Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Gevaarlijke afschaffing hypotheekrenteaftrek

Hoe werkt het met de annuïteitenhypotheek?

Hoe werkt het met de annuïteitenhypotheek?

De hypotheekrenteaftrek afschaffen is gevaarlijk – dat liet ik afgelopen woensdag al zien in mijn blog. Daarin liet ik een berekening zien voor de aflossingsvrije hypotheek. Hoe lager de betaalde hypotheekrente – hoe lager de maandlasten. Als de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft is de kans groot dat veel huizenbezitters voor de laagste hypotheekrente gaan kiezen. Hoe korter de rente vast periode hoe lager de hypotheekrente.

Hypotheekrenteaftrek bij annuïteitenhypotheek

In deze blog heb ik naar de annuïteitenhypotheek gekeken. Bij deze hypotheek blijven de bruto maandlasten gelijk. De netto maandlasten stijgen maandelijks: er steeds wordt elke maand een beetje meer afgelost. Daardoor wordt de te betalen hypotheekrente wordt steeds minder en daarmee het voordeel van de hypotheekrenteaftrek ook. Gevolg: de netto maandlast stijgt.

Hieronder een berekening van de annuïteiten hypotheek van 200.000 euro met een betaalde hypotheekrente van 2% / 3% en 4%.

  Rente 2% Rente 3% Rente 4%
Annuiteit (=bruto last) per maand € 739 € 843 € 955
Netto last 1e maand € 656 € 698 € 749
Belastingvoordeel 1e maand € 83 € 145 € 206
Belastingvoordeel 120e maand € 50 € 100 € 155

Belastingvoordeel annuïteitenhypotheek neemt af

Duidelijk is te zien dat het fiscale voordeel bij de annuïteitenhypotheek steeds minder wordt. Indien Den Haag het fiscale voordeel (geheel of gedeeltelijk) wil compenseren dan is dit moeilijker te realiseren.

Vooral als er besloten gaat worden om het belastingtarief te verlagen (naar bijvoorbeeld 30%) – dan betalen huizenbezitters met annuïteitenhypotheek in de eerste jaren meer dan later (vergeleken met de annuïteiten hypotheek met fiscaal voordeel). Vooral voor jonge starters waarvan het inkomen vaak nog stijgt in de toekomst betekent dat zij meer moeten oppassen.

Afschaffing hypotheekrenteaftrek niet zo eenvoudig

In ieder geval is duidelijk dat afschaffing van de hypotheekrenteaftrek in combinatie met een verlaging van het belastingtarief niet zo gemakkelijk is. Huizenbezitters met een hogere hypotheekrente zijn dan de dupe. Bovendien zullen de maandlasten voor starters hoger worden.

Tot slot zullen de huizenprijzen ook gaan dalen. Dit laatste is niet erg zolang het maar geen grote daling wordt waardoor veel huizenbezitters te maken krijgen met een onderwaterhypotheek (hypotheekbedrag is hoger dan de waarde van de woning).

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek