Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 23 april 2019, 09:53 - Jos Koets
#economie

Politiek Den Haag is weer met een leuk spelletje bezig. Nederland moet (het initiatief nemen en) zorgen dat het klimaat beter gaat worden. Ik woon in Vlaardingen dus ik weet hoe het zit met de lucht waarmee ik dagelijks te maken heb. Kijk maar eens hoeveel fabrieken er staan in de Rijnmond. Deze “spugen” dagelijks een luchtje uit dat niet goed is voor de gezondheid. Ik merk dit als ik een weekje op vakantie ben geweest, bijvoorbeeld op de Veluwe.

Moet ik wat aan het klimaat gaan doen?

Dit is voor mij echter geen reden om wat aan het klimaat te doen. Persoonlijk ben ik één van de beste personen in Nederland die geen vervuiler is. Ik rij in mijn auto maar 2.500 kilometer per jaar. Ik vlieg niet daar ik niet op vakantie ga naar het buitenland.

Haagse politici die voorstander zijn van het verbeteren van het klimaat doen het veel slechter dan ik. Deze rijden in hun auto veel meer en gaan met hun familie een paar keer per jaar op vakantie met het vliegtuig. Waarschijnlijk vindt u mij te kort door de bocht, maar dat is ook gaande met het verbeteren van het Klimaat.

Overstappen naar een warmtepomp?

U mag even met mij meedenken in deze situatie waarbij u een koopwoning heeft, namelijk een eengezinswoning. U moet wat aan het klimaat doen en in uw situatie is de warmtepomp een goede optie (volgens derden). Ter attentie: deze goede optie wordt wel door de heren en dames in Den Haag aan u opgedrongen. Wat zijn dan uw kosten voor deze warmtepomp?

Type warmtepomp Gemiddelde kostprijs
Grond-water warmtepomp € 10.000 - € 25.000
Water-water warmtepomp vanaf € 15.000
Lucht-lucht warmtepomp € 4.000 - € 7.000
Lucht-water warmtepomp  € 4.000 - € 7.000
Hybride warmtepomp

€ 5.000 - € 7.000

Warmtepomp in je eigen huis?

Welke warmtepomp moet u nemen?

Het bovenstaande lijstje (afkomstig van een internetsite) zegt voldoende. Welke warmtepomp moet u nu nemen?

Het antwoord is onbekend, daar de persoon die het antwoord moet geven uitgaat van zijn eigen bedrijf en de soort warmtepomp die hij verkoopt. Dit klinkt misschien kortzichtig maar het is wel de waarheid. Bovendien komt er nog een ander probleem om de hoek kijken. Diverse huizenbezitters (klanten van mij) hebben mij verteld dat de warmtepomp veel lawaai maakt. Zelfs soms zoveel lawaai dat de buren gingen klagen. Op dit laatste zit toch niemand te wachten. Stel je voor dat je 15.000 euro heb uitgegeven voor een warmtepomp en een paar maanden later staat de Rijdende Rechter voor je deur vanwege de geluidsoverlast.

Den Haag is bezig om alles cijfermatig te berekenen. Het is nog belangrijker om ook eens te kijken naar de praktijk. Wat is mogelijk en wat zijn de gevolgen als de uitvoering heeft plaatsgevonden? Helaas is niet mogelijk want niemand kan daar een antwoord opgeven.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.