Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 1 april 2019, 09:26 - Jos Koets
#huis kopen

Een huis kopen is één van de grootste uitgaven die een mens kan doen. Het is dan nooit leuk als achteraf blijkt dat de woning niet voldoet aan de verwachtingen. Het komt regelmatig voor dat een koper / huizenbezitter na de koop constateert dat de gekochte woning bepaalde gebreken heeft. Een koper moet dan aantonen dat de verkoper hiervan op de hoogte is geweest. Ik ben van mening dat verkopende makelaars er niet alleen zijn voor de verkopers. Als zij vooraf hun werk goed doen, voorkom je problemen. Bovendien moet eerlijkheid op nummer 1 staan.

Koopakte sluit alles uit

In de koopakte is tegenwoordig alles uitgesloten. Dit betekent dus ook de gebreken die een verkoper verzwijgt. Een goede makelaar zal deze verzwegen gebreken trouwens constateren en daar de verkoper op wijzen. Gewoon even goed doorvragen in het gesprek. Dit laatste gebeurt zelden daar makelaars al blij zijn dat ze weer een woning hebben die ze mogen verkopen. De verkoper wordt dus in de “watten gelegd” en dit leidt tot soms zeer vreemde situaties.

Koopakte voor een woning sluit alles uit

Seksplek maakt woning onverkoopbaar

Vorige week een zeer opmerkelijk artikel in het AD: Gezin koopt huis met uitzicht op homoseksplek. Persoonlijk vind ik het een zeer slecht artikel daar er met geen woord over wordt gesproken hoe deze mensen de woning hebben gekocht. Hebben de verkopers een makelaar in de hand genomen? In ieder geval blijkt dat de kopers niet op de hoogte waren van wat er regelmatig in hun achtertuin gebeurt. Dit wisten de verkopers wel. Ik ben van mening dat een verkoper dit niet mag verzwijgen aan een koper. Gevolg is wel dat waarschijnlijk de woning onverkoopbaar is.

Huis kopen zonder goed onderzoek

Met de gekte op de huizenmarkt worden er op het ogenblik woningen gekocht door kopers zonder dat zij daar goed naar kijken. Het gevolg is dat achteraf vaak blijkt dat de woning tegenvalt. Het kopen van een huis is anders dan het kopen van een broodje bij McDonald's. Smaakt deze niet dan is de prullenbak de volgende bestemming waarin deze belandt. Dat is met een huis wat lastiger.

 

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.