Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 4 maart 2019, 14:01 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen #sparen #hypotheek #betalen #creditcards

Erica Verdegaal is een econome die ook regelmatig stukken schrijft over persoonlijke financiën. Persoonlijk heb ik niet zoveel met haar manier van doen, maar ze heeft echt wel verstand van zaken.

Geldzaken? Dat zoek je toch lekker zelf uit!

Wat ik jammer vindt is dat ze vaak dingen schrijft als dat je geen advies nodig hebt, dat je het allemaal prima zelf kunt uitzoeken met die geldzaken. Hier op FD.nl bijvoorbeeld: Doe het zelf (en gratis). Ik ben er helemaal vóór dat mensen - natuurlijk met de vergelijkingen bijvoorbeeld hier op HomeFinance.nl, op Lening.nl of op VanSpaarbankVeranderen.nl - zich zelf verdiepen in hun geldzaken. We bieden een schat aan informatie en eerlijke vergelijkingen, daarmee doen we ons best je goed op weg te helpen.

Veel mensen hebben wél financieel advies nodig

Alleen: er zijn nu eenmaal heel veel mensen die dat advies wél nodig hebben om de juiste beslissingen te nemen. Die zelf niet de juist beslissingen kunnen nemen op basis van alleen informatie en vergelijkingen op internet. Dat is niet erg - ieder z'n vak zeg maar, wel jammer als een expert dan in de media gaat roepen dat iedereen het wel zelf kan. Laat mensen zich lekker dom voelen als ze er eigenlijk niets van snappen.

Niet alle adviseurs zijn zuiver en goed

Ergens begrijp ik het wel: onder de grote groep van financieel adviseurs in Nederland zitten nog steeds veel lui met te weinig kennis van zaken. Of meer aandacht voor hun eigen centen dan die van hun klant. Dat kun je als consument aan de buitenkant niet zien, maar als het even tegenzit betaal je wel grof geld voor advies dat achteraf toch niet zo optimaal blijkt. Dat is zéker niet om blij van te worden - alleen wat mij betreft ook geen reden om te roepen dat iedereen maar zelf z'n financiële keuzes moet maken.

Helft van Nederland snapt niks van geld

Extra verbazingwekkend vind ik het dan dat Erica nu in een artikel op NU.nl heel hard roept: 'De helft  van Nederland snapt helemaal niks van geld'. Ze werkt dat nog wat verder uit: "Als ik een gok moet doen, zeg ik dat 10 procent van Nederland goed met geld kan omgaan. 50 procent snapt er helemaal niks van en 40 procent redt zich wel aardig."

Je snapt er niets van maar doe het vooral zelf!

Die combinatie van uitingen: aan de ene kant zeggen dat 90% van Nederland niet goed genoeg met geld kan omgaan (50% die er niets van snapt plus 40% die 'zich wel aardig redt') maar aan de andere kant iedereen oproepen het vooral zelf te doen. Dat is toch gek?

Het is alsof iemand die duidelijk een enorme autokenner is tegen mij gaat zeggen dat ik - ook al snap ik echt niets van auto's - maar mijn eigen onderhoud aan de motor moet gaan doen. Of een topkapper die zegt dat ik maar zelf m'n haar moet bijhouden, ook al kan ik nog niet eens recht knippen.

Zus Verdegaal is budgetcoach

Vervolgens - en dat is misschien wel de achtergrond van de uitlatingen - komt haar zus Lisa Verdegaal in beeld. Die is namelijk budgetcoach en kan mensen die niet goed met geld kunnen omgaan heel goed helpen. Die geeft vervolgens een aantal tips waar ik volledig achter kan staan. Niet gek: ik ben ook actief geweest als budgetcoach en geef ook hier graag budgetterings- en bespaartips. 

Zou Erica haar zus misschien op deze manier aan klanten willen helpen? Of... hoe moet ik het anders plaatsen?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.