Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Onverantwoorde verschillen in spaarrente?

Rabo-Draijer bang voor grote bewegingen tussen banken....

Rabo-Draijer bang voor grote bewegingen tussen banken….

De spaarrente… dat die enorm laag is hoef ik je natuurlijk niet te vertellen. André Meinema vroeg zich af hoe het kan: zo’n enorm lage rente op spaargeld bij banken die miljarden euro’s winst maken.  heeft het uitgewerkt in een uitgebreid artikel op NOS.nl: Hoge winst voor banken, extreem lage spaarrente: kan dat niet anders? 

Spaargeld kost banken geld

De banken zeggen simpelweg dat spaargeld hen gewoon geld kost. Ze betalen aan de ECB 0,4% over geld dat ze over hebben na verrekening van de bedragen die ze uitlenen. Daarnaast betalen ze dan dus ook nog een schamele rente van 0,03% aan de spaarder – negatief durven ze niet te gaan denk ik.

Enorme bewegingen tussen banken?

Lees vooral het artikel voor het totale verhaal, echt interessant! Opvallend vond ik de uitspraak van Rabobank-voorzitter Wiebe Draijer:

"Grote verschillen in rente zijn eigenlijk onverantwoord", zegt Rabobank-voorzitter Wiebe Draijer. "Als los van de marktrente de ene bank de spaarrente omhoog doet en de andere niet, krijg je enorme bewegingen tussen banken."

Nu zijn de verschillen in spaarrente in Nederland in absolute percentages natuurlijk niet heel groot, maar relatief gezien zeker wel. De hoogste rente is nog steeds 0,35% bij LeasePlan Bank, meer dan 11x de vergoeding die de Rabobank (en ING, en ABN Amro…) geeft. Nu heeft Draijer het over ‘enorme bewegingen tussen banken’…. waar haalt hij dat vandaan? Was het maar zo dat spaarders echt gingen veranderen van spaarbank om het renteverschil. Dat verschil is echt groot, maar toch zit nog 85% van het spaargeld bij de grootbanken. Hoe vaak ik daar al niet iets over opgeschreven heb!

Top 3 banken met hoogste spaarrente (zonder voorwaarden)

Laten we eens kijken naar de top 3 van de hoogste spaarrentes op dit moment (rekeningen zonder voorwaarden): 

Top 3 hoogste spaarrente 15 feb 2019

Onder deze lijst komen er nog een stuk of vijf met diezelfde 0,25% trouwens. Als we nu even naar die namen kijken…

LeasePlan Bank

LeasePlan is natuurlijk geen bank – het is een leasebedrijf dat een bank heeft opgericht. Heel slim lijkt me zo, want zo halen ze heel goedkope financiering binnen. Ze bieden al tijden de hoogste spaarrente en kunnen met het binnengeharkte geld (binnen de wettelijke grenzen natuurlijk) investeringen doen. Zouden ze dat geld voor die investeringen bij de bank gaan lenen, dan zijn ze ongetwijfeld veel duurder uit. En voor de spaarder maakt het niet uit: LeasePlan Bank is een bank met een Nederlandse bankvergunning, dus het geld valt netjes onder de Nederlandse spaargarantie. Prima voor de spaarder en prima voor het bedrijf. Dat er niet meer bedrijfs-banken zijn?!

Argenta

De Belgische bank Argenta staat ook al jaren in de top van de Nederlandse spaarrentes. Het geld dat je er stalt valt niet onder de Nederlandse spaargarantie maar onder de Belgische – dat vinden wij Nederlanders ook wel behoorlijk te vertrouwen denk ik. Interessant vind ik dan dat Argenta in Nederland een behoorlijk hogere spaarrente geeft dan in haar thuisland België

Spaarrente e-rekening bij Argenta in België

Deze rekening komt uit op 0,11% – maar dan ook nog alleen als je jouw geld 12 maanden op de rekening laat staan. Terwijl ze in Nederland 0,25% aan spaarrente vergoeden op een rekening zonder dat soort voorwaarden. Fascinerend toch?

Moneyou

En dan Moneyou. Ik blijf het bijzonder vinden dat een label binnen het concern van ABN Amro een rente kan bieden die bijna ruim 8x zo hoog is als bij het moederbedrijf. Eerlijk is eerlijk, ik heb geen idee hoe het zit met de geldstromen en dekkingseisen en alles van Moneyou ten opzichte van moeder ABN Amro. Wel weet ik dat het spaargeld bij Moneyou onder de bankvergunning van ABN Amro valt, dus zo enorm gescheiden zijn ze niet. Waarom zou je er als ABN Amro-spaarder dan niet voor kiezen om je geld bij dochter Moneyou neer te zetten?

Onverantwoorde (verschillen in) spaarrente

Laten we nog even teruggaan naar de opmerking van Wiebe Draijer, dat grote verschillen in spaarrente onverantwoord zijn. Je kunt zeggen: ‘ja, onverantwoord voor de trouwe spaarder’. De trouwe lobbes die niet omkijkt naar spaargeld en spaarrente en dus bij zijn betaalbank blijft met z’n centen, die krijgt immers maar die schamele 0,03% terwijl het echt beter kan. Onverantwoord in de zin van de grote bewegingen tussen banken – dat zie ik in elk geval niet, want dat gebeurt gewoon niet. Tenzij de spaarder gaat inzien dat het eigenlijk onverantwoord is om genoegen te nemen met die fooi van de grootbanken.

Waar is de spaarrente nu het hoogst?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek