Jos Koets

Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
hypotheken
Gepubliceerd op: 10-4-2019 om 10:21

Ik heb er al eens eerder aandacht aanbesteed. De maximale hypotheek op inkomen is afhankelijk van:

  • Hoogte van de hypotheekrente
  • Hoogte van het inkomen
  • Inkomen van de partner
  • Leningen waaronder ook Private Lease, abonnement mobiel, studieschulden

Vorige week (3 april 2019) waren de laagste rentes voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als volgt:

Laagste hypotheekrente 3 april 2019

Verband tussen hypotheekrente en maximale hypotheek

Velen denken - en dat is heel logisch - dat hoe lager de hypotheekrente, hoe meer een huizenbezitter/koper aan hypotheek kan krijgen op zijn inkomen. Dat blijkt echter niet altijd zo te werken. Hieronder diverse berekeningen wat de maximale hypotheek wordt voor een alleenstaande met een inkomen van 50.000 euro is:

Hypotheekrente Maximale hypotheek
1,49% € 229.708
2,22% € 229.829
2,46% € 222.621
2,51% € 231.692

Maximale hypotheek hoger bij hogere hypotheekrente?

Bij een hypotheekrente van 2,51% is de maximale hypotheek hoger dan bij de andere percentages in het overzicht. Wie echt maximaal wil lenen in dit voorbeeld, moet dus een bank zoeken met een hypotheekrente van 2,51%. Om te laten zien dat er wel degelijk grote verschillen kunnen ontstaan hieronder nog twee berekeningen (inkomen 50.000 euro).

Hypotheekrente Maximale hypotheek
2,95% € 218.821
3,05% € 230.769

Het is natuurlijk vreemd dat je bij een hogere hypotheekrente meer hypotheek kan krijgen terwijl de bruto en netto maandlasten hoger zijn! Nu verwacht je misschien dat ik hiervoor wel een verklaring heb, maar helaas.... ik heb ook geen idee!

Jouw maximale hypotheek berekenen

In de berekening van jouw maximale hypotheek hier op HomeFinance.nl wordt bij de uitkomst één bedrag (het hoogste) vermeld. Klik je vervolgens op 'Uitgebreide details' - dan krijg je een overzicht van de maximale hypotheekbedragen bij allerlei verschillende rentepercentages. Bijvoorbeeld:

Maximale hypotheek berekenen: bedragen bij diverse hypotheekrentes

Check jouw eigen maximale hypotheek

Zoeken naar hogere hypotheekrente

Huizenbezitters die niet zoveel eigen middelen achter de hand hebben, zullen een bank moeten zoeken met een hogere hypotheekrente. Dat klinkt wat dubbel maar voor de écht maximale hypotheek kan het dus helpen.

Aangemaakt door John op 11-04-2019 11:00

Mijn vertrouwen in het bankwezen was al gering. Deze gegevens bevestigen andermaal, dat mijn wantrouwen terecht is: weinig transparantie van banken in hun rekenwerk. Waarom weet ik niet, maar ik krijg altijd het gevoel dat banken bewust mist veroorzaken om er zelf beter van te worden. Onbetrouwbare sector derhalve!

Aangemaakt door Job op 10-04-2019 13:46

Echt belachelijk dit. Zal wel iets te maken hebben met het feit dat deze berekeningen niet ingesteld zijn op de lage rentes van dit moment? Ik zou zelf logisch vinden als de maximale hypotheek hoger wordt als de renteperiode langer is. Dat is al zo met kortlopende hypotheken want bij een looptijd tot 10 jaar geldt een lagere maximale hypotheek dan bij 10 jaar en hoger. Maar het is toch met de huidige rentes ook zo dat je beter 20 jaar zekerheid kunt hebben dan 10 jaar? Ik zou zeggen dat de hypotheekberekening aangepast zou moeten worden aan de mate van zekerheid over de hele looptijd. Dus hoe langer de rente vast, des te ruimer de berekening. Of andersom: hoe korter de renteperiode, des te lager de maximale hypotheek!

Aangemaakt door Clemens Laseur op 10-04-2019 10:51

Enige logica kan ik hierin ook niet ontdekken.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.