Search
Close this search box.

Hypotheekrenteaftrek gaat eraan

Jos Koets: standpunten politieke partijen zijn duidelijk

Jos Koets: standpunten politieke partijen zijn duidelijk

Woensdag mag u weer eens gaan stemmen. Best belangrijk, want de uitslag is bepalend voor de verhoudingen in de Eerste Kamer. De afgelopen dagen is er een flinke discussie losgebarsten over het klimaat. Maar hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

Standpunten hypotheekrenteaftrek politieke partijen

Ik heb van de meeste politieke partijen hun standpunt bekeken: hoe denken zij over de hypotheekrenteaftrek?

VVD

De aftrek wordt heel geleidelijk afgebouwd, zodat er straks één tarief is.

CDA

Het percentage waartegen hypotheekrente mag worden afgetrokken in stappen van 3% verlagen totdat het basistarief in het nieuwe belastingstelsel is bereikt. Dit compenseren door verlaging van het eigenwoningforfait.

D66

Afbouwen schulden koophuizen en de renteaftrek op schulden beperken.

Groen Links

De hypotheekrenteaftrek geleidelijk helemaal afschaffen.

PVV

Geen duidelijk standpunt in het programma te vinden.

PVD

Afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters en verhogen deze tot 10% voor beleggers. Het maximale bedrag waarover hypotheekrente kan worden afgetrokken toppen wij af op €500.000 per huishouden.

Christen Unie

De hypotheekschuld die in aanmerking komt voor renteaftrek wordt gemaximeerd. Een eerste verlaging naar € 750.000 de komende kabinetsperiode en op termijn naar € 500.000.

Denk

Vóór het per direct instellen van een maximum hypotheekschuld van €500.000 bij de hypotheekrenteaftrek. Vóór het afbouwen van het maximum aftrekpercentage bij de hypotheekrenteaftrek met 2% per jaar tot 40%. Vóór het aftrekbaar maken van de belasting van een rentevrije, ofwel halal hypotheek.

SP

De hypotheekrenteaftrek in tien jaar tijd aftoppen voor hypotheekschulden tot 350.000 euro. Het percentage waartegen kan worden afgetrokken wordt gemaximeerd op 42%.

Partij van de Dieren

Over een periode van dertig jaar moet de hypotheekrenteaftrek geleidelijk worden afgeschaft. Het percentage waartegen kan worden afgetrokken per direct te maximeren op 45% en dit maximale aftrekpercentage vervolgens elk jaar met 1,5 procentpunt te verlagen. De extra lasten worden deels teruggegeven via een verlaging van de inkomensbelasting en het afschaffen van het eigenwoningforfait en de overdrachtsbelasting.

Forum voor Democratie

De belastingvrije voet verhogen naar 20.000 euro. Het invoeren van twee belastingtarieven namelijk 20% en 35%. De hypotheekrenteaftrek afschaffen als de tarieven zijn aangepast. Afschaffen van de erf – en schenkingsbelasting en veel subsidies.

Verdere beperking en uiteindelijk afschaffing hypotheekrenteaftrek

Het verhaal is duidelijk. Alle partijen zijn voorstander om de hypotheekrenteaftrek verder te beperken. Het is afwachten welke maatregelen de komende jaren nog worden genomen. Hierna zal er toch een klap op worden gegeven voor een algehele afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

Vergelijk de actuele hypotheekrentes

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek