Search
Close this search box.

Je hypotheek en het risico van overlijden

Overlijdensrisicoverzekering - hoeveel is nodig?

Overlijdensrisicoverzekering – hoeveel is nodig?

Wie een huis koopt en een hypotheek afsluit, krijgt ook te maken met verzekeringen die van belang zijn. Zo zal de hypotheekadviseur altijd het risico van overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid bespreken en in kaart brengen.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Risicoverzekering voor overlijden

Voor de overlijdensdekking kan er een risicoverzekering worden afgesloten. De hoogte van de premie van deze verzekering wordt bepaald door:

  • Hoogte van het verzekerd bedrag
  • Looptijd van de verzekering
  • Leeftijd van de verzekerde personen
  • Gezondheid van de verzekerde personen

Voor de hoogte van het verzekerd bedrag wordt er rekening gehouden met de hypotheekvorm(en), het inkomen en het nabestaandenpensioen van de personen, en het spaarbedrag.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering? Bereken de premie!

Annuïtair dalende risicoverzekering

Bij een annuïteiten hypotheek wordt meestal een annuïtair dalende risicoverzekering gesloten. Bij deze verzekering daalt maandelijks het verzekerd bedrag. Dit is niet erg omdat ook het hypotheekbedrag bij de annuïteiten hypotheek maandelijks daalt. Hieronder een fictief rekenvoorbeeld.

Voorbeeld: annuïteitenhypotheek 300.000 euro en een spaarbedrag van 10.000 euro.

Inkomen man € 50.000
Nabestaandenpensioen dat man krijg bij overlijden vrouw € 10.000
Totaal inkomen na overlijden vrouw € 60.000
   
Inkomen vrouw € 15.000
Nabestaandenpensioen dat vrouw krijgt bij overlijden man € 15.000
Totaal inkomen na overlijden man € 30.000

Bij overlijden van de vrouw wordt het inkomen van de man 60.000 euro. Volgens de normen van de bank is de maximale hypotheek op dit inkomen rond de 300.000 euro. Op het leven van de vrouw zou op het eerste gezicht geen overlijdensdekking hoeven te worden afgesloten.

Bij overlijden van de man wordt het inkomen van de vrouw 30.000 euro. Volgens de normen van de bank is de maximale hypotheek op dit inkomen rond de 130.000 euro. Op het leven van de man zou nu een minimale dekking van 170.000 euro wenselijk zijn. 

Keuze voor hogere dekking kan logisch zijn

Van bovenstaande bedragen mag natuurlijk worden afgeweken. Zo kiezen jongere mensen vaak voor een hogere overlijdensdekking omdat de maandpremie laag is. Bovendien hebben zij vaak nog een kinderwens. Als er dan een overlijden plaatsvindt, wordt bijvoorbeeld de gehele hypotheek afgelost. Hierdoor is het mogelijk dat de overgebleven persoon minder gaat werken en dus meer voor de kinderen gaat zorgen.

Regelmatig laten checken

Aangezien het inkomen en het nabestaandenpensioen kan wijzigen, is het verstandig om regelmatig de hypotheek in combinatie met de overlijdensverzekering te laten bekijken. Een huizenbezitter kan dit ook zelf doen. Stel uit bovenstaand voorbeeld is besloten dat de vrouw niet meer werkt vanwege de kinderen. Dan zou het verstandig zijn om de overlijdensdekking te verhogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek