Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 15 maart 2019, 10:42 - Anneke Ranzato-Versloot
#hypotheek

Vanmorgen vroeg zag ik al iets langskomen in m'n Google-newsapp over een 'geen gezeur-hypotheek'. Nu kende ik die term nog niet maar was ook niet wakker genoeg om er echt goed naar te kijken. Eigenlijk alweer vergeten, maar zie nu op AMWeb een artikel over een 'bagatelvoorziening'. Blijkt hetzelfde te zijn.

En het gaat niet gebeuren als het aan minister Hoekstra ligt. Dus - waarom zou ik er dan toch iets over opschrijven? Omdat ik het wel een interessante term vind, de 'geen gezeur hypotheek'. De bagatelvoorziening klinkt meteen een stuk minder overigens. Maar wat bedoelen ze nu eigenlijk?

Kanniewaarzijn

Het gaat om hele kleine hypotheekjes, zeg maar tot zo'n 30% van de WOZ-waarde. Kennelijk is er in januari een TV-uitzending geweest van het mij onbekende programma (maar ik kijk bijna geen TV) Kanniewaarzijn. Daarin werd het probleem besproken dat ouderen en mensen met een uitkering grote moeite hebben om een hele kleine hypotheek rond te krijgen. Ook al zijn de maandlasten verwaarloosbaar, de banken doen moeilijk.

Ik heb de uitzending maar even teruggezocht. Best leuk programma eigenlijk - een soort Radar maar dan komisch gebracht. Geen diepgravende journalistiek ofzo, maar wel grappig.

Onzinnige moeite voor minihypotheek

Samengevat ging het over een mevrouw met een WIA-uitkering die een minihypotheekje wilde regelen maar dat niet voor elkaar kreeg. Zomaar met zeker 10 hypotheekclubs (banken, tussenpersonen, websites) contact gezocht en overal direct afgewezen. Ze heeft het dan wel voor elkaar gekregen, maar dat het zo moeilijk zou zijn had ze dus niet verwacht. 

Kamervragen over bagatelvoorziening

Dat vonden VVD-kamerleden Van der Linde en Koerhuis reden om Kamervragen te stellen, dus die moest minister Hoekstra beantwoorden. Heel verhaal natuurlijk, maar waar het op neerkomt is dat ze vroegen of hij een speciale regeling 'een bagatelvoorziening' wilde opnemen in de wet (Tijdelijke regeling hypothecair krediet) die bepaalt wat banken wel en niet mogen en moeten bij het verstrekken van hypotheken. Het idee van de vragenstellers was dat die 'geen-gezeurbepaling' ervoor zou zorgen dat dit soort kleine hypotheekjes standaard geaccepteerd moeten worden.

Geen gezeur bepaling komt er niet

Hoekstra was duidelijk: dat gaan we niet doen. Simpelweg omdat het bij iedere hypotheekaanvraag gaat om het beoordelen van de financiële situatie van de aanvrager. Standaard accepteren is dan niet verantwoord, zelfs niet als er zoveel overwaarde in de woning zit.

Weinig verdienen, veel extra werk

Ik kan me er wel in vinden, maar zie ook het probleem wel. Banken zitten helemaal niet te wachten op dit soort aanvragen. Minihypotheekjes waar dus weinig aan verdiend gaat worden maar waar wel net zoveel werk aan zit. Zeker omdat het 'maatwerk' is: de aanvraag voldoet niet aan de standaard acceptatienormen en moet dus extra uitgelegd worden. Daar komt extra werk en administratie bij kijken - en dat terwijl er weinig aan verdiend gaat worden. Tussenpersonen weten dat en zitten dus ook niet te wachten op deze klanten. Heel gemakkelijk zeggen ze dus met z'n allen: nee, kan niet. Terwijl het wel kán - als iemand de moeite neemt om de aanvraag werkelijk in te zetten.

Sociale bank die hypotheken verstrekt

Hoe los je dat nou op dan? Goede vraag. Misschien met een sociale bank, waar het gaat om het helpen van mensen en niet om de winstmarge. Hé... dat heb ik eerder opgeschreven... iets over een publieke bank... maar dat ging juist over alleen sparen en betalen, verder niets. Geen hypotheekverstrekking dus. Alhoewel dit soort risicoloze hypotheken er misschien wel bij zou passen? En anders... er zijn toch Sociale kredietbanken? Daar gaat het tot nu toe over gewone leningen volgens mij, maar wellicht zouden deze hypotheekjes daar ook wel kunnen? Het zijn maar wat ideetjes....

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.