Jos Koets

Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
huizenmarkt
Gepubliceerd op: 14-3-2019 om 10:20

Op 17 september 2018 schreef ik een blog Makelaars en taxateurs waar blijft het toezicht? In deze blog kon u het volgende lezen:

Geen toezicht op makelaars en taxateurs

Makelaars en taxateurs in Nederland staan niet onder toezicht. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt de makelaars in de gaten en zal gaan optreden als er geen verbetering komt. Ik ben van mening dat de afgelopen tijd (twee jaar) er geen verbetering is opgetreden. Anders gezegd: het is zelfs veel slechter geworden. Ik vind het dan ook schrijnend dat de AFM nog steeds niets heeft gedaan. Ik zal nogmaals wat voorbeelden noemen welke niet door de beugel kunnen:

  • Facturen van makelaars die veel te hoog zijn (meer dan 10.000 euro voor een verkoop van een woning) 
  • Woningen te koop zetten die niet verkocht kunnen worden (banken verstrekken hier geen hypotheek op) 
  • Taxaties die veel te hoog zijn zodat kopers geen eigen middelen hoeven in te brengen
  • Taxateurs die hypotheekadviseurs dwingen om binnen een paar weken een hypotheek te regelen (geen tot zeer korte ontbindende voorwaarden).

Bovenstaande blog was trouwens een vervolg op dit eerdere verhaal: Makelaars drijven huizenprijzen op.

FSC, DNB, AFM - ze zien het allemaal: taxaties deugen niet

Nu heeft het Financieel Stabiliteits Comité (FSC) in de vergadering eerder deze maand het ook weer eens over de huizenmarkt gehad. Dit hoge forum maakt zich ook zorgen over de taxaties. Daarop publiceerde AMWeb een artikel waar de makelaars niet blij van worden. In het artikel staat het volgende:

  • de kwaliteit en onafhankelijkheid van woningtaxaties moet beter (FSC)
  • volgens De Nederlandsche Bank is er sprake van een systematische overwaardering bij woningtaxaties
  • te vaak laten taxateurs zich leiden door de koopsom en dat heeft een prijsopdrijvend effect
  • DNB en AFM riepen vorig jaar op om gedragsregels voor taxateurs in het leven te roepen

Het heeft even geduurd, maar andere instanties zien nu ook dat er iets goed “fout” gaat bij de makelaars.

Hoe lang moet het nog duren voor er wettelijke regels komen?

Ik ben echter zeer benieuwd hoe lang het gaat duren alvorens er daadwerkelijk maatregelen worden genomen. Vorig jaar april wilden de AFM en DNB al wettelijke regels voor makelaars en taxateurs. Deze regels zijn er nog steeds niet. Onbegrijpelijk dat dit zo lang moet duren. Kijk eens naar de hypotheekadviseurs, die moeten al jaren voldoen aan de zorgplicht.

Aangemaakt door jurjen op 14-03-2019 11:32

Is een taxatie niet per definitie een cirkelredenering? De waarde is wat de gek ervoor geeft. De taxatie is vaak een eis van een overigens veel te luie hypotheekverstrekker. Laat de bank zelf vaststellen hoeveel het onderpand haar waard is. Dan vervalt het onderpand ook aan de bank als er problemen zijn, in plaats van de hypotheekschuld. De bank kan in dit geval zijn rente ook baseren op het verwachte risico. Dat is toch eigenlijk de betekenis van hypotheek? Of zie ik iets over het hoofd?

Aangemaakt door Job op 15-03-2019 08:28

Ja, ik ga hier helemaal in mee. De taxatiewaarde geeft de vrije verkoopwaarde weer. En dat is gewoon wat op dat moment voor de woning verkregen kan worden. Stel dat een huis op een gegeven moment verkocht - na 30 bezichtingen en een flinke biedingsstrijd - wordt voor 300.000 euro. En de taxatie was 260.000 euro Dan zou je toch kunnen zeggen dat de taxateur te laag heeft getaxeerd? Stel dat de markt ineens slechter wordt en de woning moet door problemen bij de kopers 2 jaar later gedwongen verkocht worden voor 220.000 euro. Dan zou je kunnen zeggen dat de taxateur juist destijds te hoog getaxeerd had? Ik ben zelf een voorstander van een klein beetje defensief taxeren en het versneld aflossen van de hypotheek naar 90% van de waarde van de woning. Dan ontstaan er niet gelijk problemen bij de eerste daling in de huizenmarkt. Want die gaat ongetwijfeld weer komen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.