Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 13 maart 2019, 11:02 - Jos Koets

In mijn blog Je hypotheek en het risico van overlijden kon u lezen dat een juist verzekerd bedrag bij overlijden belangrijk is voor huizenbezitters. Nog belangrijker is het om de situatie om de paar jaar weer goed in kaart te brengen. Het inkomen en nabestaandenpensioen kunnen namelijk flink veranderd zijn. Het is nooit leuk als na het overlijden van iemands partner de koopwoning “gedwongen” verkocht moet worden omdat de hypotheek niet meer betaalbaar is.

Hoe groot is de kans dat u overlijdt?

Natuurlijk is de leeftijd van belang. Hoe ouder iemand is, hoe groter de kans op overlijden. Verzekeringsmaatschappijen hanteren sterftetabellen waarop zij de premies van hun overlijdensrisicodekkingen baseren. In die sterftetabellen draait het om de kans dat je binnen een jaar overlijdt. Het valt te verwachten dat die kans groter wordt naarmate je ouder bent.

Bereken de premie voor een overlijdensrisicoverzekering

Test voor overlijden binnen 5 jaar

Op de website Scientas  kunt u achterhalen hoe groot de kans is dat u binnen vijf jaar overlijdt. U moet wel ouder dan 40 jaar zijn en jonger dan 70 jaar. Natuurlijk heb ik ook de test gedaan. Ik ben nu 50 jaar en rook en drink bier iedere dag. Ik sport niet. Alleen iedere week een paar uurtjes vissen, maar dat reken ik niet onder sporten. Door mijn werk zit ik veel en beweeg ik dus te weinig. Ik heb geen overgewicht en ik snoep niet. Opvallend in de test is de vraag over het aantal auto’s. Ik kan niet plaatsen waarom dit gevraagd wordt.

Verrassende uitslag

Ik vond de uitslag zeer verrassend. Mijn Ubble Age is 47 jaar. Het percentage dat ik de komende vijf jaar overlijd is 1,5%. Dit zijn toch prachtige cijfers. Ik hoef dus niet anders te gaan leven. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik het niet eens ben met dit percentage. Ik had namelijk verwacht dat het dagelijks roken en drinken voor een flink hoger percentage zou zorgen.

Ik ben zeer benieuwd wat u van de test vindt.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.