Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 19 maart 2019, 08:54 - Jos Koets
#hypotheek #belasting

Woensdag mag u weer eens gaan stemmen. Best belangrijk, want de uitslag is bepalend voor de verhoudingen in de Eerste Kamer. De afgelopen dagen is er een flinke discussie losgebarsten over het klimaat. Maar hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

Standpunten hypotheekrenteaftrek politieke partijen

Ik heb van de meeste politieke partijen hun standpunt bekeken: hoe denken zij over de hypotheekrenteaftrek?

VVD

De aftrek wordt heel geleidelijk afgebouwd, zodat er straks één tarief is.

CDA

Het percentage waartegen hypotheekrente mag worden afgetrokken in stappen van 3% verlagen totdat het basistarief in het nieuwe belastingstelsel is bereikt. Dit compenseren door verlaging van het eigenwoningforfait.

D66

Afbouwen schulden koophuizen en de renteaftrek op schulden beperken.

Groen Links

De hypotheekrenteaftrek geleidelijk helemaal afschaffen.

PVV

Geen duidelijk standpunt in het programma te vinden.

PVD

Afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters en verhogen deze tot 10% voor beleggers. Het maximale bedrag waarover hypotheekrente kan worden afgetrokken toppen wij af op €500.000 per huishouden.

Christen Unie

De hypotheekschuld die in aanmerking komt voor renteaftrek wordt gemaximeerd. Een eerste verlaging naar € 750.000 de komende kabinetsperiode en op termijn naar € 500.000.

Denk

Vóór het per direct instellen van een maximum hypotheekschuld van €500.000 bij de hypotheekrenteaftrek. Vóór het afbouwen van het maximum aftrekpercentage bij de hypotheekrenteaftrek met 2% per jaar tot 40%. Vóór het aftrekbaar maken van de belasting van een rentevrije, ofwel halal hypotheek.

SP

De hypotheekrenteaftrek in tien jaar tijd aftoppen voor hypotheekschulden tot 350.000 euro. Het percentage waartegen kan worden afgetrokken wordt gemaximeerd op 42%.

Partij van de Dieren

Over een periode van dertig jaar moet de hypotheekrenteaftrek geleidelijk worden afgeschaft. Het percentage waartegen kan worden afgetrokken per direct te maximeren op 45% en dit maximale aftrekpercentage vervolgens elk jaar met 1,5 procentpunt te verlagen. De extra lasten worden deels teruggegeven via een verlaging van de inkomensbelasting en het afschaffen van het eigenwoningforfait en de overdrachtsbelasting.

Forum voor Democratie

De belastingvrije voet verhogen naar 20.000 euro. Het invoeren van twee belastingtarieven namelijk 20% en 35%. De hypotheekrenteaftrek afschaffen als de tarieven zijn aangepast. Afschaffen van de erf - en schenkingsbelasting en veel subsidies.

Verdere beperking en uiteindelijk afschaffing hypotheekrenteaftrek

Het verhaal is duidelijk. Alle partijen zijn voorstander om de hypotheekrenteaftrek verder te beperken. Het is afwachten welke maatregelen de komende jaren nog worden genomen. Hierna zal er toch een klap op worden gegeven voor een algehele afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

Vergelijk de actuele hypotheekrentes

 

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.