning verlaat, gaat ergens anders wonen. Dit kan dan ook weer een koopwoning zijn.

Direct samen een huis kopen oorzaak vele scheidingen?

Waarom gaan er zoveel mensen tegenwoordig uit elkaar? Ik ben van mening dat dit komt omdat ook steeds meer mensen samen een woning moeten kopen. Voor alleenstaande personen is het al jaren zeer moeilijk om een woning te kopen. Ervaring van samenwonen hebben veel stellen niet. Zij komen vaak rechtstreeks uit hun ouderlijke huis.

Blijft over de conclusie van het CBS dat hoogopgeleiden minder vaak scheiden. Ik zou hier geen directe reden voor kunnen verzinnen. Waarschijnlijk zijn hun verdiensten hoger, waardoor zij meer geld over hebben om leuke dingen te doen. Misschien hebt u als lezer een betere reden. Ik ben zeer benieuwd.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.