Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 8 april 2019, 10:42 - Jos Koets
#hypotheek

De afgelopen maanden is de hypotheekrente verder gedaald. Het gaat dan niet over een paar banken die een verlaging hebben doorgevoerd, het waren er véél. Vorige week (3 april 2019) waren de laagste rentes voor hypotheken met en zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als volgt:

Laagste hypotheekrentes op 3 april 2019

Hypotheekrente 10 jaar vast onder 1,5%, 30 jaar vast onder 2,5%

Opvallend is dat de hypotheekrente voor hypotheken met NHG (rente 10 jaar vast) onder de 1,50% is gekomen. Het verschil met een rente vast periode van 30 jaar is minder dan 1% geworden waarvan de laagste rente zelfs onder de 2,5% nu is. Heel langzaam worden de verschillen tussen de rente vast periodes minder. Hierbij aangetekend dat er sprake is van allemaal verschillende banken.

Ik verwacht dat de komende maanden de hypotheekrente nog verder gaat dalen. Het gaat natuurlijk maar om kleine percentages daar de hypotheekrentes al flink laag zijn.

Kijk niet alleen naar de laagste hypotheekrente!

Wie een hypotheek zonder NHG afsluit moet niet alleen kijken naar de laagste hypotheekrente. Iedere bank hanteert bepaalde risico klassen, zie hieronder Florius:

Hypotheekrente bij Florius op 3 april 2019

Risicoklassen bij een hypotheek

De percentages van de risicoklassen geven de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning weer. Bijvoorbeeld: een hypotheek van € 275.000 op een woning van € 300.000 geeft een percentage van 275.000/300.000 x 100% = 91,66%. 

Wie een tophypotheek (tot 100% van de marktwaarde) afsluit bij Florius betaalt een hypotheekrente van 2,84% (rentevastperiode 20 jaar). In de loop van de tijd kan de hypotheek in een andere risicoklasse terechtkomen: doordat de waarde van de woning stijgt en/of er op de hypotheek wordt afgelost. Indien in deze 20 jaar de lopende hypotheek in een lagere klassen komt (bijvoorbeeld tot 85% van de marktwaarde) dan wordt de hypotheekrente aangepast naar 2,59%. Dat verschil van 0,25% kan aardig aantikken.

Aanpassen risicoklasse levert voordeel op

Bij Florius moet de nieuwe risicoklasse worden aangetoond door middel van een WOZ-waarde verklaring of een taxatie. Er zijn ook banken waarbij dit automatisch gebeurt, zoals Obvion. Helaas zijn er nog steeds banken waarbij de hypotheekrente pas wordt aangepast na de rente vast periode van 20 jaar. Daarom is de laagste hypotheekrente op dit moment dan over de gehele periode bekeken niet het voordeligst.

Check de actuele hypotheekrentes

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.