Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 29 maart 2019, 09:34 - Jos Koets
#hypotheek #belasting

De hypotheekrenteaftrek afschaffen is gevaarlijk - dat liet ik afgelopen woensdag al zien in mijn blog. Daarin liet ik een berekening zien voor de aflossingsvrije hypotheek. Hoe lager de betaalde hypotheekrente - hoe lager de maandlasten. Als de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft is de kans groot dat veel huizenbezitters voor de laagste hypotheekrente gaan kiezen. Hoe korter de rente vast periode hoe lager de hypotheekrente.

Hypotheekrenteaftrek bij annuïteitenhypotheek

In deze blog heb ik naar de annuïteitenhypotheek gekeken. Bij deze hypotheek blijven de bruto maandlasten gelijk. De netto maandlasten stijgen maandelijks: er steeds wordt elke maand een beetje meer afgelost. Daardoor wordt de te betalen hypotheekrente wordt steeds minder en daarmee het voordeel van de hypotheekrenteaftrek ook. Gevolg: de netto maandlast stijgt.

Hieronder een berekening van de annuïteiten hypotheek van 200.000 euro met een betaalde hypotheekrente van 2% / 3% en 4%.

  Rente 2% Rente 3% Rente 4%
Annuiteit (=bruto last) per maand € 739 € 843 € 955
Netto last 1e maand € 656 € 698 € 749
Belastingvoordeel 1e maand € 83 € 145 € 206
Belastingvoordeel 120e maand € 50 € 100 € 155

Belastingvoordeel annuïteitenhypotheek neemt af

Duidelijk is te zien dat het fiscale voordeel bij de annuïteitenhypotheek steeds minder wordt. Indien Den Haag het fiscale voordeel (geheel of gedeeltelijk) wil compenseren dan is dit moeilijker te realiseren.

Vooral als er besloten gaat worden om het belastingtarief te verlagen (naar bijvoorbeeld 30%) - dan betalen huizenbezitters met annuïteitenhypotheek in de eerste jaren meer dan later (vergeleken met de annuïteiten hypotheek met fiscaal voordeel). Vooral voor jonge starters waarvan het inkomen vaak nog stijgt in de toekomst betekent dat zij meer moeten oppassen.

Afschaffing hypotheekrenteaftrek niet zo eenvoudig

In ieder geval is duidelijk dat afschaffing van de hypotheekrenteaftrek in combinatie met een verlaging van het belastingtarief niet zo gemakkelijk is. Huizenbezitters met een hogere hypotheekrente zijn dan de dupe. Bovendien zullen de maandlasten voor starters hoger worden.

Tot slot zullen de huizenprijzen ook gaan dalen. Dit laatste is niet erg zolang het maar geen grote daling wordt waardoor veel huizenbezitters te maken krijgen met een onderwaterhypotheek (hypotheekbedrag is hoger dan de waarde van de woning).

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.