Search
Close this search box.

Hypotheekrente kan nog lager…

...maar let niet alleen op de laagste rente!

…maar let niet alleen op de laagste rente!

De afgelopen maanden is de hypotheekrente verder gedaald. Het gaat dan niet over een paar banken die een verlaging hebben doorgevoerd, het waren er véél. Vorige week (3 april 2019) waren de laagste rentes voor hypotheken met en zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als volgt:

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Laagste hypotheekrentes op 3 april 2019

Hypotheekrente 10 jaar vast onder 1,5%, 30 jaar vast onder 2,5%

Opvallend is dat de hypotheekrente voor hypotheken met NHG (rente 10 jaar vast) onder de 1,50% is gekomen. Het verschil met een rente vast periode van 30 jaar is minder dan 1% geworden waarvan de laagste rente zelfs onder de 2,5% nu is. Heel langzaam worden de verschillen tussen de rente vast periodes minder. Hierbij aangetekend dat er sprake is van allemaal verschillende banken.

Ik verwacht dat de komende maanden de hypotheekrente nog verder gaat dalen. Het gaat natuurlijk maar om kleine percentages daar de hypotheekrentes al flink laag zijn.

Kijk niet alleen naar de laagste hypotheekrente!

Wie een hypotheek zonder NHG afsluit moet niet alleen kijken naar de laagste hypotheekrente. Iedere bank hanteert bepaalde risico klassen, zie hieronder Florius:

Hypotheekrente bij Florius op 3 april 2019

Risicoklassen bij een hypotheek

De percentages van de risicoklassen geven de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning weer. Bijvoorbeeld: een hypotheek van € 275.000 op een woning van € 300.000 geeft een percentage van 275.000/300.000 x 100% = 91,66%. 

Wie een tophypotheek (tot 100% van de marktwaarde) afsluit bij Florius betaalt een hypotheekrente van 2,84% (rentevastperiode 20 jaar). In de loop van de tijd kan de hypotheek in een andere risicoklasse terechtkomen: doordat de waarde van de woning stijgt en/of er op de hypotheek wordt afgelost. Indien in deze 20 jaar de lopende hypotheek in een lagere klassen komt (bijvoorbeeld tot 85% van de marktwaarde) dan wordt de hypotheekrente aangepast naar 2,59%. Dat verschil van 0,25% kan aardig aantikken.

Aanpassen risicoklasse levert voordeel op

Bij Florius moet de nieuwe risicoklasse worden aangetoond door middel van een WOZ-waarde verklaring of een taxatie. Er zijn ook banken waarbij dit automatisch gebeurt, zoals Obvion. Helaas zijn er nog steeds banken waarbij de hypotheekrente pas wordt aangepast na de rente vast periode van 20 jaar. Daarom is de laagste hypotheekrente op dit moment dan over de gehele periode bekeken niet het voordeligst.

Check de actuele hypotheekrentes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: richard van maandag april 8, 2019 14:59
    Ze kunnen ook menen, dat het risico van die hypotheek daadwerkelijk lager is. Iemand die €50 aan energie betaalt is nou eenmaal koopkrachtiger dan iemand die €250 betaalt. Bij stijgende energieprijzen wordt dat verschil alleen maar groter. En een huizenbezitter kan er dus wel iets aan doen: Op het moment dat je de hypotheek aangaat kun je een G-label huis links laten liggen. De woning krijgt zo de waarde die hij verdient: Voor €200 (zoals hierboven, hoge rekening of lage rekening) kun je ook maar zo 100k extra hypotheek aanschaffen in plaats van elke maand een hoop gas verbranden.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek